Coronavirus

Israelul își deschide granițele pentru cei vaccinați împotriva SARS-CoV-2

Publicat: 28 oct. 2021
Israelul își deschide granițele pentru vaccinați
Israelul își deschide granițele pentru vaccinați

Turiștii vaccinați vor putea intra în Israel, începând cu 1 noiembrie. Autoritățile au decis să ia această măsură după o campanie de vaccinare pentru doza a treia a serului.

Prim-ministrul Naftali Bennett anunțase aceste intenții ale Guvernului încă de săptămâna trecută. Ele au fost validate acum de autorități.

Astfel, persoanele care au ales să se imunizese împotriva COVID-19 vor putea reintra în Israel, de la 1 noiembrie, fără să fie nevoie să ceară un permis special înainte, doar prezentând un certificat de vaccinare. Documentul nu trebuie să fie mai vechi de șase luni, scrie Mediafax.

Totodată, călătorilor li se va cere și un test PCR, care trebuie să fie realizat cu maxim 72 de ore înainte de plecare. În plus, la sosire în statul evreu, oamenii for efectua un nou test. Dacă și rezultatul celui de al doilea va fi negativ, carantina va fi ridicată.

Israelul recunoaște vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac şi Sinopharm. Sputnik V va fi si el recunoscut de la 15 noiembrie.

Mai mult de 5,7 milioane de israelieni s-au imunizat împotriva SARS – CoV – 2, din totalul populației de aproximativ nouă milioane de oameni. 80% din populația adultă a statului a făcut cele două doze ale vaccinului Pfizer, iar 3,9 milioane de oameni au primit și doza a treia.

Israelul a vaccinat împotriva COVID-19 o bună parte dintre copiii mai mari de 12 ani

Israelul s-a făcut remarcat prin rapiditatea vaccinării în masă, fiind primul stat care a anunţat faptul că s-a ajuns la o imunitate de turmă în rândul armatei. De altfel, după succesul campaniei de vaccinare din rândul adulţilor, Israelul a început campania de vaccinare a copiilor mai mari de 12 ani.

La mijlocul lunii iunie 2021, Israelul și-a ridicat interdicţia de a purta mască în spaţiile publice închise, invocând o campanie de succes pentru vaccinarea completă a aproximativ 60% din populația sa totală. Dintre persoanele în vârstă, care sunt cele mai expuse riscului de Covid-19, această proporție este chiar mai mare – aproape 90% dintre israelienii peste 70 de ani sunt vaccinați. Zece zile mai târziu, pe măsură ce varianta Delta s-a răspândit, mandatul de mască interioară a revenit la locul său. Până la sfârșitul verii, varianta Delta era dominantă în Israel.

După deschiderea școlilor publice israeliene la 1 septembrie, numărul copiilor care au dat rezultate pozitive pentru Covid-19 a început să crească dramatic. Pe parcursul lunii, puțin peste 54% din testele pozitive din Israel au fost la copii cu vârsta cuprinsă între zero și 19 ani, potrivit tabloului de bord Covid-19 al Ministerului Sănătății din Israel . Unii copii au fost în carantină după o singură zi de școală. Pentru al doilea an consecutiv, israelienii care plănuiseră să observe Anul Nou Evreiesc în interiorul sinagogii s-au trezit organizând servicii improvizate de rugăciune în aer liber în parcurile locale. Au suflat tradiționalul corn de berbec, sau shofar, sub copaci, în timp ce joggerii care treceau se opreau să asculte.

Vaccinarea copiilor ar putea ajuta la întreruperea acestui ciclu de redeschideri optimiste urmate de supratensiuni și contracarări ale Covid-19, spun unii experți.

„Cred – și am spus tot timpul – că trebuie să vaccinăm copiii pentru a controla pandemia, de la o vârstă cât mai timpurie posibil”, spune epidemiologul Manfred Green, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitate de Haifa în Israel. Foarte devreme în pandemie, explică el, „știam că aceasta era o boală foarte transmisibilă; acum a devenit mai transmisibilă cu Delta”. Oficialii din sănătatea publică sperau că dacă 60% până la 70% din populație ar avea imunitate, pandemia ar putea fi controlată, spune el. Acum realizează că acel procent trebuie să fie mult mai mare. Vaccinarea copiilor ar „diminua acel grup” de persoane neimune din populație.

Adauga un comentariu