Local

Kelemen Hunor, declarație controversată despre pelerinajul de la Iași: Nu cred că se supără Dumnezeu dacă nu mergem anul acesta

Publicat: 08 oct. 2020
Kelemen Hunor, declarație controversată despre pelerinajul de la Iași
Kelemen Hunor, declarație controversată despre pelerinajul de la Iași

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a oferit o declaraţie controversată legată de pelerinajul de la Iaşi. Conform unei intervenţii în media, liderul UDMR este de părere că Dumnezeu nu se va supăra dacă românii nu merg un an de zile la pelerinajul de la Cuv. Parascheva.

În altă ordine de idei, Hunor a declarat că nu este de acord cu reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor, susţinând că nu exista un risc mare de a contacta virusul în interiorul localurilor, iar statistica îi confirma supoziţia.

Kelemen Hunor nu este de acord cu reînchiderea restaurantelor

Liderul UDMR considera cel puţin neinspirata decizia de reînchidere a restaurantelor şi cafenelelor. În viziunea lui, în interiorul lor nu exista un risc mare de infectare. Totuşi, acesta considera că nu este normal ca lumea să vină la Iași la pelerinajul Sfintei Cuv. Parascheva. Hunor a oferit şi o declaraţie controversată susţinând că ‘Dumnezeu nu se va supara’ dacă pelerinii nu vor veni în acest an la moaştele Sfintei Parascheva.

„Dacă regulile sunt respectate nu există această necesitate şi nu este just să închizi iarăşi restaurantele, cafenelele, fiindcă acolo, din ceea ce văd eu, nu există un risc mare de a transmite virus. Şi în acelaşi timp să laşi deschis jocurile de noroc, să laşi să meargă lumea nenumărat la Iaşi la pelerinaj, sunt convins că nu se supără Dumnezeu dacă un an nu faci pelerinaj, pentru că forţa credinţei nu va depinde de aceste chestiuni. Să închizi teatrele şi cinematografele pentru ce?

Nu există niciun motiv, nu există niciun studiu, nu există date ştiinţifice prin care se poate demonstra că în teatre şi în săli de cinema se transmite mai puternic virusul decât la un pelerinaj necontrolat. Nu mai vorbim de artişti, de creatori, care stau de luni de zile. Pentru un actor să nu poţi urca pe scenă, pentru un regizor să nu poţi să pui în scenă un spectacol, este jale”, a declarat Kelemen Hunor, la postul Aleph News, citat de Ştiripesurse.

Pandemia va schimba modalitatea oamenilor de a trăi

Până nu exista o medicamentaţie eficienta, Kelemen Hunor este de părere că pandemia va modifica modalitatea populaţiei de a trăi:

„Această pandemie va schimba modalitatea noastră de a trăi, până nu va exista o medicaţie eficientă lucrurile nu se vor schimba. Dacă ne uităm la cifre vedem dimensiunea tragediei, trebuie asigurată o viaţă normală pentru toată lumea, în şcoli, în teatre, în restaurante, omul e o fiinţă socială”, a mai spus Kelemen Hunor, conform sursei citate.

Nu se pot amâna alegerile parlamentare

În încheiere, fostul ministru al Culturii considera că amânarea alegerilor parlamentare nu poate avea loc pentru ca, în Constituţie, scrie modalitatea prin care acest lucru se poate întâmpla, iar în acest moment, România nu se regăsește în niciun scenariu:

„Nu s-a schimbat nimic şi nici nu poţi prin lege. În Constituţie scrie cum poţi prelungi mandatul Parlamentului. Sunt câteva cazuri extrem de bine descrise în Constituţie. În Constituţie scrie că mandatul este patru ani, mai puţin dacă este război, stare de urgenţă, stare de asediu şi aşa mai departe. Nu poţi să prelungeşti mandatul Parlamentului cu un proiect de lege şi spunând „că e pericol, nu ştiu ce”. Deci nu merge varianta asta. Eu nu doresc să avem o situaţie atât de dură şi atât de imprevizibilă încât să amânăm alegerile, pentru că acest lucru înseamnă că am intrat într-o mare belea.

Eu nu doresc acest lucru pentru nimeni, eu cred că dacă Guvernul va lua decizii coerente, va comunica aceste decizii, atunci putem să rămânem în aceste limite şi putem organiza alegerile parlamentare. Eu am văzut la locale că de fapt era o organizare foarte bună, mai puţin în Bucureşti, în câteva secţii. (…) Nu trebuie amânate alegerile parlamentare”, a menţionat liderul UDMR.

Comentarii
Adauga un comentariu