Titlurile zilei

Înregistrare audio incendiară! Un angajat a „furat” secretele din sânul unei cunoscute firme de curierat. Totul după ce patronii și-au bătut joc de drepturile sale- FOTO (EXCLUSIV)

Publicat: 31 mart. 2021
Ionuț și Ramona Babiuc, administratorii Pandora's Courier, și Viorel Strună, fost angajat al companiei
Viorel Strună, fostul angajat al companiei Pandora's Iași, a dat în judecată compania pentru că nu a primit salariile cuvenite pentru două luni, pentru munca prestată ca șofer al firmei de curierat. Ieșeanul susține că Ionuț și Ramona Babiuc, administratorii firmei, l-au amânat de pe o zi pe alta în privința plății salariilor restante

Viorel Strună, unul dintre ieșenii care a muncit timp de aproape 6 luni la firma Pandora’s, a dat în judecată compania pentru că nu a fost plătit timp de două luni. Fostul angajat a muncit la sediul Pandora’s din Iași, iar după ce a descoperit mai multe nereguli în cadrul acestei companii și nu a primit salariile restante, a decis să dea în judecată firma. Pandora’s Courier a fost amendată cu 180.000 de lei, de ITM Iași, pentru că a găsit 9 angajați fără contracte de muncă, care munceau la negru

Ieșeanul Viorel Strună vrea să recupereze de la patronii Pandora’s, din Botoșani, suma de 6.000 de lei, bani care i se cuvin pentru două luni de muncă. Acesta povestește că a așteptat o perioadă pentru încasarea banilor, însă, pentru că a fost dus cu zăhărelul de pe o zi pe alta, a decis să dea firma de curierat în judecată.

„Nu am primit salariile și bonusurile pentru două luni de muncă. În jur de 6.000 de lei trebuie să recuperez. Am avut și un accident de muncă și când am cerut adeverința pentru concediu medical, am aflat că nu am contract de muncă. Avocatul care se ocupă de dosarul meu a trimis toate înștiințările către trei firme, prin care anunță că Pandora’s e dată în judecată. Am trimis către Pandora’s, Delivery Solution, Sameday. Au o adresă a firmei într-un bloc și nu a răspuns nimeni până acum. E o firmă- fantomă. Noi am făcut toate demersurile prin care îi anunțăm că îi dăm în judecată”, susține Viorel Strună, fost curier în cadrul companiei, în anul 2020. Societatea este patronată de afaceristul Ionuț Babiuc.

Viorel Strună: „Sun la firmă că s-a rupt sârma, mă duc la naiba în șanț, cu mașina. Mi-au zis să rezolv situația”

Acesta mai spune că a fost nevoit să scoată bani din buzunar pentru a rezolva anumite situații.

„Moșneagu’, cum îi spuneam noi unui bătrân care lucra cu noi, venea la 6 dimineața beat, nu făcea aproape nimic, și câștiga 2.400 de lei, mai mult ca mine. Nu are permis, nu are nimic. Ia și bonusuri. Colegul meu de pe mașină a luat bonus. Eu nu am luat nimic timp de două luni. Timp de o săptămână am lucrat singur la livrare, nu am primit niciun bonus. Nu am luat nimic, chiar dacă am lucrat din noiembrie și până în ianuarie.

Am plecat cu mașinile legate cu sârmă între punte, pentru că s-au defectat și nu le-a reparat nimeni. Sun la firmă că s-a rupt sârma, mă duc la naiba în șanț, cu mașina. Mi-au zis să rezolv situația. Când am rămas împotmolit am plătit 100 de lei din buzunarul meu să mă scoată un tractor. Mi-a zis «te-am pus eu să plătești?». Păi era treaba ta, ca patron, să rezolvi problema”, mai spune Viorel Strună.

Viorel Strună: „Pe mașinile care s-au răsturnat sunt băieți de 18-19 ani, beți la volan, care au făcut accident”

Fostul angajat este nemulțumit și de faptul că toate defecțiunile trebuia să le plătească din salariul lui sau al colegilor.

„Ni s-a spus că trebuie să plătim motorina. Sunt băieți care pleacă cu mașinile la 50-60 de kilometri de Iași și asta înseamnă consum. Dacă pui la 10 mașini câte 70 de lei pe zi, e ceva. Mi s-a spus că trebuie să vină Ionuț să facă un calcul și să plătim motorina. Dar ce treabă am eu, care merg cu autobuzul, să îmi oprești din salariu? Pe mașinile care s-au răsturnat sunt băieți de 18-19 ani, beți la volan, care au făcut accident. Ne-a spus Ionuț că trebuie să ne scadă salariile de la 20 la 16 milioane, ca să plătim paguba. «Voi stați cu motoarele pornite și trebuie să plătiți».

Cum adică să plătesc eu? M-am dus la Botoșani fără frâne și fără lumini. Nu aveam poziție, frâne. Am venit flancat la Iași de două mașini. Nu e deloc normal ce se întâmplă în această firmă și am plecat pentru că nu s-a rezolvat nimic din ceea ce am descoperit că nu e în regulă. Angajații prinși la negru de ITM, în Iași, se văd pe filmările firmei. În fiecare zi ieșeau la țigară în același loc”, mai spune Viorel Strună.

