Economic Local

Interzicerea nunților și a cumătriilor duce la falimentul antreprenorilor din Iași. Evenimentele au fost anulate de clienți din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat: 17 oct. 2020
Antreprenorii din Iași care au afaceri în domeniul HoReCa se tem că vor da faliment după interzicerea nunților și a cumătriilor pentru o perioadă nelimitată
Ieșencele nu mai îmbracă rochiile de mireasă în anul 2021 după ce nunțile au fost interzise din cauza numărului crescut de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus

Antreprenorii din Iași se tem că vor intra în faliment după ce nunțile și cumătriile ce trebuiau organizate în perioada următoare au fost anulate de clienți. Problema antreprenorilor din domeniu s-a accentuat după ce restaurantele au fost închise o săptămână din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri de COVID-19. Organizatorii de evenimente, florăriile sau producătorii de rochii de mireasă sau de ocazie au înregistrat deja pierderi de sute de mii de euro

Situația nu este deloc roz pentru antreprenorii din Iași care au afaceri în domeniul HoReCa. După ce aceștia se pregătesc să dea afară sute de angajați din cauză că nu mai au bani cu ce să-i plătească, evenimentele fiind anulate, micii antreprenori, care depindeau de aceste evenimente, sunt la un pas de faliment. Organizatorii de evenimente, florăriile sau producătorii de rochii de mireasă sau de ocazie se tem că anul 2021 va fi mai dificil, iar falimentul bate la ușă. După ce restaurantele, cafenenele și barurile au fost închise în ultima săptămână, antreprenorii au primit alte vești proaste. Clienții au anulat nunțile și cumătriile.

Interzicerea nunților și a cumătriilor pentru o perioadă îndelungată va duce la falimentul micilor antreprenori din Iași

Dacă în anul acesta erau programate evenimente în fiecare weekend situația s-a schimbat complet după ce clienții au amânat nunțile de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

„După ce s-au ridicat restricțiile, după ce starea de urgență a fost înlocuită cu cea de alertă, aveam programate nunți, botezuri și aniversări pentru fiecare weekend, până la sfârșitul lunii octombrie. Clienții au anulat petrecerile sau au amânat evenimentele pentru anul viitor din cauza pandemiei de COVID-19 și după ce Guvernul a luat ultimele măsuri. Vă imaginați ce înseamnă să discuți cu furnizorii, cu fotografii, la cofetării, restaurante, florării și să le spui că totul se amână sau mai rău, se anulează și trebuie să dea avansurile înapoi. Se pare că HoReCa e vinovată, noi suntem oaia neagră, în viziunea guvernanților”, susține Mihaela Enache, organizator evenimente Iași.

Irina Andronache, producător rochii de mireasă: „Ne bazăm pe evenimentele cu prezentări de modă”

Producătorii de rochii de mireasă susțin că anul acesta se mai bazează pe evenimentele private, cum sunt prezentările de modă.

„Clientele noastre au amânat nunțile pentru anul viitor în speranța că vor putea să le facă așa cum își doresc la anul. O parte dintre ele vor să rămână însărcinate, deci se modifică și rochia de mireasă. Oricum, nu mai avem comenzi pentru anul acesta din partea clientelor. Ne bazăm pe evenimentele cu prezentări de modă. Vom avea unul săptămâna viitoare, dar și acesta este organizat restrâns, cu multe reguli de igienă, respectarea distanței. Nu cred că va fi mai bine anul viitor, după previziunile noastre. Chiar dacă oamenii vor veni la nuntă, vor da mai puțini bani. Sau nu vor veni deloc”, susține Irina Andronache.

Pierderile înregistrate de firmele din Iași care depindeau de nunțile și cumătriile organizate anul acesta sunt de sute de mii de euro

Numărul comenzilor pentru rochii de mireasă sau de ocazie s-a redus cu 50 la sută din cauza pandemiei de COVID-19, în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

„Este normal să fim cu toții afectați pentru că odată ce se închid restaurantele, suferim și noi. Există un efect de domino, unde suntem toți implicați și pe rând vom fi toți afectați. Noi știm firme din țară care vând rochii de mireasă care deja au dat faliment din cauza pandemiei sau persoane cu afaceri în domeniul HoReCa ce nu au falimentat, dar anul viitor, dacă va crește numărul de cazuri, vor falimenta pentru că nu vor avea clienți”, mai spune Irina Andronache.

Florăriile din Iași estimează pierderi de zeci de mii de euro

Potrivit reprezentanților florăriilor din Iași, numărul comenzilor a scăzut cu 60-70 la sută, iar trendul este de scădere, mai ales că multe dintre evenimente au fost anulate.

„Noi acum suntem pe pierdere. Comparativ cu anul 2019, când aveam comenzi pentru fiecare weekend, acum nu mai avem nicio comandă. Eu am noroc de faptul că nu am niciun angajat. Mai fac un buchet, un aranjament și reușesc să plătesc chiria. Dar cei care au mai mulți angajați? Vor face concedieri, nu au ce să facă”, susține Adriana Rotaru, reprezentant florărie.

Ieșenii nu mai pot face petreceri după ce botează copiii în biserică, unde numărul de persoane este limitat la 16

Nunțile și cumătriile vor fi interzise la nivelul întregii țări în următoarea perioadă până când numărul cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus va fi în scădere. În ceea ce privește teatrele, cinematografele și restaurantele, când incidența cazurilor este de 1,5 la mie, vor funcționa la capacitate de 50 la sută, iar între 1,5 și 3 la mie, vor funcționa la capacitate de 30 la sută până la ora 23:00. Dacă incidența depășește 3 la mie, activitatea este sistată. Evenimentele private sunt interzise, însă nu și botezul de la biserică. Acesta se va face cu un număr limitat de persoane, respectiv 16 persoane.

Comentarii
Adauga un comentariu