Local

Judecătorul care a cerut ca bisericile să fie deschise de Paşte: „Dumnezeu a fost „izolat la domiciliu” de ordonanţele militare!”

Publicat: 10 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Judecătorul care a cerut ca bisericile să fie deschise de Paşte Dumnezeu a fost izolat la domiciliu de ordonanţele militare

Magistratul care solicită anularea unei ordonanţe militare a declarat că nimeni nu poate încălca libertatea religioasă, nici măcar în stare de urgenţă. Judecătorul Ioan Petrescu speră ca magistraţii ieşeni să îi dea dreptate şi să le permită credincioşilor să meargă la Biserică

Un judecător din Bacău, care le-a cerut colegilor de la Curtea de Apel Iaşi să dispună anularea parţială a Ordonanţei Militare susţine că orice slujbă religioasă este, potrivit canonului bisericesc, organizată cu prezenţa crdincioşilor.

„Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioşi), dar acceptarea altor categorii (preoţi) creează premisele unei discriminări. În conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau de sărbători nu se poate săvârşi fără prezenţa poporului credincios, preotului fiindu-i interzis să săvârşească liturghie fără popor, pe motiv că liturghia este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârşeşte serviciul religios pentru popor, nu n nume şi interes personal”, a precizat judecătorul Ioan Petrescu în cererea adresată instanţei ieşene.

Magistratul a adăugat că nu este normal ca poporul să fie obligat să stea în casă. „Obligarea poporului credincios să rămână acasă, în timp ce preotul săvârşeşte liturghia, goleşte de sens actul liturgic în sine şi reprezintă o ingerinţă nepermisă a statului în în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Ideea că Biserica, „Casa lui Dumnezeu”, ar putea fi un loc de contaminare cu Covid-19 induce ideea că, pentru a te vindeca de această pandemie, nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuşi „izolat la domiciliu” de ordonanţele militare emise de Ministerul Afacerilor Interne”, a subliniat Ioan Petrescu.

De unde a pornit totul

Amintim faptul că, în urmă cu câteva zile, Ioan Petrescu, judecător la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, din cadrul Curții de Apel Bacău, le-a cerut colegilor de la instanța similară din Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, emisă în urmă cu câteva săptămâni.

Mai exact, judecătorul din Bacău contestă interdicția de a participa la evenimente religioase. Judecătorul a mai susținut că, în această perioadă, în care se apropie Sărbătorile Pascale, extrem de importante pentru toți creștinii, vrea să își exercite dreptul de a participa la manifestările cu caracter religios.

Solicitarea a ajuns la Curtea de Apel Iași deoarece reclamantul este judecător la instanța similară din Bacău. Potrivit legislației, solicitarea acestuia nu putea fi depusă la instanța în cadrul căreia activează ca magistrat, astfel că ea a ajuns pe mesele colegilor din Iași. Curtea de Apel Iași a decis ca primul termen de judecată al procesului să aibă loc pe data de 14 aprilie 2020.

Adauga un comentariu