Actualitate

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis trebuie să explice românilor de ce e acum, față de ianuarie 2021, în favoarea certificatului de vaccinare

Publicat: 01 mart. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă pe propriul blog despre schimbarea la 180 de grade a președintelui Klaus Iohannis. Dacă în ianuarie nu susţinea certificatul de vaccinare, acum președintele şi-a schimbat declaraţiile. Redam, integral, postarea publicată de Ion Cristoiu:

În ianuarie 2021 când în Uniunea Europeană debutase în forță vaccinarea, unele țări membre au început să pledeze pentru introducerea unui certificat digital de vaccinare, un fel de pașaport, ca să-i spunem așa, care dă statelor membre dreptul de a accepta pe teritoriul lor un cetățean al UE numai dacă dovedea prin intermediul documentului că s-a vaccinat.

În România s-au ivit imediat voci care au respins această inițiativă considerând-o o gravă încălcare a libertății de circulație, ca libertate fundamentală a omului. Firește era o nuanță mai mult academică decât reală, pentru că în perioada Pandemiei libertăți individuale mult mai limpezi au fost sugrumate pur și simplu, și cu toate acestea cetățenii Europei nu s-au burzuluit.

E mai mult decât interesant că principalii adversari ai certificatului au fost cei de la Putere. Nu pentru că mor ei de dragul libertăților individuale (dacă ar fi așa n-ar lupta s-o demită pe Renate Weber, stindardul bătăliei pentru respectarea drepturilor omului), ci pentru că Stăpânul de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, se pronunțase categoric împotriva certificatului. Poziția sa publică a fost exprimată la Conferința de presă din 12 ianuarie 2021:

„Carmen Gavrilă. RRA:Grecia promovează, în contactele cu Comisia Europeană, cu celelalte instituții europene, dar și cu alte state membre, ideea de a crea un certificat unic european ca o dovadă de vaccinare pentru cetățenii europeni, astfel încât europenii să poată circula mai ușor cu acest certificat, această dovadă că au fost vaccinați, și Grecia dorește să și pună pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare această chestiune. România ce poziție are? Consideră că e o idee bună?

Președintele României: Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun.”

În zilele de 25-26 februarie 2021, a avut o reuniune extraordinară a Consiliului European în format de video conferință. În prima zi a Conferinței s-a discutat și despre certificatul de vaccinare. Agenția Reuters transmitea pe 25 februarie 2021, la oa 21.30, după încheierea primei zile de summit, următoarea depeșă:

„Certificatele digitale de vaccinare care permit persoanelor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronavirus, vor fi probabil disponibile înainte de începerea verii, a declarat cancelarul german Angela Merkel după un summit virtual al UE.

«Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare», a declarat Merkel joi într-o conferință de presă, adăugând că Comisia UE va avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.”

Din câte se vede lidera de facto a Uniunii Europene, pentru că Președinta Comisiei Europene e un fel de dronă a Germaniei la conducerea acestui important organism, a spus clar că toți cei care au participat la reuniunea Consiliului au fost de acord cu introducerea acestui certificat. Pe baza acestui accept, Comisia va începe să lucreze la documentația pentru document. La Consiliu a participat, se înțelege, și președintele Klaus Iohannis în calitate sa de președinte. A participat ca de obicei, deoarece de mult România e reprezentată exclusiv de președinte, chiar și la ședințele Consiliului unde se discută chestiuni care țin strict de Executiv, de premier.
E printre puținele țări europene care trimite pe președinte și pe președintele unei republici semiprezidențiale.
Așadar, potrivit concluziei trase în mod public de Angela Merkel toți membrii consiliului, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au fost de acord cu introducerea certificatului.

Pe 12 ianuarie 2021, Klaus Iohannis s-a pronunțat categoric împotriva certificatului. A spus-o public de a dreptul fără a lăsa prin nuanțe loc de întors. Ba mai mult, poziția sa a fost preluată imediat de toți cei de la Putere, în frunte cu premierul Florin Cîțu.

