Actualitate

Klaus Iohannis a decis! Florin Cîțu este noul premier desemnat

Publicat: 22 dec. 2020
Florin Cîțu, prim-ministrul României

Marți seara, 22 decembrie, Klaus Iohannis a susținut, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după finalizarea consultărilor cu partidele parlamentare privind desemnarea unui premier.

„O coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de prim-ministru.

Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a spus Klaus Iohannis, marți seară la Cotroceni.

Prima reacție a noului prim-ministru

„Mulțumesc pentru încredere, domnul președinte. Mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere. Vreau să-i asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre bugetul pentru 2021

Duminică, 20 decembrie, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor și mai nou, premierul desemnat al României, a declarat că bugetul pentru anul 2021 va fi definitivat de noul Guvern, după ce se vor termina negocierile pentru guvernare. În acest fel, se vor putea cunoaște noile proiecte și, mai mult, se vor face câteva realocări pentru anul următor.

El a transmis că, în legătură cu salariul minim pe economie, ar fi necesare discuții tripartite, cu patronatele şi sindicatele, Ministerul de Finanţe luând în calcul mai multe variante.

„Am văzut câteva estimări, încă nu am agreat toţi pe aceeaşi formulă. În noua coaliţie de guvernare vom avea o variantă pe care o vom prezenta, sper, cât mai curând. Trebuie să terminăm negocierile cât mai repede, să avem un Guvern învestit ca să poată să aibă putere de negociere. Dacă vom avea Guvern vom şti şi ce se va întâmpla cu salariul minim de la 1 ianuarie. (…) Impactul va fi pentru următorul Guvern. Ar fi oarecum necinstit ca acest Guvern să ia o decizie pentru următorul Guvern, aşa cum nu am luat nicio decizie pe buget”, a explicat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Florin Cîțu: „Decizia se ia doar în cadrul Consiliului Politic Naţional”

Ministrul a adăugat că, în momentul de față, se cunosc nevoile fiecărui minister, însă, în funcție de proiectele  noi care vor apărea în programul de guvernare, vor trebui făcute realocări.

„Bineînţeles că ştim exact necesarul pentru fiecare minister, de ce este nevoie, ce proiecte trebuie finanţate, aşa cum îl avem astăzi. După ce vor fi finalizate negocierile, vom avea şi proiectele noi care apar cu acest program de guvernare şi atunci vor fi făcute câteva realocări în bugetul pentru anul viitor, dar nu sunt mari diferenţe. Decizia se ia doar în cadrul Consiliului Politic Naţional rămân în programul de guvernare 2021 – 2024”, a explicat Florin Cîţu.

Acesta anunță că PNL, USR PLUS şi UDMR speră ca noul Guvern să fie învestit până pe data de 27 decembrie, de aceea negocierile au loc „de dimineaţă până seara”.

Comentarii
  • O catastrofa. Altul nu au gasit liberalii?
    Citu a picat treapta a II-a cu nota 4 la un liceu industrial. A mai picat de doua ori admiterea la ASE. Dupa care s-a dus in State si a facut un colegiu obscur (nu universitate!) de mana a n-spea. Nu e de mirare ca nu stie carte. E doar un arogant frustrat pe nu-l duce capul. Este incapabil sa lucreze cu un model matematic. Tot ce face, face prost.

Adauga un comentariu