Actualitate

Ion Cristoiu: Guvernul Cîțu e un Guvern USRPLUS. Având drept anexă PNL

Publicat: 02 apr. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că Guvernul condus de Florin Cîțu este unul format din USR-PLUS iar marele partid PNL este doar o anexă. Redam integral editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Un sondaj publicat recent arătă că Partidul Național Liberal scade în sondaje; și scade nu în mod normal așa cum se întâmpla cu toate partidele ajunse la guvernare, ci în mod dramatic. Pornind de la aceste date Antena 3 a realizat o emisiune a cărei burtieră suna cam așa: PNL se duce-n cap.

Când se dau publicității astfel de sondaje partidele surprinse într-o situație grea reacționează imediat, acuzând casa de sondaje că ar fi în solda dușmanilor. Și de regulă apare imediat pe piață, realizat de o casă de sondaje plătită de partidul respectiv, un sondaj care arată că formațiunea nu scade în sondaje, ba mai mult, că urcă vertiginos.

N-am nici o îndoială că PNL va reacționa la fel în urma acestui sondaj și mai ales în urma concluziilor trase de o parte a presei, de presă independentă după publicarea cifrelor:
Asta nu poate contracara realitatea:
Partidul Național Liberal se duce în cap din punctul de vedere al capitalului politic. Acest adevăr a fost semnalat înainte de sondajul de la SOCIOPOL de unul dintre liderii PNL, prim vicepreședintele Rareș Bogdan. Încă de acum o lună, la interviul pe care mi l-a acordat la Aleph News, Rareș Bogdan a ținut să tragă un semnal de alarmă profețind că PNL va avea soarta PNȚCD dacă partidul nu purcede la câteva schimbări importante. Pe primul loc în această schimbare o constituia, în viziunea lui Rareș Bogdan, dar și a grupării din spatele său, înlocuirea lui Ludovic Orban cu un lider PNL mult mai puternic și mult mai adecvat acestor vremi. Și eu am remarcat, independent de Rareș Bogdan, independent de acest sondaj, independent de alți comentatori că Partidul Național Liberal se prăbușește din punctul de vedere al capitalului politic.

Încercând să găsesc o cauză principală a acestei căderi în sondaje, am remarcat inexistența practic a PNL ca partid politic în actuala Coaliție de guvernare. Așa cum spunea Nae Ionescu, un partid politic, după ce ajunge la guvernare, își continuă activitatea politică de până atunci și ține sub control Guvernul pe care-l alcătuiește sau partea sa de Guvern pentru ca alegătorii să vadă că partidul își respectă făgăduielile electorale din campanie și mai demult, de pe vremea când era în Opoziție. Privind la situația din Coaliția de guvernare vom constata că de la investirea Guvernului Cîțu un singur partid s-a manifestat ca fiind la Guvernare, prin strădania de a impune întregului Guvern agenda proprie:
USRPLUS.

Un scurt bilanț al celor trei luni trecute de la investirea Guvernului Florin Cîțu ne arată că în deciziile luate, în preocupările majorității Partidul Național Liberal, nu a existat. A existat și există USRPLUS.

Invit cititorii la un simplu exercițiu:
Să spună imediat numele unui ministru din actualul guvern. Sunt sigur că imediat, marea majoritate a cititorilor vor spune numele unui ministru al USRPLUS. Fie pe cel al lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, fie pe ce al lui Stelian Ion de la Justiție, fie pe cel al lui Claudiu Năsui de la Economie sau pe cel al Cătălin Drulă de la Transporturi. Dacă ar fi întrebați punctual de un ministru PNL toți cititorii o vor invoca pe Raluca Ţurcan. Da, într-adevăr, Raluca Ţurcan concurează din partea PNL pe miniștrii USRPLUS în aducerii în prim-plan a problemelor ministerului pe care-l conduce. Raluca Ţurcan e ministrul Muncii. Ea se ocupă de pensii, de salariile bugetarilor, de ajutoarele sociale. Exact cu ceea pe vremea PSD se ocupa Olguța Vasilescu. Lesne de sesizat că în ceea ce privește imaginea publică a Guvernului, guvernul PNL, USRPLUS și UDMR e dominat la ora actuală de ministrul Muncii, așa cum pe vremuri imaginea publică a guvernelor PSD era dominată de ministrul Muncii, la vremea respectivă, Olguța Vasilescu. Și cauza principală nu stă în ambiția care definește pe cele două personalități feminine ale politicii românești. Și Olguța Vasilescu și Raluca Ţurcan sunt femei ambițioase, bune administratoare ale domeniului pe care-l conduc. Numai că în cazul guvernului PSD era normal că ministrul Muncii să iasă în prim plan. Preocupările ministerului exprimau punctele principale din programul PSD: pensii, bugetari, protecție socială. Nu e normal însă ca la un guvern de Centru-Dreapta în prim plan să iasă ministru Muncii. Noi nu vrem să spunem prin asta că Raluca Ţurcan ar trebui oprită să exprime în public punctele de vedere ale ministerului. Vrem să spunem că ar trebui ca și alți miniștrii ai PNL să iasă în spațiul public și să-și afirme punctele de vedere din perspectiva domeniului pe care-l conduc. Ar fi trebuit să menționez la concurență din partea PNL cu ministrul Muncii, pe ministrul Educației. Sorin Câmpeanu este înscris de formă în PNL, el este în guvern un tehnocrat și prin urmare nu-l putem considera ca întruchipând imaginea publică a guvernului PNL din interiorul guvernului Cîțu. În rest ministrul de Externe nu există ca exprimând programul PNL. Nu există din acest punct de vedere nici ministrul Apărării Naționale. Deși aparținîn cotei PNL din Guvern, cei doi depind doar de Cotroceni. Ar fi fost normal ca în această perioadă ministrul Culturii să egaleze pe ministrul Educației în bătălia pentru domeniul pe care-l administrează. Ministrul Culturii practic nu există. După opinia mea, într-un guvern de Centru Dreapta, având ca premier un lider PNL, ar fi fost normal ca un ministru din domeniul Economic să fie în prim-plan.

Partidul Național Liberal este, repet, partidul capitaliștilor români. El a fost votat pentru programul său de Dreapta, diferit de cel de Stânga, al PSD. PNL ar trebui să fie partidul, și așa a și ajuns la putere, a firmelor cu capital românesc. Aceste firme au fost cel mai tare lovite de Pandemie. În nici un moment guvernul Florin Cîțu nu s-a preocupat de aceste firme. În cele trei luni guvernul Cîțu s-a ocupat de orice vreți, de Justiție, de schimbarea de la TVR, de antisemitism, chestiuni impuse de USRPLUS potrivit agendei proprii, dar în nici într-un caz de salvarea capitaliștilor români de la dezastrul Pandemiei.

PNL are cel mai mare procentaj în alegeri dintre partidele care alcătuiesc Coaliția.
Desigur, rezultatul n-a permis PNL să formeze un Guvern PNL cu colaborarea altor partide mici.

S-a ivit un Guvern de colaborare.
De colaborare doar pe hârtie.
În realitate Guvernul Cîțu e un Guvern USPLUS. Având drept anexă PNL.
Adauga un comentariu