Iohannis bifează ultimele destinații turistice la sfârșit de mandat. Cuplul prezidențial vizitează Coreea de Sud

Iohannis bifează ultimele destinații turistice la sfârșit de mandat. Cuplul prezidențial vizitează Coreea de Sud

22 apr. 2024, 12:15,
BZI.ro, în Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis începe luni, 22 aprilie, o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Din delegaţia care îl însoţeşte pe șeful statului fac parte ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Este al patrulea turneu oficial al președintelui din ultimul an, după ce a călătorit în Asia, Africa și America Latină.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani”, precizează aceeaşi sursă.

În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

Vizita în Coreea de Sud va debuta luni, cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Naţional din Seoul şi un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.

Klaus Iohannis, vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi şefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii. Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile inter-umane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezenţa preşedintelui României şi a preşedintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.

Acesta este al patrulea turneu oficial al președintelui din ultimul an, după ce a călătorit în Asia, Africa și America Latină.

Comentarii
  • pe ăi din nord nu-i vizitează dacă tot îi în zonă? 😉

  • In Rusia du – te cuplule prezidential comunist iohannus ! Doar in Rusia, asta este vizita ,nu excursie. De ce nu in Rusia ? De ce doar in excursii private de milioane de euro in interes personal?Care cuplu prezidential ? Romania de 10 ani nu are presedinte! Un tradator care a ruinat Romania si a distrus poporul roman nu este un presedinte! La Rahova cu acest ,,cuplu prezidential” !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *