Actualitate

Întâlnire de urgență la Palatul Roznovanu! Primarul a solicitat ajutorul medicilor! „Este un pericol care ne paște pe toți!” – FOTO

Publicat: 21 feb. 2020

Numărul de cazuri de gripă este în creștere. Primarul Municipiului Iași a solicitat intervenția urgentă a medicilor de specialitate. Acesta i-a convocat la o întâlnire.

Din cauza numărului în creștere al ieșenilor care sunt diagnosticați cu gripă, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Iași împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase au organizat un eveniment denumit specific

„Cum prevenim gripa și coronavirusul?”. Reprezentanții celor două instituții au discutat despre metodele de prevenție, despre gravitatea infestării cu cele două virusuri, despre tratament și pericolele de deces. Subiectele dezbătute au fost de mare interes pentru publicul participant format din asistenți medicali ai medicinei generale, asistenți medicali din medicina școlară și nu numai. „Această întrunire a venit la inițiativa domnului primar Mihai Chirica și este extrem de importantă, având în vedere situația actuală din țară”, spune Liliana Pintilie, președinte OAMGMAMR Iași.

„Suntem norocoși că Iașul are medici extrem de buni”

Ieri, Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași a găzduit un eveniment cu impact asupra celei mai îngrijorătoare situații medicale din acest moment. Este vorba despre coronavirus și gripă, două virusuri extrem de periculoase. La Iași s-au înregistrat deja cinci cazuri de deces provocate de virusul gripal, alte zeci au fost diagnosticate și se află sub atenta supraveghere medicală.

„Este o situație alarmantă la nivel național creșterea numărului de cazuri de gripă. Suntem norocoși, totuși, că în Iași avem medici extrem de buni, poate chiar cei mai buni din România. Gripa reprezintă un pericol care ne paște pe toți. În cel mai mare pericol se află copiii din grădinițe și școli. Aceștia sunt predispuși contaminării rapide. Cadrele medicale ale unităților de învățământ ar trebui să facă mai atent selecția de primire în colectivitate în cazul suspiciunilor de îmbolnăvire. Din păcate, situația nu este mereu luată în serios”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Virusul care a lăsat copii fără mame

Gripa de tip AH1N1 este spaima cea mai mare a medicilor ieșeni. Cei cinci pacienți decedați la Iași au fost diagnosticați cu această boală. Două femei de 40 de ani au decedat din cauza gravității acestui virus, fără a avea alte boli asociate.

„Din anul 2009, gripa de tip AH1N1 a provocat extrem de multe decese în România. Acest tip de gripă a devenit o pandemie, nu mai este de multă vreme epidemie. Spun asta pentru că nu a izbucnit și a fost stopată, fenomenul continuă. Anul acesta, vaccinul antigripal a fost prevăzut pentru a acoperi cele patru tulpini care circulă. Din păcate, mulți nu au înțeles importanța vaccinării antigripale, motiv pentru care, iată, s-a ajuns și la decese. Nu numai pacienții sunt expuși riscurilor, ci și personalul medical. Dacă nu este vaccinat, cu ușurință poate purta virusul de la spital, acasă. Am discutat cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași și mi-au confirmat faptul că anul acesta stăm puțin mai bine la vaccinarea personalului medical. La Spitalul de Boli Infecțioase, cel puțin 80 la sută din personal s-a vaccinat”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Sute de mii de copii decedați

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre un virus nu foarte mediatizat, dar care face din ce în ce mai multe victime în rândul copiilor. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu vârsta până în doi ani. Aceștia prezintă simptome specifice gripei, dar au un simptom specific asociat, pe care mulți părinți îl neglijează.

„Sunt în acest moment mulți copii internați la Spitalul «Sf. Maria», dar și la Boli Infecțioase, diagnosticați cu virusul respirator sincițial. Această afecțiune este extrem de complicată la copii. Aceștia prezintă simptome ca febră, diaree, dureri musculare, disfuncție respiratorie, refuză hrana și au senzația de greață. Diagnosticul se pune cu testul rapid. Tulpina A și B se atașează la incidența de vârstă la copii de până în doi ani. Virusul este extrem de contagios. La nivel mondial, la copiii de până în doi ani, aproximativ 33 de milioane au fost infestați cu acest virus, trei milioane au necesitat spitalizare și 200.000 de copii au murit. Avertizăm părinții, cadrele didactice și asistenții medicali să fie atenți la aceste simptome”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu