S-au diversificat metodele de fraudă prin care rămâi fără banii de pe card! Escrocii folosesc tot felul de tehnici pentru a-i păcăli pe cetățeni. Cele mai frecvente atacuri online se prezintă sub forma unor mesaje care par a fi autentice, trimise aparent de firme de curierat. Iată la ce trebuie să fii atent.
Metodele de fraudă prin care rămâi fără banii de pe card!
În ultima vreme, metodele de fraudă sunt din ce în ce mai sofisticate și fac tot mai multe victime printre români. Cei care cad în capcana hackerilor, rămân fără banii din conturi. O metodă frecventă de fraudă este cea cu un mesaj trimis ca fiind din partea unei firme de curierat cu privire la probleme legate de un colet, fie nu a mai încăput în easybox, fie că lipsesc detalii de livrare. Mesajul este conceput pentru a crea un sentiment de urgență, iar clientul este îndemnat să confirme plata în 12 ore sau în caz contrar coletul va fi returnat. Multe persoane care primesc mesajul cad în capcană și trimit escrocilor datele personale și bancare.
De asemenea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează românii cu privire la o metodă nouă de fraudă, numită Smishing. Atacatorii se dau drept persoane de încredere sau reprezentanți ai unor instituții pentru a câștiga încrederea victimei și a obține date precum parole, date bancare sau personale. Noua înșelătorie îi vizează în special pe cei care au economii generoase în conturi și pe posesorii de telefoane mobile moderne.
Românii sunt sfătuiți să fie atenți la mesajele suspecte pe care le primesc pentru a depista la timp dacă sunt ținta unor infractori. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a precizat că un mesaj de tip Smishing creează un sentiment de urgență, de exemplu, un mesaj de genul „Contul tău va fi blocat!”, conține linkuri ciudate sau care nu sunt obișnuite și solicită informații personale prin SMS. Atacatorii cibernetici folosesc frecvent manipularea psihologică pentru a obține informații sensibile sau pentru a determina acțiuni care compromit securitatea unei persoane.
Înșelătoria care face tot mai multe victime
Și metoda FakeCall face victime printre cetățeni. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri.
Pentru a evita riscul infectării relefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect. Românii sunt avertizați să fie atenți la mesajele pe care le primesc pe telefon sau pe rețelele de socializare. Infractorii online și-au diversificat metodele de înșelătorie și îi lasă pe mulți români fără bani în conturi. Românii sunt avertizați să fie mai atenți și precauți în 2025 deoarece escrocii recurg la metode inedite de înșelătorie.
Una dintre ele este cea cu mesaje false care anunță că sunt probleme cu livrarea unui colet. Specialiștii recomandă să nu accesăm linkurile primite prin SMS sau email și, mai ales, să nu completăm formulare cu date personale, cum ar fi codul numeric personal sau informațiile cardului bancar.