Fostul curier Strună: „Tot ce vreau este să recuperez banii care mi se cuvin. De aceea am dat firma în judecată”

Într-o înregistrare audio pusă la dispoziția reporterilor „BZI” de către Viorel Strună, acesta discută cu soții Ramona și Ionuț Babiuc despre problemele cu care s-a confruntat în perioada în care a lucrat la Pandora’s Courier.

„Mi-a spus așa: «Ideea este că poți să vii la noi, în Iași 2 (n.r.- sediul Pandora’s, din Iași). Acolo e Cătălin, care e mai calm. Vino aici, vorbești cu Cătălin, îți dă o zonă pe Tătărași, pe Iași. Sunt multe lucruri pe care nu le știam, pentru că mă bazam pe oamenii mei. E nasol. Am vorbit și cu soția, să ne organizăm». Asta mi-a spus. Dar nu s-a rezolvat nimic. Doar am fost amânat de pe o zi pe alta.

Pe filmare se aude cum spune că are angajați la negru jandarmi, în Botoșani și Iași. Am înțeles că sunt în concediu de creștere a copilului, dar ei livrează coletele de la firma lui Ionuț Babiuc. A încercat să mă convingă să rămân la ei, la firmă, dar nu am mai vrut. Tot ce vreau e să recuperez banii care mi se cuvin, de aceea am dat firma în judecată. Totul poate fi dovedit, am toate filmările, pozele și datele necesare”, susține Viorel Strună, care a trimis și o sesizare la ITM Iași.

Instituția a aplicat amenzi în valoare de 300.000 de lei, pentru munca la negru, în anul 2020.

Pandora’s Courier a fost amendată de ITM Iași pentru nouă angajați care munceau la negru

Pandora’s Courier are sediul în Botoșani, iar în anul 2019 figura cu 25 de angajați. Firma este administrată de Ionuț Babiuc, fost polițist, și Ramona Babiuc, soția acestuia. Cifra de afaceri înregistrată în 2019 este de 4 milioane de lei, cu un profit net de 558.000 de lei și datorii de aproape 2 milioane de lei. Pe pagina de facebook a companiei figurează următoarea descriere: „Pandora’s Courier s-a născut din dorința de a oferi comunității românești din Marea Britanie (și nu numai) o serie de servicii”. Firma Pandora’s Courier a fost amendată cu 180.000 de lei, de ITM Iași, pentru că a găsit 9 angajați fără contracte de muncă, ce munceau la negru.

Ionuț Babiuc, patronul Pandora’s Courier, susține că acuzațiile fostului angajat Viorel Strună sunt nefondate

Întrebat despre acuzațiile fostului angajat, Ionuț Babiuc a transmis un punct de vedere.

„În primul rând, vă învederăm faptul că societatea Pandora’s Courier SRL are 180 de angajați și nu are nicio datorie față de aceștia și față de stat, întrucât întotdeauna ne executăm integral și la timp toate obligațiile de plată. În cei 6 ani de activitate a societății nu a existat niciodată vreo plângere/reclamație privind neplata salariilor sau a altor obligații bănești. În ceea ce-l privește pe domnul Strună Viorel, ținem să precizăm că în trecut s-au purtat discuții cu acesta în vederea angajării și cu toate că ne-a trimis documentele pentru încheierea unui contract de muncă, ulterior nu s-a mai prezentat pentru semnarea acestuia și nici pentru prestarea de activități lucrative. Din verificările efectuate de noi pe portalul instanțelor judecătorești, nu am identificat niciun proces pe rolul instanțelor între Pandora’s Courier SRL și domnul Strună Viorel”, a spus Ionuț Babiuc, patronul firmei de curierat.

Patronul firmei de curierat îl acuză pe Viorel Strună de rea-credință

Nu în ultimul rând, Ionuț Babiuc susține că se află în mijlocul unei acțiuni de denigrare a imaginii.

„Din punctul nostru de vedere, susținerile domnului Strună Viorel sunt nefondate, fiind probabil efectuate cu rea-credință, în scopul de a profita și de a obține foloase bănești necuvenite, cunoscând contextul sancțiunii primite de Pandora’s Courier SRL de la ITM Iași, care oricum face obiectul unor plângeri contravenționale și penale. În cele din urmă, am dori să precizăm faptul că astfel de susțineri neconforme cu realitatea reprezintă o încălcare a dreptului la imagine al Pandora’s Courier SRL și ne rezervăm dreptul să atragem răspunderea persoanelor responsabile și să solicităm daune morale pentru toate prejudiciile cauzate ca urmare a denigrării imaginii companiei noastre. Vă stăm la dispoziție pentru orice altă neclaritate”, susține Ionuț Babiuc.

