Prima pagină » National » Jurnaliștii maghiari au scris în presă despre situația privind pandemia de COVID-19 din România

Jurnaliștii maghiari au scris în presă despre situația privind pandemia de COVID-19 din România

04 ian. 2022, 15:44,
în National

Jurnaliștii maghiari au scris în presă despre situația privind pandemia de COVID-19 din România și au spus că virusul se răspândește mai repede ca niciodată în țară.

În cele 7 zile care s-au încheiat luni, în România au fost înregistrate cu 108% mai multe cazuri noi de infectare (9.745).

„În ultimele şapte zile, în România epidemia de coronavirus s-a răspândit mai rapid decât a făcut-o vreodată de la izbucnirea pandemie de COVID-19.

Potrivit statisticii realizate de agenţia de presă MTI în baza datelor oficiale publicate de către Grupul de Comunicare Strategică, în cele şapte zile care s-au încheiat luni au fost înregistrate cu 108% mai multe cazuri noi de infecţii (9.745), decât în cele şapte zile anterioare”, scrie Hirado, o publicație locală din Ungaria.

Jurnaliștii maghiari spun când a fost cea mai mare creștere înregistrată în România

În România, cea mai mare rată de creștere a fost înregistrată la mijlocul celui de-al patrulea val al epidemiei, la data de 18 septembrie 2021, iar luni autoritățile au raportat 1.756 de cazuri noi.

„Deşi cifrele au început din nou să crească, abia în urmă cu o săptămână, recordul anterior al ritmului creşterii a fost doborât deja.

Cea mai mare rată de creştere anterioară a fost înregistrată la mijlocul celui de-al patrulea val al epidemiei, la data de 18 septembrie a anului trecut, când numărul cazurilor într-o săptămână a depăşit cu 91% numărul cazurilor din săptămâna anterioară.

Luni, autorităţile au raportat 1.756 de cazuri noi, cu 88% mai multe decât media zilnică din ultimele două săptămâni.”, a mai scris Hirado.

Numărul cazurilor provocate de tulpina Omicron ar putea ajunge până la 25.000

Jurnaliștii din Ungaria au mai scris că este vizibil că cel de-al cincilea val provocat de tulpina Omicron își face simțită prezența în România după sărbători. De asemenea, aceștia au menționat că specialiștii români au avertizat deja că numărul cazurilor zilnice de COVID-19 ar putea ajunge la 25.000 la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.

Medicul Radu Țincu a spus că valul cinci al pandemiei o să fie mai scurt decât valul 4, dar cazurile de infectare cu noul coronavirus o să aducă 25.000 de cazuri pe zi. În acest moment suntem în faza inițială de transmitere, adică la începutul curbei de accelerare, iar de la o zi la alta se va dubla numarul de cazuri provocate de tulpina Omicron.

„Este o realitate faptul că Omicron este comunitar. Suntem în faza inițială de transmitere, asta înseamnă că suntem la începutul curbei de accelerare. Uitându-ne la propunerile matematice transmise de toate celelalte țări europene vedem că transmiterea se va accelera extrem de rapid, asta înseamnă că de la o zi la alta se va dubla numărul de cazuri.

Cel mai probabil, după prima jumătate a lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu varianta Omicron”, a explicat Radu Țincu.

Medicul Radu Țincu: „Varianta Omicron poate îmbolnăvi atât persoanele care au trecut prin boală, cât și pe cele care sunt vaccinate”

Estimarea specialiștilor este făcută pe baza faptului că varianta Omicron poate îmbolnăvi atât persoanele care au trecut prin boală, cât și pe cele care sunt vaccinate. Spre exemplu, în Franța sunt peste 200.000 de cazuri pe zi, deși numărul persoanelor vaccinate este unul foarte mare.

„E greu de făcut o estimare cu privire la numărul de cazuri. Avem estimarea INSP care spune că putem ajunge la 25.000 de cazuri, însă având în vedere că varianta Omicron poate îmbolnăvi atât persoanele care au trecut prin boală, cât și pe cele care sunt vaccinate, la o perioadă de trei luni după vaccinare sau trecerea prin boală există riscul de a te îmbolnăvi de Omicron.

E greu de făcut o astfel de predicție, însă, văzând ceea ce se întâmplă în Franța cu peste 200.000 de cazuri pe zi, în contextul în care populația e vaccinată în număr mare, probabil acestea sunt cifrele realiste și vom înregistra undeva la 20-25 de mii de cazuri pe zi”, a mai declarat medicul.

În altă ordine de idei, Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovație în Medicină, a tras un semnal de alarmă şi a precizat că sistemul medical din România nu este încă pregătit pentru valul 5. Mai mult, acesta a spus că resursele cu care România ar putea lupta împotriva Omicron sunt măștile, vaccinul și testarea.

A fost înregistrată o nouă tulpină în Franța

De menționat este că în Franța, potrivit oamenilor de știință a fost descoperită o nouă variantă de COVID-19.

Varianta IHU are 46 de mutații despre care se crede că o fac atât mai rezistentă la vaccin, cât și mai infecțioasă decât varianta originală a virusului și a fost depistată în Wuhan, scrie Daily Mail.

Mai mult decât atât, tot în Europa au mai fost depistate cazuri de Flurona, dubla infectare cu gripă și Covid-19, în același timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`