Titlurile zilei

Maricel Popa, președintele CJ Iași, își ascunde incompetența în spatele DNA, în cazul spitalului mobil pentru pacienții de COVID-19, de la Lețcani. Procurorii ar trebui să ridice toată documentația de la licitație

Publicat: 16 iun. 2020
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ajuns să-și ascundă incompetența în spatele DNA, în cazul spitalului mobil din Lețcani, pentru că nu a fost în stare să gestioneze licitația de 13,2 milioane de euro.
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, își ascunde incompetența în spatele DNA în cazul eșecului licitației pentru spitalul mobil pentru pacienții de COVID-19 de la Lețcani

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ajuns să-și ascundă incompetența în spatele DNA, în cazul spitalului mobil din Lețcani. Șeful CJ nu a fost în stare să gestioneze licitația pentru achiziția unității medicale pentru bolnavii de COVID-19. Maricel Popa s-a încurcat în explicații despre o presupusă mită, fără a oferi ceva concret despre spitalul mobil pentru bolnavii de COVID-19 de la Lețcani și firma Global LLC din Ankara. Procurorii DNA ar trebui să ridice toată documentația despre modul cum s-a făcut licitația pentru construcția spitalului pentru pacienții de COVID-19 de la Lețcani

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, este disperat că a ratat cel mai important proiect al mandatului său, construirea spitalului mobil pentru pacienții de COVID-19, de la Lețcani. Șeful CJ încearcă să-și ascundă incompetența în spatele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cazul eșecului procedurii. Pentru că a lungit licitația de 13,2 milioane de euro și a tot furnizat termene noi ca să justifice întârzierea furnizării echipamentelor, Maricel Popa a ieșit cu o poveste demnă de romanele polițiste scrise de Agatha Christie. Pentru că nu a fost în stare să gestioneze corect procedura, Maricel Popa a ajuns să bage la înaintare procurorii DNA.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, aruncă la DNA eșecul spitalului mobil

La finalul săptămânii, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, susținea în gazeta condusă de Toni Hrițac că două persoane au ajuns la Ankara în numele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest pentru a cere mită de la furnizorul turc Global LLC. Ieri, 15 iunie, Maricel Popa, a găsit o a treia persoană care a ajuns la Ankara pentru a „bloca” procedura. Cu toate acestea, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a oferit niciun detaliu, susținând că a depus doar o plângere la organele abilitate. Maricel Popa și prietenul Toni Hrițac cred astfel că-i pot prosti pe ieșeni și pe anchetatori, pentru a justifica procedura ilegală de la licitația de 13,2 milioane de euro, pentru spitalul pentru bolnavi de COVID-19 de la Lețcani.

„După vizita acelor persoane, o parte din aparatura medicală este în port la Constanța. Bineînțeles că atunci s-au oprit toate demersurile pentru vamă și restul. Ne-au comunicat vineri (12 iunie), după perioada de pandemie, că de marți (16 iunie) ne vom preocupa să reluăm transportul echipamentelor și recepția aparaturii medicale care se află în Constanța. Din cauza pandemiei, sunt înregistrate la furnizor 21 zile de forță majoră, nu putem influența noi acest virus. Ne dorim spitalul foarte repede, ca până la sfârșitul lunii să fie spitalul aici”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Deși se laudă că are poze cu oamenii care au fost în Ankara, Maricel Popa refuză să spună nume, să dea publicității imaginile, invocând tot felul de nume comune (Bălan, Bulgaru) în sprijinul afirmațiilor lui. Nicio dovadă clară însă, totul părând un scenariu de film prost, pus la cale de președintele CJ.

DNA a fost trimis pe o altă pistă în cazul spitalului mobil din Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Cum s-a ajuns însă la o asemenea aberație? Totul este de fapt o bătaie de joc a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, la adresa inteligenței oamenilor din Iași. Șeful CJ se crede deștept și smecher și se comportă ca un interlop. Maricel Popa a anunțat că a sesizat el primul organele de anchetă asupra unei presupuse tentative de mită, doar pentru a nu apărea că anchetatorii au mers pe pistă și l-au luat la întrebări despre neregulile grave făcute în această licitație și despre care BZI a scris pe larg în edițiile anterioare. DNA trebuie să lămurească imediat această speță pentru a face lumină.

