Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași este partener în proiectul „Aplicații medicale ale laserilor de mare putere – Dr. Laser”, cod Smis 326475, derulat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Ingineria Nucleară „Horia Hulubei”. Astfel, a obținut o finanțare de 9.936.978 de lei.
IRO Iași este partener în proiectul „Aplicații medicale ale laserilor de mare putere – Dr. Laser”
În data de 20 februarie 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate, a semnat Contractul de finanțare nr. 18989 aferent proiectului „Aplicații medicale ale laserilor de mare putere – Dr. Laser”, cod Smis 326475. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) (contribuție UE) prin Programul Sănătate 2021-2027 – Prioritatea 5 – Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical, Obiectivului specific RSO1.1 Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate. Obiectivul general al proiectului este cercetarea, inovarea, dezvoltarea și testarea pilot necesare pentru crearea de noi metode de tratament și diagnosticare bazate pe laseri de mare putere, precum și diseminarea acestora către comunitatea medicală și către industria de echipamente medicale pentru implementarea lor la scară largă (transfer de cunoștințe și de tehnologie). Scopul principal al proiectului propus este îmbunătățirea metodelor de tratament și diagnosticare a cancerului.
Unitatea medicală a obținut o finanțare în valoare de aproape 10 milioane de lei
Proiectul „Aplicații medicale ale laserilor de mare putere – Dr. Laser” are și o serie de obiective specifice, precum:
„Dezvoltarea capacității de CDI în domeniul laserilor de mare putere prin realizarea de activități de cercetare pilot și studii în domeniul hadronoterapiei focalizate pe terapia cu ioni de carbon (ioni-C) a unei forme agresive și radiorezistente a cancerului de sân, cum este cancerul triplu-negativ (TNBT). Realizarea de activități de CDI în imagistică, dedicate localizării tumorilor de sân, cu sensibilitate și precizie îmbunătățite și cu doză de radiații reduse, în vederea detecției precoce și a prevenirii cancerului de sân. Realizarea de activități de CDI, vizând generarea de radioizotopi, concentrată pe producerea de izotopi cu timp de viață scurți, pentru monitorizarea prin tehnica PET-CT (Positron Emission Tomography – Computed Tomography) a progresiei și a răspunsului la tratament al tumorilor de sân, precum 11C sau 62Cu, în vederea obținerii unui pronostic real și a unui tratament personalizat precis în afecțiunile oncologice”, au transmis reprezentanții IRO Iași.
Proiectul este derulat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Ingineria Nucleară „Horia Hulubei” și se realizează în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Universitatea Națională de Stiințe și Tehnologie Politehnica Bucuresti, SC Accent Pro 2000 SRL și SC IP Automatic Design SRL. Valoarea proiectului pentru Institutul Regional de Oncologie Iași, în calitate de Partener, este de 9.936.978 de lei, având ca Obiectiv specific RS01. – Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate.