Local

Invazie de ciori în municipiul Iași. Păsările au pus stăpânire pe centrul orașului – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 24 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Invazie de ciori în municipiul Iași. Păsările au pus stăpânire pe centrul orașului - GALERIE FOTO VIDEO
Mii de ciori au fost surprinse în municipiul Iași

Astăzi, 24 noiembrie 2021, un fenomen bizar s-a produs în municipiul Iași. Mii de ciori au pus stăpânire pe centrul orașului.

Ieşenii se simt protagoniştii unui film de Alfred Hitchcock. Mii de ciori au invadat municipiul şi şi-au făcut cuiburi peste tot.

Păsările şi-au făcut cuiburi printre ramurile arborilor, iar mizeriile de pe bănci sau trotuare îi determină pe amatorii de plimbări şi relaxare să fie dezamăgiţi.

De ani de zile, ciorile creează mari probleme nu numai celor care vor să se plimbe şi nu au unde să se aşeze pe bancă, dar şi celor care locuiesc în zonă. Aceştia din urmă se vaită că maşinile sunt pline de găinaţ care “atacă” vopseaua.

Potrivit unui medic veterinar Daniel Lescai, excrementele de cioară nu sunt periculoase, iar ieşenii nu au motive de panică.

„Doar dacă le mănâncă ne putem gândi la vreun efect secundar. În rest, nu se întâmplă nimic dacă îţi pică «norocul» în cap sau pe haine, că nu sunt excremente de extraterestru, să dea gaură. Îngrijorarea e exagerată. Poate am vrea, noi, oamenii, să nu mai rămână nimic viu ca să trăim noi sănătoşi”, ne-a transmis specialistul, uşor amuzat de situaţie. Chiar dacă stai pe bancă plină de găinaţi, respiri aerul din parc, sau copiii tăi se joacă în nisipul în care, să zicem, au ajuns excremente de cioară, poţi sta liniştit. Microorganismele nu pot rezista factorilor de mediu, iar impactul e mult redus”, a transmis dr. Daniel Lescai.

Ciorile au intrat până și în serele celor de la Servicii Publice Iași

De aproximativ 3 ani, ciorile le dau mari bătăi de cap angajaților de la Servicii Publice Iași (SPI). Acestea distrug toamna florile plantate în spațiile verzi ale orașului. Dar se pare că s-a găsit o soluție pentru această problemă, în așa fel încât nici ciorile să nu sufere, dar nici cei de la SPI să nu înregistreze pierderi. Problema cauzată de ciori se intensifică atunci când acestea încep să distrugă și serele amenajate de Serviciile Publice Iași.

„Ciorile sunt niște păsări care nu au dușman natural în Iași. Acestea au intrat chiar și în pepinieră sau în sere și scot florile din alveolele în care sunt puse ghivecele și le găsim lângă ele. Nu cred că are rost să investim mii de euro în echipamente care, teoretic, alungă ciorile, dar, practic, nu fac nimic, nu le putem nici împușca și nici să le stricăm cuiburile. Așa că am găsit soluția cu plasa, care dă rezultate bune și o vom folosi în continuare. Florile bianuale trebuie acoperite cu această plasă până se înrădăcinează, după care nu mai avem probleme, deoarece ciorile nu le mai pot scoate din pământ”, a încheiat Laurențiu Ivan.

S-a încercat combaterea ciorilor prin mai multe metode

Când vine vorba despre combaterea acestor dăunători, există mai multe metode. Acestea pot implica tehnologii moderne, cu ultra-sunete, sau unele tehnici mai brutale, cum ar fi vânătoarea sau distrugerea cuiburilor.

„De-a lungul timpului au fost mai multe firme care au echipamente de înlăturare a ciorilor cu ajutorul ultrasunetelor. S-au făcut mai multe teste pe diferite frecvențe ca să se observe la care frecvență sunt gonite ciorile. Ulterior am instalat un astfel de aparat cu ultrasunete în Grădina Copou, dar nu a dat rezultate. Acestea s-au obișnuit, probabil, cu sunetul și stau fără probleme în zona în care este montat dispozitivul menit să le gonească. Singura variantă pentru a scăpa de ciori ar fi distrugerea cuiburilor sau vânătoarea, dar nu putem organiza astfel de evenimente pentru că ne intersectăm cu diferite ONG-uri ce protejează aceste zburătoare”, a adăugat directorul SPI.

 

 

Adauga un comentariu