Actualitate

Interviu în exclusivitate acordat de rectorul Universităţi Babeș-Bolyai Cluj, prof. univ. dr. Daniel David, pentru BZC LIVE: Cum a afectat pandemia psihicul românilor? – VIDEO

Publicat: 29 iul. 2020
Prof. univ. dr. Daniel David explică cum a afectat pandemia psihicul românilor
prof. univ. dr. Daniel David rectorul Babeş-Bolyai Cluj

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj a fost invitatul colegilor de la Bună Ziua Cluj, într-o emisiune LIVE moderată de jurnalistul Dan Horea. Noul rector al uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din România a vorbit despre psihicul romanilor în pandemia generată de COVID-19.

Cum a afectat pandemia psihicul românilor

Jurnalistul BZC.RO l-a întrebat pe rectorul universităţii din Cluj despre cum a afectat pandemia psihicul românilor

” Sigur, sunt mai multe modificări. Remarcăm faptul că la trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, am asistat la o explozie a comportamentului roanilor. Noi am inhibat, în perioada de restricţii, rutina vevhe, iar atunci când am eliminat restrângerile, atunci, efectiv comportamentul a explodat, interacţiunile dintre oameni au explodat, au fost mai multe decât înainte de restricţii. Autorităţilor le este foarte greu să gestioneze situaţia. Cetăţeanul a devenit mai intolerant faţă de constrângeri pentru că a avut o explozie de comportament, una care a generat o stare de bine pentru el. Orice încercare de a întoarce cetăţeanul la o perioadă de restricţii, este întâmpinată cu o rezistenţă puternică. ” a mentionat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţi Babeș-Bolyai Cluj

Prof. univ. dr. Daniel David: Comunicarea autorităţilor, în acest punct, este dezastruoasă

Întrebat de jurnalistul BZC.RO despre comportamentul autorităţilor în situaţia de pandemie cu care se confruntă România, dacă este unul bun, sau rău, rectorul universitatiii din Cluj a explicat că la început, autorităţile s-au comportat profesionist, dar ulterior, comunicarea cu oamenii a devenit un dezastru:

”Eu cred că la început, în starea de urgenţă, au fost transparenţi, aveau predictibilitate, ştiai că urmează întâlnirea de seară cu autorităţile care explicau orgonantele de urgenţe. Au dat rateuri serioase la trecerea de la starea de urgenţă la stare de alertă. Acum, comunicarea este un haos, nu ştii când or spune, sau dacă vor spune anumite lucruri. Comunicrea emoţională a fost incompletă, iar pe alocuri greşită. Niciodată nu s-a recunoscut că normalitatea psihologia a oamenilor este catalogata prin emoţii negaitve şi sănătoase. Este absolut normal să le recunoşti oamenilor, să le validezi emoţiile de îngrijorare, dar fără a induce panică.”

În ultimele săptămâni s-a observat o trecere în altă extremă, se vorbeşte despre panică, despre morţi, înmormântări. Credeţi că este o comunicare eficienta?

” Modul de acţionare în prima parte, când s-a impus starea de urgenţă, a fost eficient, acum autoritatiel trebuie să facă altceva, să revină la comunicarea predictibila, ar trebui să renunţe la apariţiile unor anumitor politicieni şi să implice în discuţi şi alţi experţi, pentru că vechii experţi, oricât de bine au acţionat înainte, s-au erodat, indiferent dacă ei şi-au făcut treaba.

Întrebat dacă s-a cerut ajutorul psihologilor referitor la comunicare, rectorul a explicat că nicio autoritate nu a solicitat acest lucru

”Asociatia Psihologilor din România, asociaţie pe care eu o conduc, nu a fost consultată de autorităţi. Nu ni s-au cerut sfaturi. Eu sper totuşi că paote psihologii din servicii au avut solicitări, deşi când mă uit la modul în care s-au implementat anumite lucruri, nu am văzut setul oficial de bune practici. Nici măcar psihologii individuali nu au fost consultaţi. Noi am făcut acţiuni în spaţiul public, dar fără implicarea autorităţilor. ” a menţionat prof. univ. dr. Daniel David.

Întrebare: Dacă s-ar fi apelat la dumneavoastră, ce sfaturi aţi fi oferit:

”I-aş fi sfătuit să pregătească altfel trecerea, avertizând că acel comportament va explida când se restricţiile vor dispărea. Ar trebui schimbată comunicarea, aş spune că ar trebui să ne intoarcel la modelul de comunicare din starea de urgenţă, să ştim că odată la două zile, sau în fiecare zi, seara, la o anumită oră, experţii vin să ne explice lucruri. Aş vrea să vă pe stradă ca autorităţile implementează şi impun respectarea regulilor, dar într-un mod politicos. Controale la terase, oamenii avertizaţi că nu respecta distanţare. Degeaba avem reguli, că oamenii cred că acestea, ori sunt facultatice, ori nu există. ” a conchis rectorul Universităţii Babeș-Bolyai Cluj

Întregul interviu îl puteţi urmări în GALERIA VIDEO

Comentarii
Adauga un comentariu