Titlurile zilei

Metoda ingenioasă prin care ieșenii păcălesc sistemul pentru a reduce facturile la utilități. Micile investiții care îi scapă de mari cheltuieli – FOTO

Publicat: 15 ian. 2020

Ieșenii apelează la tot felul de metode ingenioase pentru a micșora cheltuielile la întreținere. Locatarii urmăresc mai ales să înșele sistemul și să evite înregistrarea consumului de energie. Astfel, sunt folosite sigilii și holograme cumpărate de pe internet pentru fraudarea repartitoarelor de costuri în așa fel încât acestea să nu mai calculeze consumul. În vreme ce este ilegală ruperea sigiliului, aceste produse se vând fără probleme pe internet și pot fi folosite cu ușurință de aproape oricine. Fraudarea consumului la utilități duce la conflicte în cadrul asociațiilor de proprietari

La nivelul municipiului Iași mai există aproximativ 18 mii de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire. Mare parte dintre ieșenii care locuiesc în apartamentele conectate la centralele electrice de termoficare folosesc repartitoare, acestea fiind montate pe calorifere pentru înregistrarea consumului de căldură. Având în vedere faptul că majoritatea populației suportă cu greu facturile de încălzire pe timpul iernii, acestea fiind cele mai mari cheltuieli la întreținere pe parcursul unui an, mulți apelează la diverse metode pentru a scăpa de sumele mari. Așadar, în ultima perioadă sunt oferite la vânzare sigilii sau chiar holograme pentru repartitoarele de căldură care pot fi folosite de oricine.

Cum funcționează și cum se fraudează repartitoarele

Repartitorul de căldură, sau repartitorul de costuri, este un aparat de contorizare a căldurii degajate de un calorifer dintr-un spațiu locuibil. Acesta are unul sau doi termosenzori electronici și un microcontroler care sunt folosiți pentru a detecta consumul de căldură al radiatorului prin diferența dintre temperatura radiatorului și temperatura ambientală a aerului din cameră. Apoi, în baza unei formule (care diferă de la aparat la aparat), se calculează factura de plată.

Pentru a nu mai înregistra consumul de energie, repartitorul trebuie pur și simplu luat de pe calorifer, iar faptul că acestea au sigilii și holograme de siguranță nu mai reprezintă deloc un impediment. Pe site-uri precum OLX sau Facebook au apărut numeroase persoane care oferă spre vânzare sigilii sau holograme ale tuturor companiilor de repartitoare de căldură: Techem, Siemens, Ista, Elsaco Brunata etc.

„Vând sigilii pentru resigilarea repartitoarelor de la firma Techem. Dețin trei modele folosite de Techem, sigiliile sunt originale. Prețul unui sigiliu este de 100 lei per bucată, indiferent de model. Vând și separat holograme Techem la 30 lei bucata, acestea sunt tot originale”, spune unul dintre vânzătorii de sigilii și holograme de repartitoare.

Se remontează înainte de verificările periodice

Înșelarea acestor metode de siguranță a devenit o practică obișnuită pentru mulți ieșeni care figurează pe listele de plată de la asociațiile de proprietari cu costuri mult mai mici față de vecinii aflați în aceeași situație. Repartitorul este montat pe calorifer printr-o plăcuță cu un șurub simplu, iar desprinderea lor duce la ruperea sigiliului sau a hologramei. Pentru 100 de lei, acestea pot fi cumpărate de pe internet și folosite de oricine.
Astfel, înainte să vină persoana însărcinată cu citirea indexului de pe repartiror, locatarul montează înapoi repartitorul cu noile sigilii sau holograme.

Diferențe mari la plată între locatari pe listele de întreținere

Folosirea acestor metode duce la haos în listele de întreținere de la asociațiile de proprietari. Deși au apartamente asemănătoare și sunt racordați la centralele electrice de termoficare, doi vecini pot plăti sume foarte diferite de bani la încălzire, iar asta duce la conflicte între locatari. În cazul în care sunt montate repartitoare de costuri, repartizarea acestor cheltuieli se realizează conform Ordinului Președintelui A.N.R.S.C. 343/2010: „Repartizarea costurilor pentru energia termică pentru încălzire pe baza indicațiilor repartitoarelor de costuri, indiferent de sistemul de distribuție adoptat, se realizează numai de operatori economici autorizați de A.N.R.S.C.” și se face conform inventarierii suprafeței echivalente termic și de indicațiile repartitorului comun montat în subsolul scării imobilului.

De precizat faptul că repartitorul nu înregistrează dacă nu are o sursă de căldură în apropiere. Manipularea acestor aparate se poate face doar de către personalul specializat care le-a și montat. Cifrele afișate de repartitor sunt grade Celsius/oră, reprezentând media diferențelor dintre temperatura radiatorului și cea a aerului din încăpere.loading...

Comentarii
  • Avand in vedere prevederile legale de folosire a reparitoarelor de costuri Standardul european EN 834:1994 aplicat (ROMANESTE) prin Ordinul 343 din 2010 in Romania desi repartitoatrele de costuri au aparut in Romania in anul 2000 (Primul bloc din Iasi – 35 ap, si Romania unde au fost montate reparitoare de costuri electronice cu doi senzori a fost blocul 408 scara B din Moara de Foc).
    Primul regulament pentru folosirea repartitoarelor s-a facut la Iasi in anul 208 dar nu a fost pe placul celor de la CET si l-au bagat in sertar.
    Tot in 2008 am fost la Bucuresti (la ANRSC) impreuna cu doamna Palel si inca o persoana de la TERMOSERVICE unde am discutat cateva ore bune pe marginea SR EN 834 – 1994 si am semnat un document in care se stabilea cum trebuie sa se foloseasca repartitorul de costuri dandu-le si Standardul EN 834- 1994 sa faca copie dupa el, eu avandul la mine in format scris, pe mottiv ca ANRSC-ul nul are (putin probabil lucrul acesta).
    In 2010 a iesit porcaria de Ordin 343 care a creat un haos generalizat si multe abuzuri ceea ce a dus ca oamenii sa-si piarda increderea in acest sistem de reparizare a costurilor la furnizarea energiei termice ducand la atacarea acestui 343/2010 in instanta si chiar atacat la instantele judecatoresti Europene.
    SR EN 834/1994 a fost modificat in anul 2012 ajungand pana-n punctul cand cei de la ANRSC au statuat ca in momentul cand mai sunt bransati in scara 3 apartamente la sistemul centralizat de incalzire si au montate repartitoare de costuri inseamna ca procentul de contorizare este de 100%, asta ce in SR EN 834/1994 se specifica clar nu se monteaza repartitoare de costuri (intr-o scara) sub procentul de 85%, deci logic ca nici exploatarea lor nu poate fi sub acest procent dar la noi nu conteaza acest lucru cand sunt pusi in functii habarnisti cu singurul merit ca sunt membri de partid.

  • si daca un locatar tine caloriferele inchise toata iarna si apar diferente de plata, cu ce e de vina omul? ca le-a tinut inchise dorind sa faca economie la plata intretinerii?

Adauga un comentariu