Actualitate

Jurnalistul Ion Cristoiu: „Învățătură nu numai pentru spioni, dar și pentru ziariști: Încrede-te în Dumnezeu, dar verifică!”

Publicat: 10 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jurnalistul Ion Cristoiu Învățătură nu numai pentru spioni dar și pentru ziariști Încrede-te în Dumnezeu dar verifică
Jurnalistul Ion Cristoiu

„După cum s-ar revolta vacsul”. Așchii de diamant în tableta lui Tudor Arghezi Procesul Rosetti-Stere, din Seara, 6 aprilie 1913:

„Obișnuit cu florile și cu dafinul, domnul Rosetti a fost uimit să se vadă într-o bună zi încununat cu salată.”

„Cunoaștem pe domnul Rosetti, care ni-i simpatic. Îl cunoaștem încă din vremurile bune, de pe cînd era cel mai mare poet al țării, de pe cînd semăna leit Francois Coppee și ieșea cu părul lung și retezat orizontal pe pîrțag, visător, adorat, iubit, în muscal, la Șosea, umbrit artistic de o pălărie vastă.”

„Domnul Rosetti nu se poate resemna, tăgăduie timpul, se revoltă, după cum s-ar revolta vacsul, scos din uz împotriva cremei de ghete adoptată azi, dacă vacsul ar avea inimă și păr ca poeții.”

Spionajul în Biblie. Terminînd La Rome antique pour les nuls am ales dintre cărțile de pe raftul În așteptare lucrarea Renseignements et espionnage dans la Rome antique, apărută în februarie 2019 la Paris, varianta franțuzească a volumului Intelligence Activities in Ancient Rome: Trust in the Gods But Verify de Rose Mary Sheldon. Am cumpărat-o de la FNAC Nisa, împreună cu alte cărți despre Roma antică. Potrivit documentului publicitar de pe copertă, Rose Mary Sheldon e profesoară la Virginia Military Institute, specialistă în istoria spionajului antic. A scris și alte cărți despre spionaj în lumea antică:

Operation Messiah: St Paul, Roman Intelligence and the Birth of Christianity, care sugerează colaborarea Sfîntului cu serviciile secrete ale Romei antice,

Kill Caesar!: Assassination in the Early Roman Empire, o carte despre fisurile din sistemul Secret Service al lui Caesar, lecții pentru Octavian în făurirea unui SPP pe bune,

Spies of the Bible: Espionage in Israel from the Exodus to the Bar Kokhba Revolt.

Variantei franțuzești îi lipsește din titlu maxima Trust in The Gods But Verify. E titlul capitolului (deja citit de mine) despre relația dintre iscodirea de către romani a semnelor trimise de Zei pămîntenilor și colectarea de informații de pe teren. Autoarea vrea să spună că generalii romani, după ce plăteau tribut auspiciilor, purcedeau la cercetarea pe teren a inamicului. Eu însă aș pune această maximă drept motto al unei instituții de presă de azi: Trust in the Gods But Verify.

Încrede-te în Dumnezeu, dar verifică! Am citit primele capitole. Demonstrația mi se pare cam trasă de păr în unele locuri. Asta deoarece – așa cum spune autoarea – activitatea de spionaj și contraspionaj fiind secretă, autorii antici n-au avut cum s-o consemneze în scrierile lor. Rețin, nu fără amuzament, considerațiile despre cît de slab era sistemul informativ al Romei antice din vremea asediului galez. Se știe că galii conduși de Brennos au găsit o intrare secretă în Capitoliul asediat și ar fi cucerit Roma dacă gîștele nu dădeau alarma, spre deosebire de cîini, care n-au lătrat.

Am putea socoti gîștele ca ofițeri acoperiți ai Serviciilor secrete romane.

Să n-ai milă. Lecție de politică în serialul turcesc Ertugrul – Putere și Glorie, difuzat și pe Netflix. Kurdoglu, autorul unei lovituri de stat militare la nivel de Trib, beneficiase în mai multe rînduri de mila Celui din Cortul Mare (un fel de palat prezidențial la protootomani). După ce-l depune pe Suleiman Pașa și-l trimite la moarte, împreună cu familia, Kurdoglu spune rînjind cam așa:
Ai avut milă de mine și uite ce-ai pățit pentru asta.

Adevărul despre pericolul mortal întruchipat de milă în lupta pentru putere e confirmat și de cazul Iulius Cezar. Conspiratorii sînt în mare parte senatori iertați de el după înfrîngerea lui Pompei Cel Mare, în frunte cu Brutus.

Adauga un comentariu