Actualitate

Întrevedere oficială la Tokyo. Ce au discutat Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu cu premierul Japoniei

Publicat: 26 sept. 2022
Întrevedere oficială la Tokyo. Ce au discutat Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu cu premierul Japoniei
Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă se află la Tokyo

Aflat la Tokyo, premierul Nicolae Ciucă, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu delegaţia Guvernului Japoniei, condusă de premierul nipon, Fumio Kishida.

Prim-ministrul Ciucă a afirmat cu această ocazie că ridicarea relațiilor dintre România şi Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internațional, amintind totodată de viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe.

“România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Nicolae Ciuca stand de vorba cu premierul Japoniei
Nicolae Ciucă a menționat că Japonia se află între principalii parteneri ai României în Asia

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, în delegaţie la Tokyo

Fiind alături de Marcel Ciolacu la Tokyo, premierul Nicolae Ciucă a menționat că Japonia se afla între principalii parteneri ai României în Asia, atât pe plan politic, cât și economic, menţionând totodată și contribuția valoroasă a acesteia la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.

Un punct important al acestei discuţii a vizat componentă de securitate şi apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului Parteneriat Strategic. În baza acestui context, premierul Ciucă a menționat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democrației, statului de drept, ordinii internaționale bazată pe reguli şi apărării păcii și stabilității.

De asemenea, premierul a subliniat faptul că România susține cooperarea între NATO și Japonia pe toate dimensiunile relevante și se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internațional, mai ales prin forță.

Într-un șir de ifei diferit, reiterăm faptul că sunt tensiuni între Rusia și Japonia, prima criticând declarațiile nipone în contextul amenințărilor nucleare. Oficialii ruși s-au arătat surprinși de faptul că sunt acuzați că ar încuraja folosirea armelor nucleare.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca stand de vorba cu premierul Japoniei
Nicolae Ciucă a subliniat faptul că România susține cooperarea între NATO și Japonia

Japonia, cel mai mare investitor asiatic din România

Convorbirile la nivelul celor doi omologi s-au concentrat și asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

“Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunitățile oferite de România pentru investiții în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producerii energiei nucleare, producției de hidrogen verde și a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar și continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul București, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Pașcani – Iași – Chișinău – vor pune în valoare potențialul de dezvoltare a relațiilor noastre economice și vor atrage noi tehnologii”, a afirmat premierul Ciucă.

În acest cadru, prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezența, la Tokyo, a premierului României și l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea Parteneriatului Strategic și consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional şi internațional ce necesită protejarea democrației și a statului de drept.

Amintim că prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se afla în perioada 26-28 septembrie, în vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.
Comentarii
Adauga un comentariu