National

Klaus Iohannis: „În fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două”. Ce a făcut șeful statului după această declarație

Publicat: 12 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis În fața unei boli ești precaut sau ești prost una din două. Ce a făcut șeful statului după această declarație
Klaus Iohannis, președintele României

Șeful statului a transmis scuze publice, joi seara, după ce a afirmat, ca argument în susținerea prelungirii stării de alertă, că „în fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două”. Klaus Iohannis a reiterat mesajul transmis marți, pentru a institui o „variantă mai simplă, mai suplă” a stării de alertă.

Klaus Iohannis a subliniat din nou, joi, importanța prelungirii stării de alertă, ca instrument necesar decidenților în gestionarea răspândirii noului coronavirus, la finalul depunerii unor coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

„Fără un instrument, Guvernul nu poate să facă nimic, nu poate nici să declare carantină, nu poate să ia măsuri care atunci impun o intervenție. Am văzut cu toții că sunt unii politicieni care probabil mai mult fug după voturi decât după sănătatea românilor, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu este nevoie de aceste măsuri și că să vină specialiștii cu dovezi. Păi nu vă supărați, ce fel de dovezi așteaptă ei, altele decât cele care sunt comunicate zilnic: 237 de noi infectați de ieri până astăzi, peste 150 de persoane la terapie intensivă acuma, la momentul în care vorbim. Avem, iarăși, din păcate, noi și noi decese. Deci epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două”, a declarat șeful statului, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

„Acești oameni trebuie cumva arătați cu degetul ca să-și revină”

Ulterior, șeful statului și-a cerut scuze pentru afirmația sa, subliniind că nu a vrut să jignească pe nimeni.

„Dacă cineva, prin acea afirmație s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienți sau posibil pacienți, nu m-am referit la persoane care nu au informație. Am vrut să atrag atenția asupra pericolului manipulării. Era vorba de oameni informați care cunosc datele despre epidemie și mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică care cunoaște datele problemei să încerce să ducă acțiunile autorităților în ridicol. Nu pot sa accept ca în România, unde am avut și azi foate mulți noi bolnavi de COVID-19 (…), să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns date, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toții și să ne vedem de treabă. Acești oameni trebuie cumva arătați cu degetul ca să-și revină. (…) Încă o dată, dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze, nu am dorit să lezez pe nimeni. Dar cred că este bine ca și eu să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice într-un mod destul de nepotrivit și cu singurul scop de a vâna câteva voturi pentru că vin alegerile”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Guvernul s-a reunit joi, după ce premierul Ludovic Orban a convocat ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru a discuta măsurile privind prelungirea stării de alertă și o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.

Adauga un comentariu