Actualitate

Jaful noului baron de Pascani

Publicat: 10 oct. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Consilierul Dinu Apavaloaie si-a folosit influenta pe care o are in cadrul PSD pentru a obtine pentru firmele sale contracte de milioane de euro, in comunele conduse de primari social-democrati @ Zona in care a operat cu firmele sale este formata in special din comunele din jurul municipiului Pascani: Cristesti, Motca, Miroslovesti, Todiresti, Harmanesti, Stolniceni – Prajescu etc. @ Prin trucarea unor licitatii, Apavaloaie a pus mana pe doua iazuri in comunele Harmanesti si Motca, in suprafata totala de peste 30 de hectare @ Lucrarile de constructii, realizate de firma Adems in comunele vizate, aplica reteta „intai fura si dupa aia construieste” @ Firma lui Apavaloaie, Adems SRL Pascani, a primit un miliard de lei de la Consiliul Judetean pentru a repara o punte peste raul Moldova, in comuna Miroslovesti, si, dupa ce s-au terminat lucrarile, aceasta a fost luata de ape

Le spune primarilor ca fondurile pentru investitii alocate de Guvern sau de la bugetul Consiliului Judetean Iasi au fost aprobate datorita interventiilor sale. Consilierul judetean Dinu Apavaloaie le spune primarilor ca s-a zbatut sa aduca fonduri pentru lucrari de constructii in comune, tocmai pentru ca lucrarile sa fie facute de firma sa, SC Adems SRL Pascani. Reteta a functionat in special in comunele in care primarii sunt membri ai PSD, formatiune politica din care face parte si Apavaloaie. Zona in care acesta a operat cu firmele sale este formata in special de comunele: Cristesti, Motca, Miroslovesti, Todiresti, Harmanesti, Stolniceni – Prajescu etc. Valoarea contractelor incheiate de SC Adems SRL Pascani in aceste comune este de ordinul milioanelor de euro. Modul in care se deruleaza multe dintre aceste contracte este absolut strigator la cer, se aplica metoda „intai fura si dupa aia construieste”. De exemplu, in comuna Miroslovesti, judetul Iasi, in localitatea Verseni, in anul 1980, oamenii au construit o punte peste raul Moldova. In anul 2008, Consiliul Judetean a alocat suma de 1 miliard de lei vechi pentru ca puntea sa fie „reparata”. Apavaloaie s-a laudat ca, numai datorita interventiilor sale, au fost alocati banii pentru repararea puntii, astfel incat SC Adems SRL Pascani a obtinut contractul pentru efectuarea lucrarilor. Oamenii spun ca, in momentul in care au inceput asa-zisele lucrari de reparatii, angajatii lui Apavaloaie nu mai aveau nici macar lopeti, au imprumutat de la sateni. Dupa ce au terminat lucrarile de „reparatii”, puntea s-a prabusit, luata de apele raului Moldova. „Mai bine o lasau asa, puntea. Era mai buna asa cum au facut-o oamenii. Ce fel de reparatii s-au facut, ca s-a prabusit puntea?”, a spus un localnic din Verseni.
In urma cu o luna, un barbat si fiul sau s-au inecat in timp ce incercau sa treaca cu caruta peste raul Moldova. Inainte, oamenii foloseau puntea sa treaca pe partea cealalta a raului, unde au terenurile agricole, pe care le cultiva pentru a-si intretine familiile.

O gradinita pentru sase copii

Dinu Apavaloaie a prosperat numai datorita contractelor incheiate cu primariile. In comuna Miroslovesti, firma lui Apavaloaie realizeaza lucrarile de aductiune de apa. Valoarea lucrarilor este de  20 miliarde lei vechi, iar lungimea retelei de apa este de 20 kilometri. Tot la Miroslovesti, in localitatea Mitesti, cu 7 miliarde lei vechi, firma lui Apavaloaie ridica o gradinita pentru numai sase copii. Lucrarea este finantata de Inspectoratul Scolar Judetean. Primaria comunei Cristesti a platit recent catre SC Adems SRL Pascani circa 700 milioane lei pentru pietruirea unor drumuri si realizarea unor rigole.
La scoala care se afla vis-a-vis de Primaria Todiresti, la corpul A, lucrarile de modernizare au fost facute de Adems SRL Pascani, in anul 2006, si au costat aproape 20 de miliarde lei vechi. Atat de bine au fost facute, incat acum, in scoala, ploua in capul elevilor, atunci cand acestia se afla la orele de curs. In plus, peretii au fost napaditi de mucegai. Tot in comuna Todiresti, SC Adems SRL Pascani a subcontractat de la SC Iasicon SA o parte din lucrarile de infiintare a retelei de canalizare, in valoare totala de 100 miliarde lei vechi. SC Adems SRL Pascani a inceput recent si lucrarile de realizare a retelei de canalizare in comuna Harmanesti. Lucrarile au demarat in anul 2009 si vor costa peste 25 miliarde lei vechi. Vom reveni asupra lucrarilor efectuate de firma SC Adems SRL Pascani in comunele judetului Iasi. Asta deoarece reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au inceput sa primeasca, in ultima vreme, din ce in ce mai multe informatii in legatura cu „prapadul” facut in banii publici de firmele lui Apavaloaie.

Le-a luat si iazurile

Si, dupa ce a inceput sa inregistreze profituri considerabile de pe urma contractelor cu primariile, Apavaloaie a inceput sa se comporte ca un grof. Cu banii incasati de la primarii a inceput sa cumpere terenuri in comunele respective. A pus ochii pe cele mai profitabile „domenii”. In comuna Harmanesti a concesionat un iaz cu o suprafata de 16 hectare, platind o redeventa de numai 30 milioane lei vechi pe an. Apavaloaie incaseaza acesti bani numai dupa o zi de pescuit. Taxa de pescuit la iazurile lui Apavaloaie este de un milion de lei pe zi de persoana. Primarul din Harmanesti, Ionel Secrieru, nu vrea nici in ruptul sa rezilieze contractul, desi stie ca este pagubos pentru bugetul comunei. Probabil, aceasta atitudine se datoreaza faptului ca, dupa ce a incheiat cu SC Adems SRL contractul de realizare a retelei de canalizare in comuna, si-a terminat si vila. In comuna Motca, in anul 2006, in perioada in care functia de primar era ocupata de social-democratul Aurel Cozma, primaria a trucat o licitatie, pentru a-i concesiona celeilalte firme a lui Apavaloaie, SC As Seb Company SRL, o suprafata de 16 hectare in albia majora a raului Moldova, pentru a-si amenaja un iaz. Licitatia pentru concesionarea acestei suprafete a fost trucata in cel mai ordinar stil posibil. Astfel, la licitatie au participat numai firmele lui Apavaloaie, respectiv SC Adems SRL Pascani si SC As Seb Company SRL. Valoarea redeventei anuale stabilite in urma acestei asa-zise licitatii este de circa 245 milioane lei vechi pe an. Numai ca aceasta redeventa nu a mai fost platita de un an, iar Primaria Motca este obligata sa rezilieze contractul.
„Lasati-ma in pace”, aceasta a fost singura reactie a consilierului Dinu Apavaloaie, atunci cand a fost contactat de reporterii BUNA ZIUA IASI, pentru a-si exprima un punct de vedere.

Adauga un comentariu