Diete si regimuri

Ketchup: acest sos este chiar atât de rău pentru sănătate?

Publicat: 08 aug. 2020
Ketchup-ul este rău pentru sănătate

Ketchup-ul este rău pentru sănătate? Alături de paste, cartofi prăjiți și chiar orez, ketchup-ul este una dintre cele mai populare optiuni de asezonare a alimentelor. Adesea asociat cu junk food, nu este considerat într-adevăr un aliat bun pentru sănătate. Cu toate acestea, poate fi chiar benefic dacă știm cum să îl alegem.

Se crede greșit ca acest sos este de origine americana. De fapt, el este originar din China! Intitulat „Ké Tsiap”, acest sos însoțește cel mai adesea peștele. Acesta a fost adus de marinarii englezi după expediția lor în China în secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, „Ké Tsiap”, prea amar pentru gustul englezilor, suferă unele modificări, potrivit Femme Actuelle. Britanicii au adăugat zahăr, ciuperci și roșii pentru a face ketchup-ul pe care îl știm cu toții astăzi.

Ketchup-ul este rău pentru sănătate?

Numărul de calorii prezenț este mai mic decât în ​​alte sosuri, cum ar fi maioneza. Într-o porție de 100 g ketchup, de fapt, există aproximativ 110 Kcal. Cu toate acestea, acest număr variază în funcție de marcă sau de fabricația sosului.

Datorită componentei sale principale, licopenul, ketchupul este bogat în vitamina C (8,5 mg licopen la 100 g ketchup). Licopenul este un antioxidant care ajută la prevenirea anumitor boli cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer (sâni, plămâni, sistemul digestiv). Prezent în mod natural în roșii, gătirea acestora cu tot cu coaja crește beneficiile.

Cu toate acestea, rămâne o problemă: cantitatea mare de zahăr din micul sos roșu. Dar putem repara asta! Trebuie doar să-ți faci singur ketchup-ul, acasa.

Adauga un comentariu