Actualitate

Ion Cristoiu: Florin Cîțu e Pupiloiul lui Klaus Iohannis, iar Mioara Costin, Pupilica lui Florin Cîțu

Publicat: 22 iul. 2021
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie despre cel mai recent scandal în care este implicat premierul Florin Cîțu, și anume cel în care în spaţiul public a ajuns un document ce aparţine Cancelariei Prim-Ministrului și în care se dădeau indicaţii de partid. Jurnalistul scrie despre faptul că Florin Cîțu este preferatul lui Klaus Iohannis. Redăm, integral editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog

Despre Scandalul Mioara Costin, cum i s-a spus, după numele consilierei de stat, Mioara Costin, promovată din potul de ținătoare de microfon la o televiziune suspectă într-un post bine plătit de la cancelaria premierului, beneficiind de avantajele înalților funcționari guvernamentali numai și numai pentru că a reușit să devină pupila oficială a lui Florin Cîțu, am scris și am vorbit. Scandalul trimite la o infracțiune comisă de Florin Cîțu: Abuz în serviciu. Liviu Dragnea a luat trei ani închisoare pentru c-a folosit două angajate din administrația de stat ca angajate la PSD. Florin Cîțu a comis ceva mult mai grav:
A folosit o consilieră de stat din Palatul Victoria, plătită gras din taxele și impozitele noastre, pentru rezolvarea unor treburi pe linie de partid. Numita Mioara Costin, repet, o fostă jurnalistă mediocră, fără nici un orizont în presă, a elaborat un document cu antetul Guvernului în care se dădeau indicații activului PNL cum să-l lucreze pe Ludovic Orban, concurentul premierului la șefia PNL.

Dezvăluirea a avut loc în presă luni, 19 iulie 2021. Suntem în 22 iulie 2021. Deși indignarea presei a fost aproape unanimă, Mioarei Costin nu i s-a întâmplat nimic. Nu numai că n-a demisionat sau n-a fost demisă, dar mai mult, nici măcar n-a catadicsit să se explice opiniei publice într-un fel sau altul. Orice om politic în locul lui Florin Cîțu i-ar fi cerut demisia. Florin Cîțu, cel ce se pretinde a aduce un suflu nou în PNL, dacă va fi ales președinte, candidatul lui Emil Boc, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu și mai ales candidatul lui Klaus Iohannis, a făcut scut în jurul ei cu întreaga-i personalitate. Marți, când Ludovic Orban a denunțat folosirea resurselor guvernamentale în bătălia internă din PNL, Florin Cîțu a cerut dovezi că Mioara Costin e autoarea documentului. În scurt timp, presa i-a oferit o dovadă zdrobitoare că Mioara Costin a pus la lucru întregul Grup de comunicare strategică al Guvernului pentru victoria candidatului Florin Cîțu în bătălia internă din PNL. Miercuri, la conferința de presă de la Guvern un reporter s-a interesat dacă vor fi luate măsuri. A avut loc următorul dialog:

„Reporter: Bună ziua! Alex Vlădescu, Antena 3. Eu voiam să vă întreb, domnule premier, având în vedere scandalul care a apărut ieri în presă legat de acel document care s-a scurs de la cancelaria dvs, dacă v-aţi lămurit şi dacă documentul este real şi, în cazul în care este real, dacă vor fi luate ceva măsuri.
Florin Cîţu: Am spus şi ieri, o spun şi astăzi, eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale. Din punctul meu de vedere, document oficial înseamnă înregistrat, cu semnături ş.a.m.d..

Reporter: Documentul avea antetul Guvernului şi era semnat.
Florin Cîţu: Repet ceea ce am spus mai devreme: documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură. Acestea sunt documente oficiale. Nu pot să comentez documentele…

Reporter: Dar aţi verificat măcar dacă e real sau nu?
Florin Cîţu: Repet răspunsul meu…

Reporter: Ar trebui organele statului să se sesizeze pentru a verifica? Pentru că vorbim de un /acces/ la guvern, nu oricine poate folosi antentul Guvernului, domnul premier.
Florin Cîţu: Vă mulţumesc.”

Oricărui cetățean al Republicii i-ar fi fost limpede la un asemenea răspuns că Florin Cîțu își bate joc de jurnaliștii din sală. Într-o altă țară ceea ce înseamnă într-o altă presă, toți jurnaliștii care ar fi urmat momentului nu i-ar fi pus o altă întrebare decât cea despre Scandal. Recent Guvernul lui Florin Cîțu a achitat sumele restante din uriașa Miluire a Presei din perioada Pandemiei. Se înțelege că nimeni din sală n-a mai abordat chestiunea. Cum s-o facă? Unii dintre ei nici n-ar mai fi avut rost să se întoarcă la redacție. I-ar fi dat afară în timp ce veneau spre redacție mogulii care au vârât în buzunare milioanele de euro ale Miluirii.

Asupra momentului de importanță mitocănească a Suflului Nou în PNL am avut cu Ionuț Cristache, miercuri, la emisiunea sa România9 care se difuzează la 5, o polemică cordială. Ionuț Cristache s-a năpustit asupra lui Florin Cîțu punând pe seama felului de a fi al premierului refuzul de a o demite pe Mioara Costin. Eu însă, aducând în discuție și partea omenească, pur omenească la un asemenea nivel a relației lui Florin Cîțu cu Pupilica, Mioara Costin, am susținut că vina aparține celor care l-ar fi putut obliga pe Florin Cîțu să reacționeze adecvat. În orice alt loc din lume, un politruc ar fi procedat precum Florin Cîțu dacă ar fi fost de capul lui. Din fericire pentru țările respective, în alte țări un politruc precum Florin Cîțu s-ar fi văzut constrâns s-o demită pe Pupilică. Altfel și-ar fi riscat postul.

În România lui Klaus Iohannis nu s-a pus în mișcare un asemenea mecanism. Klaus Iohannis, numărând printre îndatoriri și pe cea de a veghea la respectarea legii de către membrii Guvernului, n-a intervenit și nu va interveni. Florin Cîțu e la rându-i Pupiloiul lui Klaus Iohannis. Cum să-l rănească pe Pupiloiul Florin Cîțu Klaus Iohannis, cerându-i s-o demită pe Pupilica Mioara Costin.

Ludovic Orban e președintele PNL. Așa cum el însuși a declarat Scandalul Pupilica lui Florin Cîțu afectează Guvernul și prin el PNL. Ar fi fost normal ca președintele PNL să convoace Biroul Național al PNL pentru a discuta cazul. N-a făcut-o. Ca și în cazul Alexandru Năzare, Ludovic Orban s-a mulțumit să dea din gură.

Florin Cîțu e candidatul unei Grupări ce-și spune reformistă. Ați auzit pe vreun membru al grupării cerându-i candidatului să ia măsuri?
Cazul are o netă dimensiune penală. Ar fi fost normal ca DNA să se autosezize. Cum n-a făcut-o, ar fi fost normal ca liderii USRPLUS să depună plângere la DNA. Nu se bat ei cu pumnu-n piept că sunt Eroii luptei împotriva ilegalităților comise de demitari?

Sunt sigur că scandalul se va stinge. Sufletul zbuciumat al premierul se va liniști. Pupilica va rămâne lângă el. Iar noi, românii vom rămâne din nou cu gustul amar dat de constatarea că-n în România s-a ivit o nouă funcție:
Pupilica sau Pupiloiul unui ștab.

Adauga un comentariu