Local

Investiție de 550.000 de euro la Iași: S-au pus bazele Centrului „Respiro“ pentru copiii cu dizabilități

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiție de 550.000 de euro la Iași S-au pus bazele Centrului Respiro pentru copiii cu dizabilități
Copiii cu nevoi speciale vor beneficia de tratament corespunzător în cadrul centrelor de ,,Respiro”

Consiliul Județean Iași alături de directorul național al Fundației „Hope and Home for Children (HHC) România“, Ștefan Dărăbuș au încercat să găsească în ultimele zile un răspuns la solicitările familiilor care au copii cu nevoi speciale. Astfel, o investiție de 550.000 de euro la Iași va asigura un centru de ,,Respiro” pentru părinții sau asistenți maternali care au nevoie atât de mult de o pauză de la situația specială în care se află.

Oportunitatea de a avea două-trei zile libere le oferă posibilitatea de odihnă celor care zi de zi au grijă de copii care au nevoie speciale. Adulții pot beneficia în aproape doi ani de ajutorul unui centru în care își pot lăsa copiii în grija unor asistenți care să le acopere toate nevoile. Conform directorului fundației, centrul le-ar oferi familiilor puterea de a lupta în continuare cu obstacolele care apar în viața de părinte special.

sigla de la hhc romania
Investiția de 550.000 de euro vine din partea Fundației „Hope and Home for Children“ România

Investiție de 550.000 de euro la Iași: Banii vin de la Fundația „Hope and Home for Children“ România

 2 persoane interactionand intr-un spatiu de joaca
În județul lași există un număr de peste 3.300 de copii cu diferite grade de handicap

În județul lași există un număr de peste 3.300 de copii cu diferite grade de handicap ale căror cerințe de îngrijire, supraveghere și stimulare pentru dezvoltarea la capacitatea lor maximă pe care o pot atinge, conduc la suprasolicitarea și epuizarea celor în grija cărora se află, persoane care nu de puține ori, ajung în situația de a cere ajutor prin solicitarea preluării copilului în sistemul de protecție.

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și directorul național al Fundației „Hope and Home for Children (HHC) România“, Ștefan Dărăbuș, au semnat ieri (n.r. – joi, 10 martie 2022), Convenția de Asociere pentru dezvoltarea viitorului Centru „Respiro“, destinat copiilor cu dizabilități din județul Iași.

Consiliul Județean va pune la dispoziția HHC România terenul pe care va fi ridicat centrul, iar Fundația s-a angajat să investească în construirea și dotarea lui o sumă de până la 550.000 de euro.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași,  cel de-al treilea partener al acestei asocieri, va identifica familiile cu copii care au nevoie de serviciile Centrului Respiro și va asigura personalul care se va ocupa de  activitățile cu beneficiarii.

„În vremurile acestea complicate, trebuie să ne întărim capacitatea de a-i ajuta pe cei în nevoie, să fim mai uniți și mai solidari, iar construirea acestui centru pentru copiii cu dizabilități a venit la momentul potrivit. Avem doar cuvinte de mulțumire și multă recunoștință pentru HHC România, domnul director Ștefan Dărăbuș și întreaga echipă din România și de la nivel internațional, pentru tot sprijinul pe care l-au acordat județului Iași. Până acum, Fundația a investit peste 11,5 milioane de lei, în parteneriat cu DGASPC, pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor sociale. Peste 6 milioane de lei sunt deja investiți în proiectele finalizate, iar restul în proiectele care sunt în curs de implementare. La aceștia se adaugă alți peste 4 milioane de lei alocați ca sprijin pentru prevenirea instituționalizării și pentru reintegrarea copiilor instituționalizați în familii. Este un efort impresionant pe care oameni de bună credință și cu suflet mare îl fac pentru copiii județului, iar noi, autoritățile, trebuie să ne implicăm, să fim deschiși și receptivi pentru a-i susține, reducând blocajele, birocrația, punând la dispoziție resursele pe care le avem, astfel încât împreună să facem mai mult pentru serviciile sociale“, a declarat Costel Alexe.

Stefan Darabus
Ștefan Dărăbuș consideră că centrul va veni în sprijinul părinților care luptă cu deficiențele severe ale copiilor

Mulți copii cu nevoi speciale vor fi ajutați să rămână în familii

Costel Alexe in cadrul unei sedinte
Costel Alexe a semnat alături de directorul național al HHC Convenția de Asociere pentru dezvoltarea viitorului Centru „Respiro“, destinat copiilor cu dizabilități din județul Iași

Centrul Respiro va găzdui pentru o perioadă limitată de timp copiii cu dizabilități care sunt îngrijiți de asistenți maternali sau în propriile familii.

„Din ce am constatat noi, atunci când copiii cu deficiențe severe ating vârsta de 12-13 ani este momentul în care multe familii nu mai pot lupta. Centrul Respiro le va oferi posibilitatea copiilor de a sta două, trei nopți, pentru ca părinții și asistenții maternali să se odihnească. Prin acest serviciu, mulți copii cu nevoi speciale vor fi ajutați să rămână în familii și, în același timp, va crește numărul de asistenți maternali specializați. Având această posibilitate de a lua o pauză și a-și reface forțele, cei care sunt asistenți maternali nu vor renunța atât de ușor și vor fi încurajați și alții să facă asta“, a declarat directorul național al Fundației HHC România, Ștefan Dărăbuș.

Centrul „Respiro“ destinat copiilor cu dizabilități din județul Iași urmează să fie gata în doi ani.

Adauga un comentariu