Chestiunea certificatului domină spațiul public de la noi. Procesul de vaccinare depinde mult de credința românilor că se va introduce un astfel de certificat, chiar dacă el încalcă libertatea de circulație. În aceste condiții, românii s-au întrebat care a fost poziția lui Klaus Iohannis la summit. A fost de acord cu introducerea certificatului și dacă da, cum de s-a schimbat spectaculos în această chestiune după o lună de zile? N-a fost de acord cu certificatul și atunci de ce a declarat Angela Merkel că toată lumea a fost de acord? E chiar o cantitate atât de neglijabilă România pentru cancelarul Germaniei încât să nu ia în seamă poziția României?

Comunicatul Administrației Prezidențiale în legătură cu această reuniune a întârziat puțin, iar când a apărut a luat înfățișarea unei zile de post, care, așa cum spune tradiția, este lungă și trece greu. Acest text trece greu nu numai pentru că este lung, dar și pentru faptul că este redactat într-o splendidă limbă de lemn tipică lui Klaus Iohannis.

În legătură cu certificatul de vaccinare Comunicatul precizează:

„Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.”

Cu excepția sintagmei: „susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale” între declarația din ianuarie și punctul de vedere de acum e o diferență uriașă. Acum Klaus Iohannis e de acord cu certificatul de vaccinare. De ce este de acord, ar fi normal să ne explice.

Nu intervin în această dispută europeană, am spus-o de nenumărate ori înainte de a mă vaccina, acest certificat se va introduce, am spus asta și când liderii Uniunii Europene în mod ipocrit electoral susțineau că așa ceva nu este posibil. Am spus și scris de pe atunci că el se va introduce.

Chiar dacă nu se va reglementa la început la nivel oficial obligativitatea acestui certificat, din punct de vedere practic el va fi pentru cei care vor să circule prin țară și peste hotare asemenea permisului de conducere pentru cine se urcă într-o mașină. Nu te poți urca într-o mașină dacă n-ai permis de conducere. Așa va fi și cu acest certificat, probabil că nu se va putea nici măcar călători cu metroul, dacă nu l-ai.

De aceea, n-am înțeles rațiunile opunerii publice ferme a lui Klaus Iohannis la introducerea certificatului în UE. Nu sesiză ceea ce și un simplu cetățean își dădea seama și anume că la nivelul Uniunii se va introduce această gravă încălcare a libertății de mișcare? Să admitem că Klaus Iohannis și-a avut rațiunile sale pentru care a declarat că România se opune certificatului. În aceste condiții, domnia sa e obligat, nu numai prin legea transparenței, dar și prin legea relației de bun simț între demnitar și Popor, să explice românilor de ce a cedat în chestiunea certificatului.

A făcut-o?
Nici vorbă.
Și pentru ca românii să nu realizeze că el nu dă seamă de schimbarea spectaculoasă a poziției noastre, chestiunea certificatului a fost expediată în câteva rânduri ale unui Comunicat amplu și în plus încețoșat de un limbaj de lemn.
Ce mai încolo și încoace, câteva vorbe zise din vârful buzelor.
Nu merită poporul ăsta de la președinte mai mult decât câteva vorbe zise din vârful buzelor?

Comentarii
  • N-are el timp de dat explicatii ca se trage cu schiurile! O sa vina si timpul cand acest tradator de tara o sa dea socoteala pentru tot raul facut acestui popor cu guwernerele lui de rahat!

  • Iar a guitat Ardei umplut…. El nu vede cum e in restul lumii? Ah, am uitat, el se declara comunist….. RUSINE! Toata admiratia pentru Iohanis !

  • Klaus-Admiratu’ este un buștean pentru care gindesc alții! Gloata de consilieri, niște mediocri asemanatori sefului. Ginduri puține și fixe, fudulie cit încape, servilism necondiționat fata de UE, rezultate de doi bani!! Nu va răspunde de nimic(ar fi trebuit după primul mandat), dar are șanse sa fie ales pe viata pentru „merite deosebite”! Ca atita ne duce capul!!

Adauga un comentariu