National

Intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe vor fi amânate! Iată anunțul făcut de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Publicat: 05 apr. 2021
medici în echipament medical
Andreea Moldovan a precizat că se recomandă amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, pentru ca mai multe paturi ATI să poată fi alocate terapiei COVID-19.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că intervenţiile chirurgicale, care nu reprezintă urgenţe, vor fi amânate.

Anunțul a fost făcut în urma discuției avută sâmbătă seară de Ministerul Sănătăţii cu managerii unor spitale şi cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel că, în perioada următoare, se recomandă amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, pentru ca mai multe paturi ATI să poată fi alocate terapiei COVID-19. Iată ce a declarat Andreea Moldovan la Digi 24:

„Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi. De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe”, explică medicul, relatează News.ro.

Andreea Moldovan: „ În infecţia COVID creşte foarte mult necesarul de oxigen”

Andreea Moldovan susține că această decizie de a lăsa deoparte deocamdată doar cazurile de operaţii elective programate, care nu sunt urgenţe, vine în ajutor mai ales din punct de vedere al spaţiului de ATI al pacienţilor COVID, pentru că un pat de terapie intensivă sau un pat de terapie acută poate să fie acel pat care pentru un pacient poate să semnifice diferenţa dintre viaţă şi moarte.

„A fost o discuţie, sâmbătă seară, cu managerii mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară, inclusiv cu reprezentanţi ai DSU. (…) Şi practic s-a discutat în acel context despre măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm, pentru că este o situaţie de criză de care trebuie cu toţii să fim conştienţi.

Pe de o parte, în infecţia COVID creşte foarte mult necesarul de oxigen, astfel încât consumul este enorm, este incomparabil cu tot ceea ce s-a consumat înainte de debutul pandemiei, iar pe de altă parte pacienţii sever pe care îi avem acum în supraveghere necesită, mulţi dintre ei, terapie intensivă, astfel încât această decizie de a lăsa deoparte deocamdată doar cazurile de operaţii elective programate care nu sunt urgenţe vine în ajutor mai ales din punct de vedere al spaţiului de ATI al pacienţilor COVID, pentru că un pat de terapie intensivă sau un pat de terapie acută poate să fie acel pat care pentru un pacient poate să semnifice diferenţa dintre viaţă şi moarte şi poate să-i dea o şansă suplimentară la supravieţuire”, a explicat decizia secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, luni seară, la Digi 24.

Andreea Moldovan, despre intervențiile chirurgicale amânate: „Încercăm să prioritizăm urgenţele în detrimentul intervenţiilor chirurgicale mici, programabile, cronice”

Secretarul de stat a menționat că o astfel de decizie va fi formalizată printr-un ordin al comandatului acţiunii.

„Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi.

De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe, încercăm să prioritizăm urgenţele în detrimentul intervenţiilor chirurgicale mici, programabile, cronice, care nu reprezintă o urgenţă. Şi în plus, aceşti pacienţi cred că nu-şi doresc neapărat să fie acum într-un spital care poate să se aglomereze mult cu cazuri cu diferite patologii.

Este un moment în care şi pacienţii cu afecţiuni cronice îi rugăm să înţeleagă acest demers pentru că, de fapt, încercăm să favorizăm acolo unde este urgenţa mai mare şi unde este gravitatea mai mare”, a explicat Moldovan.
Adauga un comentariu