Economic Local

Inspectorii ITM Iași controlează decalarea programului de lucru, telemunca şi reducerea programului de muncă

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În ultimele două săptămâni, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, au desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19, organizată de Inspecţia Muncii. Vizitele de inspecţie şi îndrumare s-au realizat la angajatori cu mai mult de 50 de salariaţi, din toate domeniile de activitate. Unele acţiuni de control au fost coordonate în teren de reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii.

Campania va continua şi în perioada următoare, în domeniul relaţiilor de muncă fiind vizate în principal aspecte referitoare la:

– analiza atribuţiilor posturilor şi implementarea muncii la domiciliu sau a telemuncii;
– organizarea programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră;
– situaţia faptică a reducerii programului de lucru, sau a suspendării contractelor de muncă şi combaterea muncii nedeclarate.

În luna noiembrie 2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi a controlat în domeniul relaţiilor de muncă 103 de angajatori. Au fost constatate 255 de neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere şi au fost aplicate 36 sancţiuni contravenţionale totalizând amenzi în valoare de 56.500 lei. Un angajator a primit la muncă o persoană care presta muncă nedeclarată.

„Situaţia pandemică pune angajatorii în situaţia de a reorganiza programul de lucru şi de a regândi noţiunea de loc de muncă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi oferă tot suportul necesar, pentru a identifica cele mai bune soluţii care să fie în acord cu reglementările, pentru a menţine echilibrul în relaţiile de muncă şi în aceste momente speciale, în beneficiul salariaţilor şi angajatorilor din judeţul Iaşi”, a declarat Inspector şef, Costel Grojdea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi.

Adauga un comentariu