Local

Într-o cameră improvizată trăiesc 12 oameni care se încălzesc la lumânare. Aceștia îngrijesc o rudă care suferă de o boală ce îi provoacă leziuni în tot corpul – GALERIE FOTO

Publicat: 25 nov. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Într-o cameră improvizată trăiesc 12 oameni care se încălzesc la lumânare. Aceștia îngrijesc o rudă care suferă de o boală ce îi provoacă leziuni în tot corpul - GALERIE FOTO
O familie dintr-o comună ieșeană se încălzește la lumânare

Lazăr Stângaciu are 71 de ani și suferă de o boală care îi provoacă dureri articulare și leziuni în întregul corp. Trăiește într-o cameră de câțiva metri pătrați alături de încă 11 membri ai familiei, iar în pragul iernii se încălzesc la lumânare

Cu toate acestea, bătrânul merge zilnic din sat în sat pentru a strânge fier vechi, acesta fiind singurul venit pe care îl are. Din cauza bolii pe care o are nu își poate folosi degetele, astfel că este îngrijit de rude

O familie se încălzește la lumânare

Lazăr Stângaciu are 71 de ani și este din comuna ieșeană Lungani. Bătrânul trăiește într-o cameră de câțiva metri pătrați, alături de încă 11 membri ai familiei, care îl îngrijesc.

Casa în care aceștia locuiesc nu are curent electric, fiind nevoiți să folosească lumânări atât pentru lumină, cât și pentru căldură. Zilnic, aceștia merg din sat în sat pentru a strânge fier vechi, pentru a reuși să adune bani de mâncare.

„Nu avem curent electric, nu avem nici măcar lemne pentru iarna care vine. În această casă stăm 12 oameni, eu cu soția, mai mulți copii de-ai noștri și nepoții. Am 4 copii și 34 de nepoți, iar eu merg zilnic din sat în sat pentru a colecta fier vechi, ăsta este singurul nostru venit”, spune Lazăr Stângaciu.

Bătrânul este îngrijit de familia lui

Lazăr Stângaciu suferă de poliartrită reumatoidă, o boală autoimună care îi provoacă dureri articulare și leziuni în întregul corp, iar din acest motiv nu își poate folosi degetele de la mâini. Bărbatul spune cu lacrimi în ochi faptul că îl hrănesc copiii lui.

Bătrânul are o pensie de handicap, în valoare de 500 de lei, bani cu care trebuie să trăiască de pe o lună pe alta. Pe lângă poliartrita reumatoidă, bărbatul are și cifoză dorsală, dar și osteopenie, însă nu are banii necesari pentru tratamentul acestora.

„Am o afecțiune cronică care îmi afectează articulațiile, iar de mai bine de zece ani am degetele întoarse, nu le pot folosi deloc. Mă hrănesc copiii mei și nepoții, ei au grijă de mine de mult timp. Îmi este foarte greu să trăiesc așa, am o pensie mică, de 500 de lei, pensie de handicap de gradul IV. Nu am bani pentru tratament, recent am reușit să primesc pensie pentru handicap, am fost ajutat de către domnul primar, m-a trimis și la spital pentru niște analize medicale”, adaugă Lazăr Stângaciu.

Astfel, pornind de la familia care se încălzește la lumânare, cotidianul BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri, iar persoanele care doresc să doneze alimente sau altele pot contacta redacția.

Comentarii
  • Ciorditori de animale și păsări de la românii care muncesc! Hoți de hoți, asta promovați voi, reporteri de kkt? Jeguri care trăiesc ca porcii și se complac în situația asta, purtători de boli care ar trebui expulzați din țară.

  • Iar incepeti povesti cu lipitori si trintori ? stilul asta de viata este in ADN lor de sute si sute de ani , pina si la ei in tara de bastina India dalitii nu au mai fost acceptati de sute de ani datorita acestui stil de viata , caracter si comportament !, nu o sai faceti bine niciodata !, vreti sai ajutati ? datile un loc de munca fiecaruia dupa puterea lui si o sa va convingeti foarte repede de adevarata lor fata

Adauga un comentariu