Actualitate

Klaus Iohannis, mesaj cu privejul împlinirii a cinci ani de la înființarea comandamentului NATO pe teritoriul României – VIDEO

Publicat: 04 sept. 2020
Mesaj Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, președintele României la o conferință de presă

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 4 septembrie 2020, un mesaj cu prilejul împlinirii a cinci ani de la înființarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a Unității de Integrare a forțelor NATO pe teritoriul României.

Cinci ani de la înființarea comandamentului NATO pe teritoriul României. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

Cu ocazia aniversării a cinci ani de la înființarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a Unității de Integrare a forțelor NATO pe teritoriul României, Mihai Șomordolea, Consilier de Stat, Departamentul Securității Naționale – Secretariat CSAT, în cadrul ceremoniei oficiale organizate cu această ocazie, a prezentat mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Șeful statului a ținut să precizeze faptul că NATO a contribuit la conturarea identității României ca națiune liberă și democratică. Totodată, Iohannis a menționat că trebuie conștientizat faptul că securitatea fiecărei țări poate fi asigurată mult mai eficient împreună decât separat.
”Apartenența României la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, precum și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii asigură țării noastre integrarea într-un mediu de securitate stabil. Totodată, prin valorile pe care le promovează și care sunt asumate fundamental de societatea românească, NATO a contribuit și la conturarea identității noastre ca națiune liberă și democratică.

În planul apărării colective și al întăririi posturii de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, înființarea, în urmă cu cinci ani, a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) și a Unității de Integrare a Forțelor NATO (ROU NFIU) a reprezentat un moment decisiv. Activitatea acestor unități multinaționale pe teritoriul României și integrarea lor în structura de forțe a membrilor NATO demonstrează solidaritatea statelor membre. Apărarea colectivă aliată înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

România a adus o contribuție substanțială la consolidarea arhitecturii de comandă și control a NATO

Entitățile Aliate de comandă și control, care au atins nivelurile optime de operaționalizare, aduc o contribuție națională esențială la implementarea Planului de Acțiune pentru ridicarea capacității de reacție a Alianței, a precizat șeful de la Palatul Cotroceni.

În altă ordine de idei, structurile de comandă-control a NATO pe teritoriul României au rolul de a facilita dislocarea imediată a forțelor aliate în regiune.

Klaus Iohannis a declarat că statul român a adus o contribuție uriașă la consolidarea arhitecturii de comandă și control a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Îndeplinirea integrală şi la termen a obiectivelor asumate dovedește pragmatism, angajare, coerență și hotărâre din partea României și arată angajamentul solid al țării noastre pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate și apărare colectivă.

Cele două structuri de comandă-control reprezintă o prezență vizibilă, dar defensivă, a NATO pe teritoriul ţării noastre, cu rolul de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate în regiune şi de a asigura conexiunea între forțele aliate și cele naționale, inclusiv prin planificarea și derularea de exerciții multinaționale și a altor forme de pregătire în comun.

De asemenea, România a adus o contribuție substanțială la consolidarea arhitecturii de comandă și control a NATO în zona Mării Negre prin operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN-BDE) și prin constituirea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE), demonstrând, încă o dată, angajamentul solid al țării noastre pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate și apărare colectivă, conform angajamentelor asumate de statele membre la Summiturile Alianței.”, a precizat președintele Iohannis.

Cu prilejul aniversării de astăzi, președintele le mulțumește tuturor celor care își desfășoară activitatea în aceste unități de elită și le urează mult succes în continuare! Acesta a ținut să asigure că țara noastră va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate, în contextul provocărilor şi ameninţărilor existente.

Adauga un comentariu