Economic Local

ITM Iași a demarat o acțiune de verificare a locațiilor unde se vând artificii și petarde

Publicat: 14 dec. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
ITM Iași a demarat o acțiune de verificare a locațiilor unde se vând artificii și petarde
Inspectorii în muncă demarează noi controale

În această perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași derulează controale la operatorii economici care comercializează artificii și petarde. Amenzile aplicate pot ajunge până la 10.000 de lei, dacă sunt descoperite nereguli grave

O nouă campanie de verificare a operatorilor economici din Iași va fi derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în perioada 5 decembrie – 6 ianuarie 2023. Acțiunea națională de verificare în domeniul comercializării pirotehnicelor se va derula atât în Iași, cât și în celelalte județe din țară. Inspectorii vor verifica dacă sunt respectate prevederile legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.

Obiectivele acțiunii sunt identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de deținere, transport, manipulare, depozitare și comercializare a articolelor pirotehnice. Unul dintre motivele care stau la baza desfășurării acestei acțiuni este faptul că în perioada sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea produselor pirotehnice de către copiii cu vârsta sub 18 ani.

Pentru toate neconformitățile constatate cu ocazia controalelor, inspectorii muncii vor dispune măsuri de remediere, iar în funcție de gradul social al faptei se vor aplica sancțiuni, de la avertismente până la sistarea activității, potrivit prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată și completată.

ITM Iași verifică locațiile unde se vând petarde și artificii

Inspectorii de muncă vor efectua controale la toți deținătorii de articole pirotehnice și vor verifica mai multe aspecte. Astfel, inspectorii vor controla dacă operatorii economici sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție. De asemenea, cei care vând produse pirotehnice trebuie să aibă angajați autorizați ca pirotehnicieni.

Mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora, se face pe baza documentelor prevăzute de lege. Conform specialiștilor în domeniul muncii, transportul și depozitarea se fac potrivit legii. De asemenea, inspectorii verifică dacă sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate și dacă articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba română. În campania derulată anul trecut, poliția a dat sute de amenzi și s-a lăsat cu dosare penale.

Inspectorii de muncă au verificat și activitatea firmelor din construcții

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi – Serviciul Control Relații de muncă și Compartimentul Muncă Nedeclarată au efectuat un număr de 34 de controale pentru a se constata modul de respectare a dispozițiilor legale din domeniul relațiilor de muncă.

În total, în luna octombrie 2022 au fost verificați 30 de agenți economici cu activități de construcții la care își desfășoară activitatea un număr de 2.010 lucrători și la care s-a stabilit un număr de 73 de măsuri de remediere a deficiențelor depistate. S-au aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, dintre care două amenzi contravenționale, cu un cuantum cumulat de 11.000 de lei.

Pe de altă parte, în această perioadă, ITM Iași va derula și alte controale care au legătură cu reclamațiile primite.

Comentarii
  • Suna frumos, ca la carte…ca la lege….” trebuie să aibă angajați autorizați ca pirotehnicieni”…ei asta nu o mai cred. Apoi ITM scrie niste hartii….cine se paleste….asta e.

  • Faceti vizite magazinelor din sate, acolo se vand petarde copiilor, in nestire… Au aparut la vanzare si se utilizeaza intens mai ales de copii de 10- 12 ani, de vreo 3 saptamani. Pe vanzatorii din municipiul Iasi stiti pe unde ii gasiti

Adauga un comentariu