Prima pagină » Economic Local » Județul Iași rămâne în top în ceea ce privește rata șomajului. Peste 8.000 de ieșeni nu au loc de muncă

Județul Iași rămâne în top în ceea ce privește rata șomajului. Peste 8.000 de ieșeni nu au loc de muncă

18 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Economic Local

Rata șomajului din județul Iași, în creștere față de anul trecut

Conform informațiilor de la Institutul Național de Statistică, în județul Iași, numărul șomerilor este de peste 8.000 de oameni în luna mai a anului 2023. Numărul cetățenilor fără loc de muncă a crescut față de aceeași perioadă din anul 2022. De asemenea, rata șomajului din luna mai a fost mai mare decât cea înregistrată la nivel național.

Rata șomajului, crescută la Iași

În Iași a fost raportat un număr de 8.142 de șomeri pentru luna mai a anului 2023. Pentru aceeași perioadă, în anul 2022 numărul era de 7.851 de oameni, deci vorbim despre o creștere de 291 de persoane. Din numărul de 8.142 de șomeri, 4.401 sunt bărbați, iar 3.741 sunt femei.

De asemenea, pentru zona rurală s-au înregistrat mai mulți oameni fără un loc de muncă stabil. Cauzele acestui fenomen sunt multiple, din perspectiva costurilor foarte mari și a salariilor mult prea mici, oamenii preferă să lucreze pe lângă gospodărie pentru a se întreține sau să aștepte ajutorul de la stat. La nivelul țării, fenomenul acesta este des întâlnit.

Foarte multe locuri de muncă vacante

 poză cu muncitori pe șantier

Cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru Iași sunt în domeniul serviciilor și al construcțiilor

La momentul actual, conform cifrelor celor de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, există 825 de muncă vacante. Dintre acestea, 168 sunt pentru persoanele cu studii superioare, iar 657 pentru cele cu studii medii. Cele mai multe oferte sunt din servicii – 344, în construcții – 288, în industrie – 132, în confecții – 40, iar pentru sănătate și asistență socială – 21 de locuri.

Doar că ieșenii nu sunt prea interesați de aceste oferte, în fiecare lună, numărul locurilor vacante a crescut tot mai mult. În cea mai mare proporție, locurile de muncă sunt în zona urbană, iar oamenii de la sate consideră că, în urma cheltuielilor cu naveta sau cu chiria, banii rămași sunt prea puțini, astfel că numărul oamenilor interesați nu este foarte mare. Efectivul de salariați din județul Iași, la data de 31 mai 2023, era de 192.997 de persoane, în creștere față de anul trecut. Deși, conform statisticilor, și câștigul salarial mediu net a crescut la nivel de județ, realitatea este diferită. Salariul s-a majorat, însă prețurile au crescut și ele semnificativ.

Rata șomajului din Iași este în creștere. În ciuda numeroaselor oferte de muncă propuse de AJOFM Iași, cetățenii preferă să se descurce fără un loc de muncă stabil.

Comentarii
  • Aha. Și cum plm cresc preturile la chirii și imobiliare, în condițiile astea?! Vă contraziceți singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *