Economic Local

Inspectorii DSVSA au amendat cu 148.800 de lei patronii magazinelor alimentare din Iași, pentru mizeria din locații și lipsa autorizațiilor

Publicat: 09 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Inspectorii DSVSA au amendat cu 148.800 de lei patronii magazinelor alimentare din Iași pentru mizeria din locații și lipsa autorizațiilor
Inspectorii DSVSA au aplicat amenzi drastice pentru neregulile din magazinele alimentare

Inspectorii DSVSA Iași au verificat magazinele alimentare din județ și au găsit nereguli grave, aplicând amenzi în valoare de 148.800 de lei. Igiena din magazine și manipularea produselor lasă de dorit, potrivit specialiștilor

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au verificat magazinele alimentare din județ, în perioada aprilie–iulie 2022. Au fost controlate 161 de unități de alimentație publică, iar în urma acestor verificări au fost descoperite nereguli grave. Astfel, dacă în unele magazine alimentare angajații nu manipulau marfa corespunzător, nu purtau mănuși, în alte unități alimentare, mai ales din mediul rural, nu mai funcționau frigiderele.

De asemenea, pe rafturile cu produse alimentare era mizerie și produsele nu erau etichetate. Inspectorii DSVSA au constatat faptul că nu erau respectate normele și cerințele de igienă privind manipularea și depozitarea produselor alimentare sau cele privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, dar și comercializarea acestora fără a fi etichetate. Pentru aceste nereguli au fost aplicate amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Inspectorii DSVSA Iași au aplicat amenzi pentru lipsa documentelor

De asemenea, în timpul desfășurării controalelor, au fost descoperite unități care funcționau fără documente de înregistrare sanitar-veterinară sau comercializau produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar. Pentru neregulile constatate, inspectorii au aplicat 26 de amenzi în valoare de 148.800 de lei și 58 de avertismente.

„Ca urmare a acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor, până la această dată, nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții care să pună în pericol sănătatea populației. Vom continua verificările și în următoarea perioadă”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Specialiștii mai spun că cele mai multe nereguli au fost la descoperite la magazinele din mediul rural, unde au fost aplicate și amenzi drastice. Aceeași situația a fost și în anul 2021, când au fost verificate magazinele din mediul rural.

Transporturile de animale vii, verificate de DSVSA Iași

Medicii sanitar-veterinari au efectuat controale și în trafic pentru a depista transporturile ilegale de animale sau pe cele care nu sunt făcute corespunzător.

„Verificăm mașinile care transportă animale pentru că, pe timp de caniculă, trebuie respectate o serie de măsuri. Pe timp de caniculă se circulă doar noaptea, iar pe timpul zilei doar cu ventilație. Doar 20 la sută din capacitatea spațiului din mașină trebuie să fie cu animale, pe timpul zilei”, mai spune Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Ieșenii care au animale de companie sau cresc animale în fermele din mediul rural trebuie să respecte o serie de măsuri pe timp de caniculă, altfel riscă să fie sancționați de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Astfel, în cazul în care animalele de companie sunt ținute afară, proprietarii lor trebuie să asigure o sursă de apă potabilă și un adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Specialiștii mai spun că o atenție sporită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații și temperaturi ridicate.

Inspectorii DSVSA Iași susțin că amenzile pentru transportul ilegal de animale sunt de 10.000 de lei.

Comentarii
  • Verificati Carrefour-urile astea din cartiere, Profi… clocaie de gandaci, mizerie de nedescris… plus angajati prost pregatiti si aroganti.

Adauga un comentariu