International

Joe Biden a câştigat alegerile din SUA cu 306 electori. Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea

Publicat: 13 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden a câştigat alegerile din SUA cu 306 electori. Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea
Donald Trump și Joe Biden

Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP.Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.

Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea

Echipa preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, a renunţat la acţiunea judiciară de contestare a rezultatului scrutinului prezidenţial în statul Arizona, informează publicaţia The Wall Street Journal.

Avocaţii echipei lui Donald Trump şi reprezentanţi ai Partidului Republican intentaseră o acţiune judiciară în Arizona săptămâna trecută, contestând aplicarea procedurilor electorale în districtul Maricopa, scrie mediafax.ro. În cursul audierilor de vineri, Kory Langhofer, unul dintre avocaţii echipei lui Donald Trump, a anunţat în instanţă că acţiunea judiciară „nu mai este necesară”.

Potrivit datelor centralizate de agenţia Associated Press, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, are un avans de 11.000 de voturi în Arizona, după numărarea a 99% din buletinele de vot. Echipa lui Donald Trump menţine acţiunile judiciare de contestare a rezultatelor scrutinului în statele Wisconsin şi Pennsylvania, conform site-ului de ştiri Axios.com. Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Donald Trump vrea să-și creeze propria televiziune după ce Fox News a încetat să îl susțină în campania electorală

Campania preşedintelui american Donald Trump a lansat un sondaj în rândul susţinătorilor acestuia pentru a le testa opinia despre postul Fox News, care a fost portavocea preşedintelui republican în cei patru ani de mandat, însă la recentul scrutin prezidenţial nu l-a mai susţinut, motiv pentru care Trump ”vrea să-l distrugă” prin crearea unui canal online propriu, conform unei surse apropiate acestuia, relatează Reuters şi EFE.

Sondajul cuprinde întrebări precum ”Sunteţi de acord că Fox News ar trebui să-şi revizuiască proiecţia favorabilă lui Joe Biden în Arizona?” sau ”Sunteţi de acord că unele media, precum Fox News, ar trebui trase la răspundere pentru inducerea publicului în eroare?’

Postul Fox News, condus de magnatul media Rupert Murdoch, a fost pe parcursul preşedinţiei lui Trump singura instituţie din media americană mainstream care a părut să-l susţină pe preşedintele republican. Dar, după scrutinul din 3 noiembrie, Fox News a lansat proiecţii ale rezultatelor nefavorabile lui Trump chiar mai rapid decât posturi ostile acestuia, precum CNN. A fost de asemenea primul care a publicat proiecţia care-l dădea câştigător pe Biden în Arizona, ceea ce a schimbat complet aşteptările privind deznodământul scrutinului, până în acel moment favorabile mai degrabă lui Trump. Pe 9 noiembrie, prezentatorul Neil Cavuto a întrerupt transmiterea unui briefing de presă de la Casa Albă în care erau susţinute acuzaţiile de fraudare a scrutinului formulate de Donald Trump.

Văzându-se abandonat de Fox News, Donald Trump s-a lansat într-un val de critici împotriva acestui post şi şi-a îndemnat susţinătorii să urmărească reţele de dreapta, precum Newsmax sau One America News Network.

Mai mult, potrivit unei surse neprecizate din anturajul său, Trump ar dori să-şi creeze propriul canal online care să concureze direct cu Fox News. După apariţia acestei informaţii joi pe website-ul Axios, acţiunile Fox News au scăzut cu 6% la bursa din New York. ”El vrea să distrugă Fox. Fără nicio îndoială”, a susţinut această sursă anonimă.

Adauga un comentariu