National

Ioana Stăncel, despre măsurile adoptate de autorități pentru a stopa propagarea variantei Omicron: „Localizarea pacienților ne dă posibilitatea efectuării unei anchete epidemiologice depline”

Publicat: 06 dec. 2021
Varianta Omicron a coronavirusului
Varianta Omicron a coronavirusului

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat cum vor putea măsurile adoptate de autorități să oprească propagarea variantei Omicron în România. Specialistul face apel la populaţie să aibă încredere şi să fie sinceri la completarea formularelor.

Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puțin 48 de ore înainte. România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară, din 20 decembrie. De asemenea, persoanele din afara UE care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat cum vor putea măsurile adoptate de autorități, mai exact formularul de localizare a pasagerului şi prelungirea programului din magazine să oprească propagarea variantei Omicron în România.

„Această măsură este unul din instrumentele de intervenţie non farmaceutică care şi-a dovedit eficiența atât faţă de pandemia cu SARS-CoV-2 acum şi în situaţia altor epidemii continentale regionale. Localizarea pacienților ne dă posibilitatea efectuării unei anchete epidemiologice depline, cunoașterea tuturor contacţilor, prevenirea unor forme de boală severă la acești contacţi şi mai ales întreruperea lanțului de transmitere a unei eventuale infecții între persoana inițială pacientul 0 şi toţi contactai direcți, indirecți sau contacţii contacţilor.

Este un instrument foarte bun şi sper ca populaţia să fie confiantă la această solicitare să răspundă şi să răspundă cu sinceritate. Acest formular este un act public, iar orice declaraţie neconformă cu realitatea poate să întrunească elementele constitutive ale unei infracțiuni”, a spus Ioana Stăncel, expert în sănătate publică la News Hour with CNN de la Antena 3.

Referitor la modificarea programelor din magazine care vor fi prelungite până la ora 23:00, Ioana Stăncel a precizat:

„Cred că această măsură permite spațierea numărului de persoane care se află pe aceeași suprafață simultan. Ca atare reduce riscul de contagiune şi în același timp permite asigurarea unor alte măsuri de intervenţie cum ar fi:ventilarea spaţiilor, filtrarea aerului, asigurarea limitării accesului în anumite zone şi direcționarea fluxurilor în spațiile comerciale”.

Adauga un comentariu