Local

Italia și Danemarca au interzis un lot de vaccinuri făcut de AstraZeneca. Acest lot a fost folosit și în Iași

Publicat: 11 mart. 2021
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA) a interzis joi la nivel național utilizarea unui lot de vaccin AstraZeneca COVID-19 din cauza „reacțiilor adverse grave” după administrare. Agenția a declarat într-un comunicat că interdicția vizează lotul ABV2856, adăugând că ar putea lua în considerare măsuri suplimentare, dacă este necesar, în coordonare cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Agenția italiană a subliniat însă că în prezent nu există nicio legătură dovedită între administrarea vaccinului și reacțiile adverse. Vaccinul împotriva coronavirusului AstraZeneca este utilizat pentru a preveni infecția COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Acesta a fost conceput pentru a pregăti sistemul imunitar pentru identificarea și combaterea coronavirusului SARS-CoV-2.

Tehnologia vectorilor virali utilizată pentru acest vaccin a fost deja testată cu succes și utilizată în prevenirea altor boli în mai multe țări. AIFA face acum toate verificările necesare și achiziționează toate documentele necesare, împreună cu anchetatorii și autoritățile competente. Probele lotului interzis vor fi analizate de Institutul Superior de Sănătate din Italia. Italia se luptă să avanseze cu planul său masiv de vaccinare, întrucât unii dintre producătorii de vaccinuri au anunțat întârzieri în aprovizionarea lor.

Danemarca a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca

De asemenea, Autoritatea Daneză pentru Sănătate a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca timp de 14 zile. Urmează rapoartele despre „cazuri grave de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate”, se spune într-o declarație. Cu toate acestea, autoritatea a încetat să mai spună că există o legătură directă între vaccin și cheagurile de sânge „în acest moment”.

„În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o legătură. Acționăm devreme, trebuie investigat temeinic”, a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, pe Twitter.

Polly Roy, virolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat pentru DW că crede că cheagurile nu s-au format , probabil, din cauza vaccinului în sine.

„Poate au o problemă de bază”, a spus Roy.

Acest lot de vaccinuri a ajuns și în România. Și în pe raza județului Iași dar și în întreaga țară au fost vaccinate numeroase persoane cu acest vaccin.

Comentarii
  • nu patesti domnule nimic de la accest vaccin. Am auzit de oameni care se vaccinau cu motorina pe vremea lu’ C inainte de 90 pt. imunitate. Nu pateau nici aia nimic, va dati seama, motorina, combustibil pt. stimularea imunitatii – ceva clar interzis de doctori. Acest vaccin este totusi testat inainte sa fie scos pe piata, de specialisti si doctori…nu e facut de nenea gigel de la colt de bloc, este omologat!!!

Adauga un comentariu