Actualitate

Joe Biden a lansat oficial planul de 2000 de miliarde de dolari pentru redresarea economiei din SUA

Publicat: 01 apr. 2021
Joe Biden, președintele
Joe Biden, președintele SUA este acuzat de marxism și comunism de către peste 100 de generali și amirali din armata SUA

Președintele SUA, Joe Biden a lansat in mod oficial planul de 2000 de miliarde de dolari destinati redresării economiei din SUA. O buna parte din bani vor fi folositi pentru refacerea infrastructurii din SUA dar si pentru alte tipuri de ajutor de stat.

Un alt subiect extrem de important abordat de Joe Biden este alocarea a miliarde de dolari pentru a combate schimbările climatice prin infiintarea de statii de incarcare pentru vehicule electrice dar si eliminarea conductelor de apă cu plumb.

Planul lui Joe Biden este amplu criticat de republicanii lui Donald Trump

Cu toate că a fost aprobat in Senatul SUA, planul lui Joe Biden nu este lipsit de critici. Republicanii au numit creșterile „o rețetă pentru stagnare și declin”, în timp ce grupuri puternice de lobby pentru afaceri, inclusiv Camera de Comerț, au declarat că susțin investițiile, dar se vor opune creșterilor de impozite care ar rezulta din alocarea sumelor respective.

Respingerea este un semn al luptei dure pentru planul care are nevoie de aprobarea Congresului.

Casa Albă și-a promovat propunerea ca fiind cea mai ambițioasă cheltuială publică din ultimele decenii, afirmând că investițiile sunt necesare pentru a menține economia SUA în creștere și competitivă cu alte țări, în special cu China.

„Acesta nu este un plan care se clatină în jurul marginilor”, a spus domnul Biden într-un discurs în Pittsburgh, Pennsylvania miercuri. „Este o investiție o dată la generație în America”.

Ce solicită Joe Biden

Solicită investiții de peste 600 de miliarde de dolari în infrastructură, inclusiv modernizarea drumurilor, înlocuirea vagoanelor și autobuzelor și repararea podurilor care se prăbușesc. Mai multe miliarde vor fi alocate inițiativelor precum îmbunătățirea spitalelor pentru veterani, modernizarea locuințelor la prețuri accesibile, extinderea benzii largi de mare viteză și oferirea de stimulente pentru cercetare în domeniul producției și tehnologiei.

Solicită ca banii să fie direcționați către comunitățile rurale și comunitățile de culoare, inclusiv înființarea unui laborator național axat pe climă afiliat unei universități.

Proiectul de lege include, de asemenea, subvenții pentru întreprinderile mici, precum și fonduri mai bine direcționate: 25 de miliarde de dolari pentru restaurante și baruri; 15 miliarde USD pentru companiile aeriene și încă 8 miliarde USD pentru aeroporturi; 30 miliarde USD pentru tranzit; 1,5 miliarde dolari pentru calea ferată Amtrak și 3 miliarde dolari pentru producția aerospațială.

Propunerea domnului Biden – care seamănă foarte mult cu promisiunile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale de anul trecut – vine la doar câteva săptămâni după ce democrații au obținut 1,9 mii de miliarde de dolari în plus pentru a ajuta la soluționarea revoltelor economice cauzate de pandemie, aprobând acel pachet fără sprijinul republicanilor.

Nu este clar încă cât din ultimul plan al Biden va ajunge la Congres – sau cât din alt pachet de cheltuieli axat pe domenii precum îngrijirea copiilor și educația pe care intenționează să le dezvăluie în săptămânile următoare.
Adauga un comentariu