Culinar

Jumări de porc cu ceapă – Trucul să le faci foarte crocante

Publicat: 17 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jumări de porc cu ceapă - Trucul să le faci foarte crocante
Jumările se pot fierbe și în lapte, pentru a fi extrem de crocante

În acest material îţi prezint o reţetă deosebită. Dacă tot se apropie Ignatul porcilor, ce zici de nişte răcituri, lebăr şi… jumări de porc? Da, ai citit bine! M-am gândit ca astăzi să aduc în discuţie un preparat crocant, adorat de toţi. Găseşti mai jos reţeta de jumări de porc cu ceapă.

Este un preparat delicios cu specific de sărbători de iarnă. Nu trebuie să lipsească din bucătăria nimănui. Reţeta nu e complicată, iar produsul final, crocant şi sărat, îi cucereşte chiar şi pe cei mai mofturoşi dintre noi.

Jumări de porc cu ceapă – Reţeta pas cu pas

Ştii că pentru această reţetă ai nevoie numai de 4 ingrediente? Să vedem modul de preparare.

Ingrediente:

  • 2 kg slănină de porc cu sorici / fleică de porc
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de sare
  • 200 ml de apă

Mod de preparare jumări de porc cu ceapă:

Mai întâi se taie slănina în bucăţi de mărimea dorită. Se presară sare din abundenţă peste ea şi se amestecă bine. După o zi, timp în care e bine să stea la rece, se pun bucăţile în ceaunul de tuci. Acesta se transferă la foc mediu şi se adaugă şi apă. Din când în când se amestecă în ceaun cu ajutorul unei linguri de lemn.

În momentul în care jumările încep să-şi schimbe culoarea şi se şi formează untură în ceaun, se adaugă ceapă. Aceasta trebuie să fie, bineînţeles, curăţată şi tăiată în patru.

De ce se fac jumări de porc cu ceapă? Pentru că ceapa dă o aromă deosebită şi unturii, şi jumărilor. Când bucăţile de ceapă încep să se ardă, se scot din untură.

Urmează să scoţi jumările din untură. Dacă le vrei mai suculente, scoate-le când scoţi şi ceapă. Foloseşte-te cu o paletă. Dacă le preferi mai uscate, atunci mai ţine-le vreo 10 minute în ceaunul de tuci, din momentul în care scoţi ceapă.

Untura e bine să o strecori şi să o pui în borcane sau chiar şi într-un PET, apoi să o dai la rece.

Sfaturi pentru jumări de porc cu ceapă bune la gust

Cum faci jumările? De ce ai nevoie? Mai jos îţi răspundem la aceste întrebări şi nu numai:

  • foloseşte un ceaun de tuci sau o oală din inox ori fontă. Vei petrece mult timp spălând vasul după ce faci jumările şi, cel mai probabil, vei folosi diverse substanţe de curăţare, inclusiv burete de sârmă;
  • pune şi puţină apă în ceaun, alături de slănină. Astfel, jumările vor deveni mai crocante şi mai uscate;
  • în Banat, se amestecă apă cu lapte şi se toarnă în ceaun. De ce tocmai lapte? Pentru că, datorită lui, jumările devin şi mai crocante decât de obicei. În timpul fierberii, laptele scade şi devine vâscos. La final, el se coagulează şi formează un fel de crustă super crocantă la suprafaţa jumărilor;
  • dacă vrei jumări de porc cu ceapă şi mai crocante, amestecă 300 ml de apă cu 200 de lapte;
  • când scoţi jumările din ceaun, presează-le uşor, folosind încă o spatulă. Astfel scoţi excesul de grăsime din ele.
Adauga un comentariu