Actualitate

Klaus Iohannis, declarații după recordul de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore – Live Video

Publicat: 30 sept. 2020
Klaus Iohannis, președintele României, cu mască
Klaus Iohannis a făcut anunțul! Când va fi obligatorie măsura purtării măștii în aer liber

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va susține obișnuita conferință de presă de miercuri, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00.

Klaus Iohannis va primi întrebările jurnaliștilor după o scurtă declarație de presă, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile de miercuri din ultima vreme. Subiectele care ard în acest moment sunt evoluția negativă a Covid-19 în România și acuzațiile de fraudă de după votul de duminică.

Update: Conferința de presă a început.

„Am avut azi o întâlnire cu premierul Orban și cu ministrul Justiției, pentru a discuta despre proiectele de lege reparatorii de corectare a legilor justiției. Am insistat de acum câteva luni să se lucreze intens la minister. Doar prin dialog transparent se pot repara prevederile toxice. În ultimii ani, s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile intempestiva și brutale ale PSD asupra legilor justiției au fost extrem de criticate.

Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției, concertat și bine pus la punct. Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea justiției. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluții legislative votate de un parlament responsabil. Actuala majoritate a dovedit că orice proiect poate fi distrus sau deviat de la scopul său. Va fi nevoie de o altă majoritate care să-și asume legi ale justiției coerente. Proiectele au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcționare a justiției.

Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procurorului, o procedură transparentă de numire a procurorilor șefi, reinstituirea unui echilibru instituțional, reducerea influenței factorului politic, desființarea Secției Speciale, iată câteva aspecte care trebuie rezolvate.”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: ” Acest virus nu va dispărea prea curând”

Klaus Iohannis, pe lângă subiectul principal legat de alegeri, a afirmat că, în opinia specialiștilor, un al doilea val este iminent. De asemenea acesta a vorbit despre recordul negativ pe care România l-a atins astăzi.

„O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai democrației autentice. Întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim. E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă. Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate nu pot fi susținute conjunctural doar de un partid sau altul, ele trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali. Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii vor administrație eficientă.

În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate. Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei e iminent. Nici la noi situația nu e bună. Azi am avut un nou record negativ.

E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend. Acest virus nu va dispărea prea curând. Până la un vaccin, trebuie să găsiim soluții care să permită o societate și o economie funcționale. Dragi români, respectați cu rigoare regulile. Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile”, a mai adăugat șeful statului.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Spre finalul conferinței de presă a fost organizată o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Reporter: PSD a înregistrat pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe șefii de CJ. PNL a avut anumite puncte slabe?

Klaus Iohannis: Aceste alegeri au fost câștigate de PNL, cu un scor politic de 34%. E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Această victorie e și una simbolică. E prima oară după revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale. Au fost și situații unde rezultatele au fost departe de așteptări, și situații foarte interesante unde rezultatele au fost peste așteptări

Reporter: Luni spuneați că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore. Vă mențineți evaluarea? Ce lecții sunt de tras ?

Klaus Iohannis: Rămân la opinia mea, procesul a decurs peste așteptări de bine. Comisiile electorale din secții au lucrat mult. Se pare însă că după vot unii indivizi au încercat să fraudeze rezultatele. Este pur și simplu inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că PSD a încercat să fraudeze rezultatul, atunci e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament. Autoritățile trebuie să verifice la sânge și cât se poate de rapid. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există și proceduri care sunt folosite de anumiți candidați pentru a se pune în scenă. Dacă ele nu depășesc cadrul legal, ele trebuie luate ca atare. Cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Reporter: Ce măsuri intenționează să ia autoritățile: Vă gândiți la anumite restricții?

Klaus Iohannis: Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale simple, clare: mască, distanță, igienă. Sunt persoane care nu respectă toate normele și atunci trebuie să se intervină. E evident că dacă numărul infectărilor crește în anumite localități sunt posibile anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control. Nu-mi doresc restricții, dar dacă lumea nu e atentă și numărul de infectări crește, acolo unde avem incidența cea mai mare este foarte posibil să se introducă anumite restricții, local, regional

Reporter: Un primar care își începe primarul cu aceste acuzații are legitimitate?

Klaus Iohannis:Un primar are legitimitate prin votul popular, toate aceste acuzații vor fi clarificate de autorități și niciun un primar nu-și va începe mandatul sub semnul invalidării alegerilor

Reporter: Ce schimbare așteptați de la primarii SPD care au trecut la PNL?

Klaus Iohannis: Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru comunitate e semnificativ mai mare decât al celor care doar așteaptă să treacă timpul. Nu putem individualiza așteptările de dezvoltare ale unei țări. În politică e nevoie și de partide care în ansamblu sunt dispuse să-și asume riscul schimbărilor, toate schimbările vin cu un risc politic. PNL și USR au dovedit că doresc să vină cu reforme bune pentru România

Reporter: PNL a decis să creeze majorități cu USR și PMP. Neoficial, unii lideri spun că în localitățile mici e mai rezonabilă o majoritate cu PSD. Sunteți împotriva unei colaborări cu PSD?

Klaus Iohannis: Mi se pare corect ca partidele să discute cu cine pot face alianțe. Consider că PNL e forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politică. Colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL e motorul schimbării, PSD este promotorul politicii toxice

Reporter: Dezbaterea Biden – Trump a fost criticată de aproape toată lumea. În campania noastră, am avut parte de un discurs radical de excludere. Ați contribuit la o încredere mai scăzută a românilor în politicieni și democrație?

Klaus Iohannis: Nu. Eu cred că prin ceea ce spun public contribui la o mai bună informare și înțelegere a politicii din partea românilor. Sunt președintele tuturor românilor și lucrurile pe care le spun le spun în interes public

Reporter: De câte ori v-ați testat?

Klaus Iohannis: Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio personă bolnavă. Port mască la toate întâlnirile, păstrez distanța, evit total participarea la evenimente aglomerate. Recomand tuturor românilor să fie precauți. E mai bine, e mai sănătos

Reporter: De Paște ați recomandat românilor să stea acasă. La alegeri ați recomandat românilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Ce recomandați românilor la parlamentare și la Crăciun?

Klaus Iohannis: Recomand tuturor să respecte toate măsurile. Evoluția e fluidă, trebuie să vedem de la o zi la alta. Avem prea puține informații încă și medicii cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată, etc. Trebuie să recunoaștem că acum știm mult mai multe despre virus. În acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile, dacă respectăm toate normele. Până atunci mai e mult, observăm, și dacă totul merge bine putem avea alegeri parlamentare ca și locale, sper fără circul aferent de renumărare a voturilor și fără posibile furtișaguri. În ce privește sărbătorile de iarnnă, nu cred că virusul va dispărea. Recomand tuturor românilor să se întâlnească cu puțină lume, să păstreze distanța, masca. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție

Reporter: După patru ani de luptă politică cu PSD, tot PSD are cei mai mulți primari, șefi de CJ și are doar 4 % în urma PNL

Klaus Iohannis: Schimbările în politică nu se produc foarte rapid.

Adauga un comentariu