Eveniment-Social

Investiții de aproape un sfert de milion de euro în infrastructura didactică a Universității „Cuza” Iași

Publicat: 09 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiții de aproape un sfert de milion de euro în infrastructura didactică a Universității Cuza Iași

În doar doi ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a beneficiat de investiții de aproximativ un sfert de milion de euro. Totul în modernizare, revovare și dotări ale unor importante spații didactice. Este vorba de amfiteatre, laboratoare sau rețea wireless. Fondurile au fost alocate de mediul privat.

„La toate acestea, proiectul Rubik miniHub este o continuare fericită, deoarece bazele acestei colaborări au fost puse din primăvara anului 2019! După multe luni de muncă intensă am asistat cu toții la inaugurare. Aceste eforturi ar trebui să continue în viitor, a fost practic o reconstrucție ce a plecat de la zero”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public la „Cuza”

Universitatea „Cuza” din Iași, cu susținere și implicare financiară din partea mediului privat, a investit aproximativ un sfert de milion de euro. Banii au fost folosiți în modernizare, revovare și dotări ale unor importante spații didactice. Este vorba de amfiteatre, laboratoare sau rețea wireless.

„Sunt spații pentru studenți modernizate cu ajutorul mediului de afaceri în perioada 2017-2019. Anume două amfiteatre, nouă laboratoare de Informatică, o sală de seminar, o sală de curs și lucrări practice, o rețea de Internet wireless în Corpul C și Rubik mini-hub Corpul B al Universității noastre”, a scos în prim-plan prorectorul Onofrei.

Rubik miniHub este un spațiu de co-working care își propune să stimuleze creativitatea studenților. Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 13.000 de euro și a reprezentat un efort comun al partenerilor implicați. Spațiul de co-working Rubik miniHub propune studenților o nouă perspectivă asupra modului de interacțiune în academic, dar oferă și cadrelor didactice un spațiu alternativ pentru a lucra cu studenții. În acest spațiu, tinerii sunt încurajați să colaboreze, să își dezvolte ideile antreprenoriale, cu susținerea mentorilor din comunitatea Rubik Hub Piatra Neamț. Partener a fost Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și două companii private.

„Aceste eforturi ar trebui să continue în viitor… A fost, practic, o reconstrucție aproape de la zero”

Concret, vorbim de spații modernizate cu ajutorul mediului de afaceri la „Cuza”, în perioada 2017-2019.

„La nivelul Prorectoratului pentru studenți si al parteneriatelor cu mediul de afaceri și sectorul public, baza de date cuprindea (la finele anului 2018), 292 de contacte din 214 organizații. Am încheiat 30 de acorduri la nivelul Universității, în timp ce alte 420 au fost încheiate la nivelul facultăților (practică pentru studenți, proiecte, cursuri). Proiectul Rubik miniHub este o continuare fericită, deoarece bazele acestei colaborari au fost puse în primăvara anului acesta. Asta după multe luni de muncă intensă. Aceste eforturi ar trebui sa continue în viitor. A fost practic o reconstrucție aproape de la zero în acest Prorectorat”, a mai precizat universitarul.

Spații ultra-moderne. Unde sunt acestea

Spațiile modernizate sunt: un amfiteatru al Facultății de Economie și Administrarea Adacerilor unde, o importantă bancă a oferit 25 de mii de euro. Lucrările de renovare au demarat la începutul lunii 2017 și au presupus refacerea tencuielii, a instalației electrice și cea de încălzire, înlocuirea pardoselii și a mobilierului. Amfiteatrul are o suprafață de 192 de metri pătrați și o capacitate de 200 de locuri. De asemenea, au fost renovate și modernizate, cu sprijinul companiilor de IT, opt laboratoare de care beneficiază studenții și profesorii din cadrul Facultății de Informatică și ai celei de Economie.

„Se adaugă o sală de seminar B515 de la Facultatea de Economie, unde s-au investit 70 de mii de lei, un laborator de Informatică Axapta, tot la Economie, unde au fost oferiți 50 de mii de euro. Urmează Sala de curs și lucrări preactice «Constantin Martiniuc» – B658 de la Facultatea de Geografie și Geologie, unde o firmă de construcții a investit 20 de mii de euro. Este și amfiteatrul C309 de la Facultatea de Informatică, unde opt companii din zona IT-ului au investit 60 de mii de euro. Vorbim și de instalarea unei rețele wireless la etajele 1, 2, 3 și demisol Corp C. Aici, o mare companie din telefonia mobilă a alocat 40 de mii de euro”, a mai prezentat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Adauga un comentariu