Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că, în opinia sa, aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen nu trebuie să fie legată de criterii politice, însă ridicarea MCV aduce „veşti liniştitoare”.
„România era, deja, pregătită şi până acum să devină membră a spaţiului Schengen, dar acum nu mai există niciun motiv, niciun pretext pentru a nu adera cu drepturi depline”, subliniază el.
„Poziţia mea a fost întotdeauna că aderarea României la Schengen nu trebuie să fie legată de criterii politice. Desigur, au existat şi există încă persoane care nu sunt de acord cu mine, dar acestea au primit astăzi veşti liniştitoare: Comisia Europeană a propus ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a arătat Kelemen Hunor, marţi seară, într-o postare pe Facebook.
Kelemen Hunor: „România era, deja, pregătită şi până acum să devină membră a spaţiului Schengen”
El a adăugat că, astfel, MCV a devenit lipsit de obiect în momentul în care a intrat în vigoare mecanismul statului de drept, valabil pentru toate statele membre.
„România era, deja, pregătită şi până acum să devină membră a spaţiului Schengen, dar acum nu mai există niciun motiv, niciun pretext pentru a nu adera cu drepturi depline”, a afirmat liderul UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Mecanismul de Cooperare Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră, subliniind că avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei.
Cătălin Predoiu: „Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi”
Cătălin Predoiu susține că raportul cu privire la MCV este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, iar cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De asemenea, ministrul a mai transmis că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar este cooperarea cu partenerii europeni şi euroatlantici.
„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism» la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară.
De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea Preşedintelui României, Premierului, Coaliţiei de Guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi Vicepreşedintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulţumesc”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.