Ieșeanul Ionel Păsărică și 3 belgieni au investit jumătate de milion de euro într-o afacere cu bere artizanală. Rețeta a fost creată de un specialist belgian, iar vânzările merg bine, mai ales pe partea de retail
În anul 2017, Ionel Păsărică și 3 belgieni au decis să investească într-o afacere cu bere artizanală. Ieșeanul a lucrat în diferite domenii, cum ar fi cel petrolier, iar asta a fost o provocare nouă pentru el. Astfel, cei 4 asociați au pus la bătaie timp, bani și experiență pentru a scoate pe piață „Capra Noastră“. În această perioadă, se pregătesc de un Oktoberest, cum îi place lui Ionel Păsărică să numească evenimentul din acest weekend.
„Ne pregătim pentru un minifestival. Am zis că, dacă tot vrem să încheiem anul cu un pic de tam-tam, să facem un mic festival pentru că nu s-a făcut niciunul de bere artizanală în Iași. O să fie pe 14 și 15 octombrie, la noi, la făbricuță, pe Calea Chișinăului, nr. 29, în spatele fostei Electra. În afară de berea noastră, care o să fie și la draft, și la sticlă, o să mai avem de la câțiva berari artizani din țară și din Iași, iar lumea o să poată să stea sau să comande ceva de mâncare, pentru că pe stomacul gol nu merge. Un festival foarte mare și cunoscut este Oktoberfest, dar sperăm să facem și noi unul și să atragem cât mai mulți iubitori de bere artizanală”, susține Ionel Păsărică.
Afacerea din Iași merge mai bine în zona de retail
Investiția în afacerea cu bere artizanală se ridică la 500.000 de euro. Dacă în primii doi ani vânzările au fost neașteptat de bune, următorii au fost mai mult de supraviețuire.
„Anul 2022 a fost un al treilea an greu. După cei doi de pandemie, au venit războiul și criza. Nu a fost atât de bun pe cât ne așteptam, dar este un an de supraviețuire, ca ceilalți doi care au trecut deja. Nu putem accesa fonduri europene pentru că nu se încadrează codurile CAEN, deci nu avem nicio șansă. Totul facem din fonduri proprii. În străinătate mai vindem foarte puțin, pentru că din cauza pandemiei au scăzut foarte mult exporturile și cam 10 la sută din ce producem acum merge în străinătate. S-au schimbat puțin procentele. Dacă înainte de pandemie vindeam cel mai mult în HoReCa, acum dăm 80 la sută în retail. Consumatorii s-au mai educat. Încercăm să reconstruim relațiile ca să vindem mai mult și în HoReCa”, mai spune Ionel Păsărică.
Berea cu ciocolată și cafea a fost realizată la Universitatea de Științele Vieții din Iași.
Ionel Păsărică: „Pe noi ne-a ajutat un maestru berar belgian”
Rețeta berii artizanale „Capra Noastră” este realizată special de un maestru berar belgian.
„În afară de cele 4 ingrediente naturale, apă, hamei, malț și drojdie, mai folosim și cardamom, coriandru, flori de salcâm sau de soc, astfel încât să redăm savoarea berii belgiene și în rețetele noastre. O facem cam în 60 de zile de când o introducem în proces până când o dăm în consum. Procesul de fabricație are cele două fermentații, una în tanc și alta în sticlă, și păstrează savoarea berii. Din păcate, în țară sunt puține ingrediente, doar malțul și etichetele, dar, dacă ar fi să fac o glumă, 98 la sută din bere este apă, iar apa este românească. Pe noi ne-a ajutat și ne ajută în continuare, fiind parte din afacere, un maestru berar belgian. Are interesul ca tot ceea ce creează să fie comercializat de noi, iar toate rețetele sunt făcute cu sprijinul maestrului din Belgia, special pentru noi, gândite și create pentru noi”, explică Ionel Păsărică.
Reporterii BZI au scris despre berea artizanală scumpă care se vinde în Iași.
Prețurile la bere artizanală vor crește din 2023 din cauza cheltuielilor mai mari
În fabrica din Iași se produc 3.000 de litri de bere pe lună. Din cele 19 sortimente de pe piață, cele mai vândute sunt berea albă, triptă și IPA, care sunt și cele mai prezente în retail. Prețurile sunt cuprinse între 10 și 30 de lei. Fiecare are o denumire specială:
„Ursul păcălit de capră”, „Capra cu 3 nurori”, „Vaca e prea înaltă” sau „Măgărița e prea căpoasă”. „Românii ar trebui să cunoască și să înțeleagă cât de variată este berea draft și cât de diverse pot fi aromele. Procesul de fabricație este mai lung și chiar mai minuțios uneori, în funcție de aromele dorite, însă esența rămâne aceeași: berea artizanală este făcută din ingrediente naturale, de calitate, fără conservanți artificiali. Din acest motiv, majoritatea expiră în câteva luni din momentul punerii la vânzare, doar cea prin dublă fermentație poate fi consumată până la doi ani. În ceea ce privește perioada dificilă prin care trecem, nu putem decât să mărim prețurile proporțional cu cele la utilități, care sunt dublate, la materie, la sticlă. Le reajustăm, dar din ianuarie 2023. Încercăm să ținem prețurile pentru că mai avem stoc la malț și hamei, dar de la 1 ianuarie suntem obligați să le schimbăm”, mai spune Ionel Păsărică.
„Capra Noastră”, afacerea din Iași, plănuiește, în următorii ani, extinderea la nivel național și internațional pe piețele din Europa și Asia, dar și mutarea producției într-un spațiu mai mare.