Local

Institutul de Boli Cardiovasculare Iași se va muta la Miroslava

Publicat: 30 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Institutul de Boli Cardiovasculare Iași se va muta la Miroslava

Institutul de Boli Cardiovasculare Iași se va muta la Miroslava. În sedința de Consiliu Local Miroslava din luna iunie s-a aprobat trecerea, în condițiile legii, a unui teren în suprafață de 12 ha, aparținând domeniului public al comunei Miroslava intravilan, din domeniul public al comunei Miroslava, și administrarea Consiliului Local Miroslava în domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Sănătății, în vederea construirii Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași.

„Ideea construirii unui nou spital la Miroslava este mai veche, încă de când am propus o locație pentru Spitalul Regional de Urgențe Iași. Acum am susținut, promovat și îmbrățișat ideea dlui prof. dr. Grigore Tinică, managerul IBCV Iași pentru realizarea acestui proiect la Miroslava care va aduce plusvaloare, va dezvolta zona în multe direcții și va oferi servicii medicale de calitate”, a declarat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

De asemenea deputatul ieșean Petru Movilă a vorbit despre acest proiect care va fi realizat pentru binele cetățenilor. Acesta și-a manifestat bucuria cu privire la faptul că eforturile depuse de-a lungul anilor încep să se concretizeze. De asemenea, Petru Movilă a accentuat importanța unei astfel de unități în Regiunea Moldovei.

„Este un proiect bine venit pentru locuitorii Iaşului şi a Regiunii Moldova, un proiect la care am muncit alături de alţi ieşeni şi care este absolut necesar. Sunt bucuros că lucrurile merg într-o direcţie bună şi că eforturile noastre încep să se concretizeze. Regiunea are nevoie de o astfel de unitate, de echipamente medicale moderne şi de un număr suficient de paturi”, a spus deputatul Petru Movilă.

Dovada că spitalul mobil de la Lețcani a pierdut banii europeni. Proiectul a fost îngropat de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Deputatul PMP Petru Movilă a prezentat documentele oficiale

Spitalul mobil de la Lețcani nu mai poate fi decontat din fonduri europene. Proiectul a fost îngropat de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, care nu a reușit să deconteze 13,4 milioane euro. Deputatul PMP Petru Movilă a prezentat faptul că pot fi recuperate doar fonduri prin alte spitale subordonate Consiliului Județean Iași

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o telenovelă fără sfârșit. Deputatul PMP Petru Movilă a demonstrat cu documente cum Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ratat șansa de a deconta banii europeni cu spitalul mobil pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 de la Lețcani. Parlamentarul ieșean a arătat că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, cea care a demarat licitația și a făcut cererea de finanțare, nu este eligibilă pentru decontarea din fonduri europene.

„Din păcate, spitalul nu poate fi decontat din fonuri europene pentru că aplicantul nu a fost cel indicat de lege, adică trebuia o administrație locală, nu o asociație cum este Euronest. Din acest punct de vedere a fost respins apelul, dar banii pot fi recuperați pentru că spitalele din subordinea Consiliului Județean pot aplica pe acest ghid pentru dotarea cu aparatură și echipamente de protecție”, a menționat deputatul PMP Petru Movilă.

Spitalul mobil de la Lețcani putea fi adus la timp de Maricel Popa. Deputatul Petru Movilă a cerut explicații

Deputatul PMP Petru Movilă a menționat că spitalul mobil de la Lețcani ar fi trebuit deja să ajungă și că scuzele privind carantina din Turcia au fost exagerate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

„Sunt documente ale statului român care spun foarte clar acest lucru. Am solicitat demersurile corecte înainte de începerea procedurii. L-am întrebat public pe Maricel Popa dacă a făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a obține un aviz pentru acest spital. Este nevoie de personal. Trebuie să vedem foarte clar acest lucru și cine asigură asta. Cine finanțează acest spital? Și asta trebuie văzut, cine va deconta salariile. Tot ceea ce înseamnă transport medical, umanitar trebuie să aibă prioritate. Nu s-au făcut aceste demersuri instituționale pentru ca Ministerul de Externe să se implice”, a menționat deputatul Petru Movilă.

Spitalul de la Lețcani nu a fost livrat la termen. Bătaie de joc a firmei din Turcia

Unitatea medicală nu a fost livrată la termenul promis de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. De altfel, ultimul termen avansat de Maricel Popa, cel de 20 iunie, nu a fost respectat. Restul containerelor de la firma SDI Global LLC din Ankara nu au ajuns nici acum la Iași. Containerele trebuiau să ajungă la jumătatea lunii mai, însă în afară de 13 module, nu s-a mai întâmplat nimic. Șeful CJ a dat mereu vina pe carantina din Ankara, însă aceasta a fost ridicată de mult. În plus, echipamentele medicale au un regim special, de care Maricel Popa a evitat să vorbească. Contractul încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest și SDI Global LLC a expirat pe 21 iunie, iar Popa a făcut act adițional ca să se acopere.
Contractul încheiat cu firma din Ankara prevede plata a 64.691.180 lei (13.477.329) pentru unitatea medicală. Șeful CJ a susținut că nu a plătit niciun ban firmei din Turcia, lucru greu de crezut în condițiile în care SDI Global LLC a tras cât a putut de termene pentru a-și primi banii.

Adauga un comentariu