National

Klaus Iohannis, precizări față de pașaportul de vaccinare și introducerea lui în România

Publicat: 28 apr. 2021
Klaus Iohannis pașaportul de vaccinare
Șeful statului consideră că folosirea pașaportului de vaccinare ar trebui făcută doar pentru scopuri medicale

Președintele Klaus Iohannis a făcut câteva precizări cu privire la pașaportul de vaccinare, a cărui soartă urmează a fi decisă în Parlamentul European. Șeful statului susține că este de acord cu folosirea acestuia pentru motive medicale. Altfel, Klaus Iohannis crede că introducerea acestuia ar putea deveni un instrument discriminatoriu.

Klaus Iohannis a precizat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că este în continuare împotriva introducerii unui pașaport de vaccinare, care are scop discriminatoriu. Și aceasta din cauză că oamenilor li s-ar încălca dreptul la libertatea de mișcare.

Klaus Iohannis, reticent față de pașaportul de vaccinare

Președintele Iohannis susține că rămâne împotriva pașaportului de vaccinare, care tinde să-i discrimineze pe oameni, în funcție de vaccinare. Șeful statului nu vede corectă împărțirea cetățenilor în două categorii: unii care pot merge în concediu și alții nu, din cauză că s-ar îngrădi dreptul la libertatea de mișcare.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Pașaportul de vaccinare ar trebui să aibă doar scop medical

Președintele este de părere că pașaportul de vaccinare ar trebui utilizat în scop medical. Mai exact, să-i scutească pe oameni de carantină, dacă sunt vaccinați sau au test negativ de COVID.

„Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Libertatea de mișcarte nu trebuie îngrădită

Șeful statului consideră că unei persoane care nu are pașaport de vaccinare nu i se poate interzice să mai călătorească, ci doar dacă nu respectă celelalte cerințe de călătorie.

„Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din el un instrument al discriminării”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Precizările făcute de Klaus Iohannis cu privire la pașaportul de vaccinare vin în contextul în care astăzi, în Parlamentul European, se decide soarta certificatului verde de vaccinare.

Adauga un comentariu