Mulți vor să afle care este înșelătoria mascată care îi lasă pe români fără banii din conturile bancare! Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unei noi escrocherii care se răspândește în țară. Totul începe cu un singur apel telefonic.
Înșelătoria mascată care îi lasă pe români fără banii din conturile bancare!
O nouă înșelătorie face ravagii în țară. Escrocii sună și folosesc un scenariu mai vechi, dar reușesc în final să obțină datele bancare și să lase victima fără bani în conturi.
,,Recent, utilizatorii au semnalat o nouă tentativă de fraudă telefonică, al cărui scenariu a mai fost folosit cu succes în trecut: o persoană sună pretinzând că reprezintă Bursa de Valori și că potențiala victimă are bani de primit de la Fondul Proprietatea. Tactica e subtilă: vi se spune că nu vi se cer date bancare, ci doar să precizați banca unde aveți cont. După câteva minute, sunteți contactat(ă) din nou — aparent de la sucursala băncii respective — pentru „verificări de identitate.” În realitate, nimeni de la bancă sau de la instituții financiare serioase nu vă cere date personale, mai ales prin telefon, fără un motiv clar și fără ca dumneavoastră să inițiați contactul”, au transmis experții de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Fraude în numele instituțiilor bancare
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează românii cu privire la o metodă nouă de fraudă, numită Smishing. Atacatorii se dau drept persoane de încredere sau reprezentanți ai unor instituții pentru a câștiga încrederea victimei și a obține date precum parole, date bancare sau personale. Noua înșelătorie îi vizează în special pe cei care au economii generoase în conturi și pe posesorii de telefoane mobile moderne.
Românii sunt sfătuiți să fie atenți la mesajele suspecte pe care le primesc pentru a depista la timp dacă sunt ținta unor infractori. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a precizat că un mesaj de tip Smishing creează un sentiment de urgență, de exemplu, un mesaj de genul „Contul tău va fi blocat!”, conține linkuri ciudate sau care nu sunt obișnuite și solicită informații personale prin SMS. Atacatorii cibernetici folosesc frecvent manipularea psihologică pentru a obține informații sensibile sau pentru a determina acțiuni care compromit securitatea unei persoane. DNSC a transmis ce măsuri de protecție pot lua românii pentru a nu fi victimele înșelătoriilor prin SMS.
- Evită să accesezi linkuri suspecte primite prin SMS.
- Dacă mesajul ți se pare dubios, contactează direct organizația respectivă pentru a verifica dacă este real.
- Nu oferi niciodată date confidențiale prin SMS.
- Activează autentificarea în doi pași pentru o protecție suplimentară.
Cert este că înșelătoriile la telefon fac ravagii în țară. Mulți escroci obțin printr-un simplu apel date personale și bancare, iar victimele rămân fără bani în conturi.