Prima pagină » National » Klaus Iohannis a promulgat legea prin care contoarele pentru energia termică devin obligatorii. Până când trebuie montate

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care contoarele pentru energia termică devin obligatorii. Până când trebuie montate

09 ian. 2023, 14:00,
în National

Luni, 9 ianuarie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care contoarele pentru energia termina devin obligatorii în toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare. În acest fel, unii directori ai firmelor de montare a repartitoarelor spun că deja au programări până la jumătatea anului 2023.

De altfel, legea prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentur modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privinf eficienta energetică.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care contoarele pentru energia termică devin obligatorii

Potrivit actului normativ, cetăţenii trebuie să monteze sistemele de măsurare până la 31 decembrie 2023.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede actul normativ.

Legea mai prevede că „pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

De asemenea, furnizorii de gaze naturale au următoarele obligaţii: în baza acordului scris al clientului final, să pună la dispoziţia unui furnizor de servicii energetice desemnat de către clientul final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile; să pună la dispoziţia clientului final mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică; de asemenea, la cererea clienţilor finali, acestora li se asigură o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului; în factura emisă clientului final se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum; să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi, în conformitate cu anexa nr. 5.

Ce părere au specialiştii despre montarea repartitoarelor de căldură

Directorul unei firme de montare repartitoare spune că are deja programări până la jumătatea anului 2023.

„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum”. Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie. În Capitală, vorbim despre peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire”, a declarat Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare.

La nivelul municipiului Iași există aproximativ 18 mii de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire. Mare parte dintre ieșenii care locuiesc în apartamentele conectate la centralele electrice de termoficare folosesc repartitoare, pe când alţii găsesc mijloace ingenioase pentru a micşora cheltuielile pentru întreţinere.

Aşadar, reiterăm faptul că până pe 31 decembrie 2023, toate apartamentele vor trebui să aibă contoarele pentru energia termică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024