Cancan ultimă oră

Ion Cristoiu: Topul celor trei momente de lingușire a Guvernului de către Klaus Iohannis, întâmplător președinte al României

Publicat: 13 aug. 2020
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Pe blogul lui, Ion Cristoiu scrie pe blogul sau topul celor trei momente în care Klaus Iohannis aduce laude Guvernului Românie.

Sub pretextul că informează opinia publică despre întâlnirea cu membrii Guvernului responsabili cu Sănătatea, Klaus Iohannis a ținut miercuri, 12 august 2020, de la 18, o conferință de presă la Cotroceni. A treia și jumătate conferință de presă convocată de președinte din martie 2020 când s-a declanșat Criza Coronavirus.

Pentru că aveam pe cristoiuTv tot de la 18 la 19 un interviu cu Cristi Puiu, nu doar despre linșarea sa mediatică după discursul de la TIFF, în care a criticat autoritățile că nu dialoghează cu Poporul în chestiunea măsurilor de protecție sanitară, noi toți, fiind tratați de sinistrul (aprecierea e a mea, nu a lui Cristi Puiu) Raed Arafat ca niște vite, dar și despre noul său film, lansat la Cluj, Malmkrog, considerat de presa internațională ca o capodoperă, n-am putut urmări în direct conferința de presă.

Și n-am pierdut nimic prin asta.
Klaus Iohannis, încă patru ani de acum încolo președintele României n-a sărit nici măcar cu o literă postura de purtător de cuvânt al Guvernului condus de Ludovic Orban. La fel a prestat și la conferința de presă trecută. Numai că acum mi s-a părut și mai slugarnic cu Guvernul decât la conferința de presă anterioară. Dacă o ține tot așa în scurt timp îl vom vedea trăgându-i cizmele lui Ludovic Orban pe post de ordonanță nătânga a premierului.

Trec în revistă, sub forma unui top, principalele momente de limbism prezidențial aplicat Guvernului, convins că în această perioadă asistăm cu toții la o premieră în istoria postdecembristă. E vorba de un președinte de țară care apare în fața opiniei publice pentru a presta ca lingușitor al Guvernului.

1.
Din câte se știe, la conferința de presă de data trecută ditamai președintele, presupus pregătit pentru întâlnirea cu jurnaliștii a oferit opiniei publice niște calcule de Gaga în legătură cu deschiderea școlilor. Prins de presă cu chiloții în vine, ca să mă exprim în limbajul de pe maidan, Klaus Iohannis a corectat public greșeala, cerându-şi scuze românilor pentru calculele aiuristice și arătând cu degetul la Ministerul Sănătății. A fost un moment de o rară penibilitate pentru președintele României în istoria postdecembristă. La conferința de presă de miercuri, un jurnalist s-a interesat, în chip logic, dacă după acest moment compromițător pentru ditamai președintele, nu s-ar impune o demisie sau o demitere. Klaus Iohannis a răspuns astfel:

„În situații de criză și de încărcare nemaivăzută a spațiului public și decizional, erori se întâmpla. Cred că este relativ ușor de înțeles că sub această presiune enormă se întâmpla să comunice anumite date, care, pe urmă se constată a fi poate puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus în fața publicului și cred că între timp opinia publică a înțeles că a fost o simplă greșeală de comunicare între două instituții și s-a clarificat chestiunea.”

Culmea e că nici măcar celor de la Ministerul Sănătății nu le-a trecut prin cap să justifice greșeala compromițătoare pentru președinte prin presiunea enormă sub care lucrează cei de la Ministerul Sănătății. Într-o emisiune de publicitate stridentă de la Digi24, ministrul Sănătăți se jeluia că nu-și vede nevestica decât la o săptămână, realitate care face din postul de ministru un exercițiu tragic pentru domnia sa. Se vede treaba că președintele n-a urmărit emisiunea respectivă. Dacă ar fi urmărit-o, s-ar fi grăbit să invoce în apărarea lui Nelu Tătaru și suferințele provocate de depărtarea de nevastă. Mai ales că însuși Klaus Iohanns rupe ușile vineri la prânz pentru a fi dus în zbor de Lucian Panhonțu către Răvășitoarea de la Sibiu.

2.
Alexandra Popescu, de la Antena1 – Observator, a ridicat din nou chestiunea clanurilor interlope semnalând ceea ce opinia publică tratează ca o axiomă: giugiuleala dintre capii Poliției și capii lumii interlope. Președintele României a răspuns astfel:

„Am spus și săptămâna trecută și, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne și cu șeful Poliției pe această temă. La Ministerul Afacerilor Interne există o preocupare reală. Se organizează și se iau măsuri, însă nu trebuie, din păcate, să ne așteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni. Prea mulți ani, în timpul guvernărilor PSD, acești interlopi au fost tolerați. Acum nu mai sunt tolerați, însă lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată.”

Cum Carmen Gavrilă de la RRA a reluat chestiunea clanurilor, președintele s-a adâncit și mai tare în slujirea publicitară a lui Marcel Vela:

„Personal, am discutat în câteva rânduri cu responsabilii despre aceste chestiuni și știu că se lucrează foarte serios pentru a combate aceste clanuri, cum le-ați numit, sau, cum apare în literatura de specialitate, crimă organizată. Eu sunt convins că Ministerele implicate și instituțiile implicate vor face ordine.”

Vinerea trecută, fantasmagoricul Marcel Vela a ținut o conferință de presă menită a arăta că Ministerul de Interne face și drege pentru a anihila clanurile de interlopi. Momentul său de autopublicitate a fost surclasat de momentul de publicitate făcut activității ministrului de Klaus Iohannis.

3.
Profitând de postura de partid de Guvernământ, PNL racolează pe scară largă primari PSD. Întrebat despre această practică a PNL, aflată în conflict violent cu programul Un altfel de politică reclamat chiar de Klaus Iohannis, acesta din urmă s-a mulțumit să declare că „nu vede cu ochi buni aceste racolări”. Ca într-o posibilă anecdotă cu Ion și amicul Costică:

Costică: Ioane, nevastă-ta te înșeală cu vecinul de peste drum.
Ion: Știu, dar eu nu văd cu ochi buni chestia asta.

Adauga un comentariu