Prima pagină » Titlurile zilei » Jessica a plecat din Franța pentru a-și îndeplini visul. Acum, a ajuns în Copou pentru marea dragoste: „Nu este niciodată o alegere ușoară să stai departe de familie” – FOTO

Jessica a plecat din Franța pentru a-și îndeplini visul. Acum, a ajuns în Copou pentru marea dragoste: „Nu este niciodată o alegere ușoară să stai departe de familie” – FOTO

07 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Jessica Pescheux are 33 de ani și este studentă în primul an la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții (USV) Iași. Tânăra este din Franța și a renunțat la o carieră de nouă ani în inginerie pentru a-și urma visul de a deveni medic veterinar

Dragostea pentru animale a pornit în copilărie. A avut un cățel care a fost eutanasiat, fiind bolnav de cancer, iar de atunci a rămas cu visul că va fi, într-o zi, omul care salvează micuțele viețuitoare.

Jessica Pescheux studiază medicină veterinară la USV Iași: „Am luat decizia să mă întorc la primul meu vis”

Studenta de la USV Iași, de origine franceză, Jessica Pescheux, și-a dorit mereu să devină medic veterinar. După ce a terminat studiile în Franța, în domeniul ingineriei, a profesat timp de nouă ani, însă trăia cu un gol în suflet pentru că nu făcea ceea ce îi place.

După o perioadă grea, a decis să facă o reconversie profesională și să studieze Medicina Veterinară în Iași. Jessica spune că a făcut o alegere foarte bună și este încântată că își va urma visul din copilărie.

„Sunt în primul an la Facultatea de Medicină Veterinară. Am 33 de ani și am absolvit o școală de inginerie din Franța, din 2013. Am lucrat ca inginer timp de 9 ani, ca manager de proiect în mecanică, în domeniul aeronautic și în mentenanță cu compresor de gaz. După o epuizare, în 2022, am decis să fac o pauză, iar după puțină odihnă am luat decizia să mă întorc la primul meu vis, să devin medic veterinar. Chiar și cu bagajele mele de inginerie, nu este ușor să intru într-o universitate franceză. Așa că m-am uitat în Europa și unul dintre contactele mele veterinare mi-a spus despre România. Am vorbit cu un student francez, aflat deja la facultatea din Iași, și mi se pare alegerea ideală”, declară Jessica Pescheux.

Iubirea pentru animale a pornit încă din copilărie. Primul ei animal de companie a fost un câine, ce a fost eutanasiat, fiind bolnav de cancer. Acum, Jessica are o pisică, în vârstă de zece ani, pe care o are alături de ea în Iași.

„Când eram copil, aveam un câine, o femelă. Am iubit-o. Avea cancer, așa că am eutanasiat-o. De fiecare dată când am avut animale, am avut mereu timp pentru ele. Era firesc să devin veterinar, să am grijă de animale. Am trăit mereu cu animalele. Când aveam 14 ani, pentru școală am realizat un stagiu. Am făcut-o cu medicul veterinar din orașul meu. A fost frumos, dar într-o dimineață am văzut sânge și nu eram pregătită. Deci pentru mine a fost o decizie de luat, că nu va fi posibil să devin medic veterinar și, practic, mi-am lăsat visul. Din 2014, am adoptat-o pe Keira, o pisică. Ea este aici cu mine, la Iași. O iubesc cu adevărat”, spune Jessica Pescheux.

Tânăra a renunțat la o carieră în domeniul ingineriei pentru a-și urma visul din copilărie

Studenta la USV spune că nu simte că se află departe de casă, deoarece are colegi din Franța, cu care a legat frumoase prietenii. Cu toate acestea, un lucru ciudat i se întâmplă când se întoarce în țara unde s-a născut.

„Nu este niciodată o alegere ușoară să stai departe de familie și prieteni, la orice vârstă. Dar, când sunt aici, mă simt bine. Știu că aceasta este alegerea corectă. Mai mult, astăzi, cu internetul avem posibilitatea să ne sunăm unul pe altul cu video. Deci pot să mențin legătura cu rudele mele. Nu mă simt în străinătate când sunt aici. Cel mai ciudat este când mă întorc în Franța, pentru că înțeleg tot ce spun oamenii și este nevoie de multă energie. Dar sper să înțeleg mai bine limba română în curând și să comunic ușor”, mai spune Jessica Pescheux.

După ce finalizează studiile, tânăra își dorește să deschidă un adăpost de animale în cadrul căruia să profeseze ca medic veterinar.

Experiența ei în Iași este una interesantă, vizitează obiectivele turistice și spune că îi place mult arhitectura ce se regăsește în România. Jessica povestește și despre un moment dificil cu care s-a confruntat de când este aici.

„Deocamdată, nu știu exact unde mă voi duce după cei șase ani. Mi-ar plăcea să lucrez pentru animale sălbatice pentru că sunt multe de făcut în acest domeniu în întreaga lume. Dorința mea este să deschid un adăpost de animale, dar nu știu unde. Îmi doresc să găsesc și alți medici veterinari care să se alăture proiectului meu. Îmi place să descopăr Iașul și împrejurimile. Mă întorc în Franța doar de două ori pe an. M-am bucurat de vacanțele din februarie aici, pentru a merge la Suceava și a descoperi cetatea și orașul. A fost foarte drăguț. Îmi place arhitectura României și istoria. E fascinant. Momentul cel mai dificil este și astăzi pentru mine când vreau să discut cu românii în limba română, dar mă confrunt cu realitatea că nu am suficient vocabular să înțeleg și să răspund. Un moment dificil a fost ca eu să nu fiu cu familia mea la ziua de naștere a nepotului meu și a surorii mele. Ne-am contactat în acea zi cu WhatsApp, dar cred că toată lumea va înțelege că nu poți ajunge la toată partea emoțională a acestui moment prin intermediul apelului video”, adaugă Jessica Pescheux.

Studenta a participat la Semimaratonul organizat de Salvați Copiii și a avut rezultate remarcabile

În timpul liber, ține cursuri de Yoga și iese la alergat, în natură. Jessica Pescheux a participat la Semimaratonul organizat de Salvați Copiii și a avut un rezultat remarcabil. La cursa de 21 km s-a clasat pe locul II, feminin (general), iar pe locul 1 la categoria de vârstă 18-34 ani.

„Mă bucur aici că fac parte din povestea viitorilor medici veterinari împreună cu ceilalți 73 de studenți ai clasei mele. Am onoarea să fiu șeful clasei și, în ciuda diferenței de vârstă, sunt oameni foarte drăguți cu mine și aceasta este o aventură foarte bună. În paralel, în calitate de profesor de Yoga, susțin și cursul Savita Yoga în timpul liber, în paralel cu celelalte activități la care avem acces. În timpul liber, îmi place să alerg. Prefer poteca, să fiu mai aproape de natură. Peisajul României este foarte frumos, cu multe niveluri diferite. De aceea am vrut să mă provoc la semimaraton. Cea mai dificilă parte a fost urcarea dreaptă, m-a provocat foarte mult. Sper să particip din nou anul viitor, dar înainte de asta voi încerca să particip la diferite trasee din jur și să mă bucur de peisaj”, mai spune Jessica Pescheux.

Comments are closed.