International

Joe Biden, la un pas de victorie: „Suntem pe cale să depăşim 300 de voturi ale Colegiului electoral federal“ – VIDEO

Publicat: 07 nov. 2020
Joe Biden ține un discurs
Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite ale Americii

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a declarat vineri seară (sâmbătă dimineaţă, ora României), că este încrezător în câştigarea scrutinului prezidenţial din Statele Unite cu o majoritate clară.

„Nu avem încă o declaraţie finală a victoriei, dar cifrele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă electorală. Priviţi ce s-a întâmplat. Acum 24 de ore, eram în urmă în statul Georgia, acum avem avans şi vom câştiga acest stat. Acum 24 de ore, eram în urmă în Pennsylvania şi vom câştiga în Pennsylvania. Avem avans, vom câştiga în Arizona, vom câştiga în Nevada, ne-am dublat avansul în Nevada”, a declarat Joseph Biden, într-un discurs rostit din Wilminton, Delaware.

„Suntem pe cale să depăşim 300 de voturi ale Colegiului electoral federal. Şi priviţi cifrele la nivel naţional. Vom câştiga această cursă cu o majoritate clară, cu naţiunea care ne susţine”, a afirmat Joseph Biden.

Joe Biden vorbește despre acţiuni în combaterea pandemiei, în relansarea economiei

Candidatul democrat a pledat pentru depăşirea clivajelor puternice din politică, subliniind că, în calitatea de preşedinte, va avea sarcina de a reprezenta „întreaga naţiune”.

„Poate că suntem oponenţi, dar nu suntem inamici. Suntem americani. Nu am fost niciodată mai optimist în legătură cu viitorul acestei naţiuni. Nu există niciun motiv pentru care să nu putem deţine controlul în secolul 21. Trebuie doar să ne amintim cine suntem”, a menționat Joe Biden.

„Am primit un mandat pentru acţiuni în combaterea pandemiei, în relansarea economiei, în protejarea climei şi contracararea rasismului sistemic. În timp ce aşteptăm rezultatele finale, vreau ca oamenii să ştie că nu vom aştepta să ne facem treaba. Vreau să ştie toată lumea că, din prima zi, vom aplica planul de aducere sub control a virusului. Putem salva numeroase vieţi în lunile care vin”, a mai spus Joe Biden.

Joseph Biden are şanse mari să obţină confirmarea victoriei în scrutinul prezidenţial din SUA, în contextul în care avansul său a crescut în statele Pennsylvania şi Nevada.

Donald Trump contestă numărarea voturilor

Echipa lui Donald Trump contestă numărarea voturilor prin corespondenţă în statele decisive. Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, i-a cerut contracandidatului său să nu proclame „în mod greşit” victoria în scrutinul prezidenţial, avertizând că procedurile de contestare a rezultatelor abia încep.

„Joe Biden nu ar trebui să pretindă în mod greşit funcţia de preşedinte. Şi eu aş putea pretinde acest lucru. Procedurile legale abia încep”, a scris Donald Trump pe Twitter.

„Am avut avansuri majore în toate aceste state în seara alegerilor, iar apoi au dispărut miraculos pe măsură ce au trecut zilele. Poate că aceste avansuri vor reveni în contextul în care lansăm proceduri judiciare”, a adăugat Donald Trump.

Va apela la toate procedurile juridice de contestare a rezultatelor în statele decisive

Donald Trump a anunţat că va apela la toate procedurile juridice de contestare a rezultatelor în statele decisive pentru rezultatul scrutinului prezidenţial, cerând transparenţă în numărarea voturilor.

„Credem că poporul american are dreptul la transparenţă deplină în privinţa numărării voturilor şi validării alegerilor, iar aici nu mai este vorba de alegerile din anumite circumscripţii. Este vorba de integritatea întregului proces electoral. Noi am spus de la început că toate buletinele de vot exercitate legal trebuie numărate, iar cele ilegale nu ar trebui numărate, dar am întâmpinat la tot pasul rezistenţă faţă de acest principiu din partea democraţilor”, a afirmat Donald Trump, potrivit unui comunicat oficial.

Adauga un comentariu