Comentarii
 • Niște săracii rupți în gură de foame si datori vanduți la banci pozează în oameni de afaceri, plini de arfe se plimbă cu limuzine de lux luate în leasing care le vor plăti copii ,ei nu o sa reușească niste țoape și mîrlanoi care încearcă să profite la maxim de angajați asta e profiul majorității patronilor de mucava ,atentie nu generalizez

 • Daca a vazut ca sunt atat de multe nereguli, de ce a mai stat? de ce pur si simplu nu a plecat? daca este asa un om cinstit, de ce a trebuit sa isi faca atata reclama? Este cuvantul lui impotriva cuvantului firmei, nimeni nu se intreaba daca acest om nu vrea pur si simplu sa defaimeze niste oameni. Sa tinem cont si de faptul ca defaimeaza o doamna, o femeie, de ce nu a fost un domn si spune doar ca aveau o relatie tensionata? Cum poate dovedi concret cati bani trebuie sa incaseze? Cand va veni si raspunsul firmei, domnul s-ar putea sa nu se mai simta atat de cocos. Haideti sa fim seriosi, de cate ori v-a platit angajatorul tratamentele medicale, si de ce el trebuie sa primeasca bonusuri la fel cum primesc ceilalti? Este usor de comentat, dar nimeni nu se intreaba daca domnul asta chiar a facut o treaba buna la firma respectiva, daca el chiar a fost. A facut o intregistare, oricine din ziua de astazi poate face una, nu este nici o proba inculpatoare pentru nimeni, si mai ales daca nu s-a facut cu acordul ambelor parti, lucrurile se inrautatesc pentru domnul Viorel. Vrea sa castie probabil bani si in presa, si de la firma. Omul clar vrea sa faca rau, daca nu voia asta, nu implica nume, ce salariu au altii. Pe domnul reclamant il paste un intreg proces cu daune uriase daca se dovedeste ca lucrurile nu stau asa cum spune el.

 • Adevarul…te cam strang hainele! Dupa cum scrii este clar cu cine avem de a face!
  Va face ”reclama” negativa? Foarte bine! Nu este cuvantul lui impotriva firmei!
  Inregistrare facuta cu acordul ambelor parti?
  Cauta un avocat bun sau schimba avocatul daca atat stii!
  Nu il paste nimic! Va paste pe voi un Paste nefericit!

 • Ușor de demonstrat în instanță.Daca firma l-a remunerat pe angajat,prezintă tribunalului transferul bancar sau statul de plata.Punct.Bonurile fiscale cu carburantul consumat plătit de angajat deasemenea se poate dovedi,numai sa le aibă.Cu reparațiile mașinii e mai greu.

 • la toate SRL-urile din tara sunt probleme. daca s-ar aplica cu adevarat legea iar cei de la ITM sa fie fara mila si sa taie in carne vie, 90% dintre angajati ar ramane fara job. cel mai porc este angajatorul roman! de la buticul de la coltul blocului si pana la paza si securitate, de la santiere si pana in munca in agricultura, peste tot e sclavageala. angajati fara CIM, salarii de kkt, munca multa de L-S, ciu-ciu week-end cu familia, ciu-ciu vechime pe cartea de munca, ciu-ciu asigurare medicala, s.a. ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT! ne mai miram ca pe timp de pandemie lumea ia cu asalt autogarile si aerogarile sa se duca unde vad cu ochii sa scape de mizeria de aici. e o mizerie in toata societatea, e o cainelea generala. nu se mai intelege om cu om, e doar ura, afurisenie, coruptie si nesimtire pe toate palierele. de la vecinul de scara si pana la seful de la munca, de la ruda cea mai apropiata pana la cea mai indepartata. vorba lui F. Piersic „Așa s-o făcut lumea de rea, că mă mir că se mai face ziuă”.

 • Acum vrea să facă contestatie la amendă de la ITM poate scăpa de amendă dar nu știe că mai sunt declarații că nu au făcut contract de muncă. Am lucrat și eu la ei o lună de zile, tot m-au amânat cu contractul de muncă așa că am decis să trec pe la ITM să fac o declarație și pe urmă am plecat.
  Nu recomand la nimeni să se angajează până nu pleacă Alina este o bătaie de joc.

 • ai perfecta dreptate! numai ca impozitul din lefa merge la buget tarii.cand din bugetul tarii se iau bani ptr, salarii de peste zece mii de euro lunar, pensii speciale la toti neispravitii,fel de fel de sporuri,iti faci nu stiu ce academie numai ca sa beneficiezi de diploma de doctorat(vezi gabriel oprea) s.a. parca nu-ti prea vine sa mai muncesti cu acte in regula,EU SUNT SANTERIST DIN 82 si am 7 ani de munca la GRI,IAR RATIONAMENTUL MEU E CEL PREZENTAT MAI SUS.adica eu sa platesc impozit iar tu,POLITICIANUL LUI PESTE, in loc sa faci ceva ptr, tara asta puncte puncte

 • Ca Viorel și povestea lui mai sunt inca multe, la aceeași mare firma, la marii patroni de la Boston.
  E a doua situație prezentată Intr o lună…oare nimeni nu pricepe că acolo e o mare , mare problema ? 9 angajați la negru = penal, cătușe. 9 angajați la negru înseamnă Evaziune. Nu a citit nimeni de la ANAF acest articol ?

Adauga un comentariu