„Spitalul mobil este o Fata Morgana. Sunt foarte multe piedici pentru a se aduce acest spital la Iași. Nu știu de cine, nu pot da amănunte, sunt foarte multe care apar pe zi ce trece. Săptămâna trecută s-au prezentat trei delegați pe rând, doi și apoi unul, spunând că vin din partea Consiliului Județean. Noi am înaintat extrasul de cont arătând că suntem instituție publică. Două persoane s-au recomandat de la Euronest și numai ei decid cu spitalul și să nu mai trimită nimic. Am trimis dosarul la organele abilitate care vor identifica acele persoane. Voi sta la dispoziția organelor abilitate”, a mai spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, crezându-se probabil un regizor de filme polițiste, prin care poate să adormă vigilența oamenilor și a anchetatorilor.

Faptul că DNA ar cerceta această speță nu înseamnă că spitalul nu trebuia inaugurat la termenul stabilit. Ancheta procurorilor nu are nicio legătură cu tergiversarea lucrărilor la spital. În realitate, procurorii DNA ar trebui să ridice toată documentația despre modul cum s-a făcut licitația pentru construcția spitalului pentru pacienții de COVID-19 de la Lețcani.

Realitatea din spatele licitației pentru spitalul mobil din Lețcani, ascunsă de Maricel Popa

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, evită clar să spună că de fapt s-a încercat ca turcii de la Global LLC să lungească termenul de livrare. Turcii au câștigat licitația după ce au anunțat că vor aduce spitalul în 20 de zile lucrătoare și că în alte 7 zile acesta va fi montat. În loc de 27 zile, termenul s-a dublat. În loc de data de 13 mai, cât a fost anunțat inițial, s-a ajuns la 10 iunie, ca acum să se avanseze începutul lunii iulie. Maricel Popa a dat vina pe carantina din Turcia care blochează furnizarea spitalului. Ceea ce nu vrea acesta să spună este că în Turcia restricțiile nu au atins și partea medicală, încercând să denatureze adevărul și inducând DNA pe o pistă falsă.

„Spitalul este format din 3 secțiuni, secțiunea B și C sunt aduse. Așteptăm secțiunea A, cu containere agabaritice și care îngreunează transportul pe șosea. Cu acele containere normale a durat 7 zile transportul și s-a luat decizia să se aducă pe vapor. Acum, în Ankara este carantină până mâine. Vom lua legătura cu furnizorul și vom grăbi transportul spitalului la Iași. Acesta va fi necesar și ulterior”, a mai spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

De asemenea, Maricel Popa mai acuză că nu poate aduce containerele în țară pentru că sunt blocate în vamă. Președintele CJ Iași știe foarte bine că din Ankara au plecat cel puțin două containere care nu sunt conforme și de aceea sunt oprite în vamă. Pentru a nu se da de gol că a încălcat legea, acesta a ajuns să paseze responsabilitatea procurorilor, sperând că doar așa își mai poate justifica incompetența. Ieșenii însă nu pot fi păcăliți atât de ușor! Vom reveni în edițiile următoare, cu informații bombă despre licitația de 13,2 milioane de euro, organizată de Maricel Popa și Euronest, prin care firma turcă Global LLC din Ankara ar fi trebuit să construiască spitalul mobil pentru bolnavi de COVID-19, de la Lețcani.

Comentarii
  • POPA MARICEL TREBUIA SA FIE ACUM LINGA MENTORUL SI TATICUL SAU,LIVIU DRAGNEA.,EXACT PENTRU ACELEASI DELICTE COMISE ,LUARE DE MITA SI CHHELTUIREA BANULUI PUBLIC DUPA BUNUL SAU PLAC,{CITITI SCOPURI ELECTORALE] DACA POPA NU ESTE LINGA MENTORUL SAU,VINA O POARTA CEI CARE AR FI TREBUIT SA CERCETEZE ACEASTA FLAGRANTA INCALCARE A LEGILOR,SI MAI MULT DECIT ATIT POT FI CONSIDERATI COMPLICI LA ACESTE ACTIUN.I SALARII URIASE PLATITE DEGEABA. [DE LA BUGET]

Adauga un comentariu