Actualitate

Klaus Iohannis, mesaj pentru România: „Pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989”

Publicat: 08 oct. 2020
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, mesaj pentru România

Într-un mesaj din cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020, președintele României a precizat că „pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989”. Klaus Iohannis a afirmat că se depun eforturi pentru ca țara să fie într-o continuă adaptare, fiind capabilă să depășească criza provocată de pandemie, atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi în ceea ce priveşte creşterea economică.

„Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, ţara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt şi va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creştere a capacităţii de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”, a afirmat Președintele.

Măsurile economice vor pune bazele unui nou model de dezvoltare

Şeful statului menționează că, în contextul actual, România a reuşit să obţină recent statutul de piaţă de capital emergentă.

„Măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investiţiilor, al responsabilităţii şi al sustenabilităţii. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport şi energie, acest nou model urmăreşte dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare şi aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie şi industrie”, afirmă președintele.

Klaus Iohannis transmite că, pentru a putea depăși efectele crizei sanitare, trebuie adaptate măsurile economice.

„În viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacităţii ţării noastre de a se raporta eficient, proactiv şi adecvat la impredictibilitatea evoluţiilor din mediul de securitate global, astfel încât să putem gestiona, cu eficacitate şi consecvent, orice riscuri şi ameninţări conexe acestora. Un stat puternic este un stat care asigură un cadru optim de dezvoltare a democraţiei participative, în care sunt garantate drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi este încurajată participarea cetăţenilor, inclusiv la soluţionarea unor probleme care ţin de securitatea naţională”, spune şeful statului.

Președintele României: „Este necesar ca România să depună eforturi susţinute”

Șeful statului punctează că, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei societale şi a infrastructurii critice trebuie să fie clarificate pentru a răspunde noilor tipuri de ameninţări, provenite inclusiv din evoluţiile tehnologice, iar drept urmare, un rol central fiind oferit colaborării pe diferite planuri: public-privat, cetăţean-comunitate şi civil-militar.

„În scopul garantării unui nivel ridicat de securitate şi prosperitate cetăţenilor săi, este necesar ca România să depună eforturi susţinute în scopul de a întări capacitatea administrativă a instituţiilor sale. Acestea trebuie să poată acţiona concertat şi eficient pentru elaborarea şi implementarea politicilor publice şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cu aplicarea strictă a legislaţiei naţionale şi a directivelor şi programelor UE în materie”, afirmă şeful statului.

Președintele a mai adăugat că este vitală dezvoltarea unui sistem educaţional „incluziv şi calitativ”.

„Nu în ultimul rând, este esenţială dezvoltarea unui sistem educaţional incluziv şi calitativ, care să contribuie la acoperirea cerinţelor pieţei muncii şi la competitivitatea României în plan internaţional”, a mai spus Klaus Iohannis, în mesajul adresat cu ocazia deschiderii Bucharest Forum 2020.

Comentarii
Adauga un comentariu