Titlurile zilei

Kaufland demolează fosta fabrică Moldomobila din Iași! Terenul a fost cumpărat cu 12,3 milioane de euro

Publicat: 08 dec. 2023
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Kaufland demolează fosta fabrică Moldomobila din Iași Terenul a fost cumpărat cu 123 milioane de euro
Se pregătește demolarea fabricii Moldomobila

Se pregătește demolarea fabricii Moldomobila pentru a face loc unui magazin Kaufland. Deocamdată, a fost eliberat certificatul de urbanism. Beneficiar este și afaceristul Adrian Butucă, care deține jumătate din activele fostei fabrici. Urmează să fie eliberată și autorizația de demolare

Terenul pe care a funcționat fosta fabrică Moldomobila, deținută de afaceristul Adrian Butucă, urmează să fie valorificat de compania Kaufland România. Recent, Primăria Iași a eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea clădirilor aflate pe suprafața de 6,4 hectare, pentru a face loc unei noi investiții. Reprezentanții Kaufland mai au nevoie de autorizația de demolare, după care vor putea organiza șantierul. În luna aprilie 2020, Kaufland România a virat suma de 59.385.150 de lei, fără TVA, adică 12.371.906 euro, în contul lichidatorului Management Reorganizare Lichidare Iași.

Asta după ce a câștigat licitația pentru vânzarea a jumătate din activele fabricii, adică 6,4 hectare de teren, plus construcții. Apoi, lichidatorul a împărțit banii între creditori. Spre exemplu, 5 milioane de euro s-au dus la societatea Rab Romanian Business SRL, condusă de Vasile Mihălceanu. Omul de afaceri a oferit un împrumut de 3,5 milioane de euro până la vânzarea activelor. Însă Adrian Butucă nu s-a mai ținut de promisiune, iar Mihalcea a recuperat banii după mulți ani în care Moldomobila s-a aflat în insolvență.

Kaufland demolează jumătate din activele Moldomobila

Adrian Butucă a rămas cu jumătate din activele fostei fabrici. Ca beneficiar al certificatului de urbanism pentru demolare apare și societatea Arhiconstruct SRL, controlată de Butucă. La începutul anului, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a fost emis avizul de oportunitate pentru construirea unui nou magazin Kaufland pe strada Bucium, nr. 34. Investitorii vor asigura acces auto pentru clienți, dar vor amenaja și o parcare. Un punct slab al proiectului este zona afectată de traficul rutier îngreunat. Zilnic se formează ambuteiaje, în special în zona care traversează pasajul Bucium. Distanțe mici ajung să fie parcurse și în două ore, spre exasperarea șoferilor.

Au fost avizate alte două magazine Kaufland

Nu în ultimul rând, în Consiliul Local a fost avizată amenajarea unui magazin Kaufland în zona CUG. Terenul studiat are o suprafață de 1,7 hectare. Aproape un hectar a fost cumpărat, în 2021, de la societatea Engineering and General Constructing SA, controlată de fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Inițial, amplasamentul menționat se afla sub sechestrul ANAF pentru recuperarea prejudiciilor aduse de fostul deputat. Relu Fenechiu va primi 2 milioane de euro pentru terenul de lângă Centrul Expozițional Moldova, cu acces din șoseaua Nicolina. Totodată, aleșii locali au aprobat alt proiect Kaufland, de data asta pe un amplasament de 1,7 hectare, identificat pe șoseaua Voinești, nr. 37, zona Galata.

Kaufland demolează fosta fabrică Moldomobila, dar e de văzut cum va fi organizată circulația rutieră din zona Bucium.

Comentarii
  • In ritmul asta, in scurt timp, vom avea cate un Kaufland la fiecare colt de strada! Da’ poate, ulterior, le vor transforma in… unitati de PRODUCTIE!…

  • Am distrus toata industria pentru cativa bani din fier vechi si teren, ce am construit noi in locul acestor fabrici? NIMIC „ajutam pe altii sa se dezvolte, si sa faca profit ..

  • Fabrica Moldomobila a fost fabrica de stat luata prin inginerii financiare, salariatii fabricii au dat bani au cumparat actiuni ca fabrica sa se privatizeze in beneficiul salariatilor. Avem certificate si acum la fabrica iar de actiunile noastre nu stim ce s-a imtimplat. Nu stim cum a ajuns sa fie vinduta asa, nu este mostenire de familie sa o vinda un singur om.

  • Nu va faceti probleme cu circulatia, il scoate iar Chirica pe ilustrul Botez, care a rezolvat circulatia in Pd Ros, in Bucium,etc si va fi bine! Doar ca oamenii se vor fi saturat de mizeriile acestora si s-ar putea alatura convoiului ce ii vor conduce pe Dr Vicol.

  • E plin de Mercedesuri si alti bolizi care fugaresc gainile si vacile pe soselele inguste si putine la numar care leaga orasele Moldovei. Construim orice, numai infrastructura nu, ne dam singuri in cap.

  • Se aude ca Barladeanca isi plange acum in pumni. A fost cu Butuca atunci cand nu avea prea multi bani. Acum e prea tarziu.
    Nici Gheorghita nu are acum prea mult malai, semn ca Barladeanca nu prea (mai) are mana buna. Ori, ma rog… ceea ce apreciaza barbatii la ea.

Adauga un comentariu