Actualitate

Ion Cristoiu: ,,În atenția lui Klaus Iohannis: Copilul român trebuie învățat să iubească Natura cu inima!”

Publicat: 16 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu În atenția lui Klaus Iohannis Copilul român trebuie învățat să iubească Natura cu inima
Jurnalistul Ion Cristoiu

De la Aleph News sînt sunat ca să particip la o inițiativă gazetărească:

De Ziua lui Eminescu, declarată Zi a culturii naționale, vedetele postului – înțeleg că și eu sînt printre ele – urmează să comenteze un eveniment de azi ca și cum ar face-o Eminescu de acum o sută de ani și ceva. Textul va trebui citit de pe prompter într-o înregistrare în studio. Accept, deși pentru mine Eminescu publicistul nu e un model. E prea pătimaș- zic eu, prea jurnalist care trimite la ghilotină, în timp ce Caragiale, modelul meu, e mai calm și mai ales calm ironic. Îl admir pe I. L. Caragiale publicistul și pentru că el scrutează prezentul său politic și moral cu ochi de bătrîn în vîrstă de 3000 de ani, un bătrîn care a trăit și a văzut toată istoria lumii și prin urmare nu are cum să-l emoționeze vreun eveniment al prezentului, oricît de Breaking news-ist ar fi, deoarece trecutul deja știut e plin de astfel de evenimente.

Nu-i pot refuza pe colegii de la Aleph News. Știu din experiența de conducător de televiziune, cît de greu e să faci o astfel de ediție specială cu vedete și mai ales cu vedete care să semneze un text despre un eveniment de-al actualități din perspectiva lui Eminescu sau cum ar fi spus Proust văzut dinspre Eminescu. Pentru a face asta, trebuie să știi măcar temele, obsesiile lui Eminescu. Limbajul, chiar și stilul ( cam greoi pentru gusturile mele de om modern, grăbit) e greu să – le imiți. Dar obsesiile, hai, preocupările, le poți transpune în comentarea prezentului politic.

Am ales dintre obsesiile lui Mihai Eminescu cea despre unul dintre cele mai mari defecte ale românilor:
Nevoia de a imita ceea ce fac alte popoare, considerate de noi superioare poporului român.
Și am găsit că acest defect se întîlnește în felul în care Klaus Iohannis a conceput campania de educare a elevilor privind schimbările climatice.
Am scris și prezentat sîmbătă la Aleph News acest comentariu de actualitate menit a dovedi că publicistul Mihai Eminescu e de o deosebită actualitate.

Unul dintre defectele cele mai mari ale noastre e că nu învățăm de la alte popoare, ci le imităm. A învăța de la altcineva înseamnă a trece prin gîndirea ta ceea respectivul face și-ți stîrnește invidia. A imita înseamnă a face tot ceea ce face altcineva fără a gîndi dacă e bine sau nu și, mai ales, fără a te întreba dacă ți se potrivește sau nu. Una e a învăța de la altcineva că trebuie să te îmbraci bine și alta e să-ți pui frac, asemenea respectivului, deși tu ai pantalonii rupți în fund, numai pentru că lumea îl laudă de cît de bine îi stă în veșmînt ciocoiesc.

Apoi a învăța înseamnă a te uita la toate popoarele lumii, egale între ele în privința spiritului, și a alege de la care să înveți după cum ți se pare că și tu ai putea face asta și nu după credința ta că respectivul e superior poporului român.
Pentru că asta e o condiție de bază a dezvoltării armonioase a unui popor.

Din nenorocire la noi, mai ales în vremurile de azi, multe alte popoare, cele din Occident, firește, trec drept superioare nouă.
Și dacă ele sînt superioare, apoi tot ceea ce fac ele trebuie imitat pînă la ultimul amănunt.

Recent, Administrația prezidențială a lansat un mare proiect, menit, după cum spun Comunicatele, să-i educe pe elevi privind schimbările climatice.
Grija pentru schimbările climatice e la modă în Occident.
Ea se întemeiază pe un adevăr:
Natura resimte pe zi ce trece exploatarea lacomă a omului.
Și Natura se îmbolnăvește tot mai tare.
Îmbolnăvindu-ne și pe noi, oamenii.
Și pentru a evita ca Natura să se degradeze atât de tare încât, bolnavă de moarte, să ne îmbolnăvească și pe noi de moarte, omul trebuie să învețe încă din copilărie să iubească Natura.

Raportul Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile ne semnalează încă din titlul – abstract, lipsit de orice emoție – că România ține să imite ceea ce face Vestul în materie de educație privind Natura.
Occidentul vrea să convingă copilul să iubească Natura cu argumente raționale, cu date științifice reci, abstracte, cu care să împovăreze mintea copiilor.

Copilul român trebuie învățat să iubească Natura cu inima.
Mulți dintre copiii din România sunt de la țară.
Nu e nevoie să-i înveți la tablă cît de importantă e Natura.
Cei de la oraș, dacă sînt printre ei și copii care n-au văzut în viața lor decît blocuri, trebuie învățați să iubească Natura ducându-i în Natură.

O clasă de copii luați de învățătoare sau de educatoare și duși într-o pădure, pe malul unui pîrîiaș, vor învăța, cît timp vor sta acolo și vor privi apele limpezi săltînd printre pietre de o sută de ori mai mult să iubească Natura decît dacă ar învăța la tablă statistici de cum infectează poluarea apa de pe Planetă.

Tags:
Adauga un comentariu